StoryEditorOCM
Slatkoslojevito savršenstvo

Bez ove slastice nekoć nije mogla proći niti jedna fešta: imamo super recept za domaću bajaderu, ovako se radi u Šibeniku

Piše T. S. M.
25. rujna 2024. - 09:40

Oni od nas koji još pamte što se jelo u prošlom stoljeću s nostalgijom bi onima koji o tome ništa ne znaju mogli pričati o slastici koju smo nazivali domaća bajadera. Bila je veliki hit i radila se na prostoru cijele nekadašnje države, a nadahnuta je, naravno, poznatim Kraševim slojevitim nugatom.

Mnogi od nas odrasli su vjerujući da riječ bajadera označava upravo ovu slatku napast, no nije tako - termin je to europskog porijekla za indijsku hramsku plesačicu i pjevačicu, a označava također i osobitu vrstu svilene tkanine širokih raznobojnih pruga. No to je sve manje bitno, bitno je da pravi sladokusi pamte onaj kolač bez kojeg nekoć nisu mogle proći naveće fešte - ne samo pamte, nego ga još uvijek rade.

Ako u svojoj zbirci recepata još nemate recept za domaću bajaderu, nudimo vam jedan jako dobar, upravo nam ga je poslala naša draga suradnica iz Šibenika Nina Bedrica koju možete pratiti na Instagramu Slatka iskušenja.

image
Privatni album

Bajadera

Sastojci:

200 ml vode
250 g margarina
200 g šećera
1 vanilin šećer
250 g mljevenih badema
400 g mljevenog keksa
100 g čokolade

Glazura:

150 g čokolade
6 žlica ulja

Priprema:

U zdjelu stavite vodu, margarin, šećer i uz miješanje pustite da se otopi. Kad se margarin otopi, dodajte kekse i bademe. Dobro promiješajte. Smjesu podijelite na dva dijela pa u jedan dodajte 100 g na pari otopljene čokolade pa dobro promiješajte.

Dno posude dimenzija  35x20 cm namažite uljem pa dodajte tamni dio smjese i rasporedite ga tako da bude podjednake debljine (špatula će vam olakšati posao), a zatim preko njega rasporedite svijetlu smjesu..

Otopite čokoladu s uljem pa glazuru prelijte preko svijetle smjese i slasticu stavite u hladnjak da se stisne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 09:43