27232733
četvrta ekipa

Sočnija pileća krilca od ovih nećete probati: tajna je u ukusnoj marinadi, a tek polpete... Donosimo detaljan recept...

Piše Sara Šarić
Foto Vojko Basic/Cropix
2. srpnja 2024. - 00:00

 

Naša zadnja ekipa na kulinarskom natjecanju simpatični je bračni par Gordana i Nenad Vetma. U braku su već 25 godina, što se i vidi jer su uigrani tim kad je riječ o pripremi spize.

Za svoj recept odabrali su pileća krilca na kineski način, s medom i češnjakom u marinadi, i pileće polpete sa začinskim biljem, pržene na grill tavi. Zvuči slasno i ukusno, a uvjeravamo vas - i jest!

- Ovo su vrlo jednostavna jela koja svi vole - i djeca i odrasli. Uvijek idem za tim da za stolom bude šaroliko i za svakog po nešto - objašnjava nam Gordana.

Bračni duo odmah se bacio na posao. Priprema je išla kao od šale, a mi smo otkrili tko je glavni kuhar kod kuće, a tko dežura za sjeckanje...

image

Natjecatelji Nenad i Gordana Vetma

Vojko Basic/Cropix

HIJERARHIJA KOD KUĆE

- Gospođa je glavni kuhar, di ću ja bit... Uvik se ponudim gospođi za pomoć i onda ona kaže što treba radit - govori nam Nenad.

- Priprema je ipak pola posla - zafrkajemo se.

- Ako muškarac voli jesti, onda će sigurno pomoći - ubacuje se supruga Gordana.

- Ja ne volim jesti, ja obožavam jesti - odgovara Nenad.

- Znači muž vas sluša u kužini? - pitamo Gordanu.

- Stvarno je. U biti on stalno trčkara oko mene, a rekla sam vam zašto je to tako - on stvarno voli jesti! "Jel ti triba šta pomoć" kod njega znači "kad će bit gotovo" - objašnjava Gordana.

- Triba se znat snać - uz smijeh tvrdi suprug.

image
Vojko Basic/Cropix

Gordana je u mirovini, kaže nam, ali bavi se turizmom. Kuha cijeli život, a najviše je naučila od majke. Sve je započelo, prisjeća se, s kolačima, a kad je osnovala obitelj, krenula je i s ozbiljnijim jelima. Voli kuhati i istraživati nove recepte, a kaže nam, najviše uživa u raznolikosti. Što će odabrati uglavnom joj diktiraju suprug i djeca, a nekad i ona sama pa svaki dan bude nešto drukčije...

NEMA DO FINIH TOĆEVA

I dok polpete čekaju glavnu zvijezdu jela, krilca na kineski, da se zapeku u pećnici, mi uživamo u ugodnoj atmosferi i razgovoru s našim natjecateljima uz čašicu vina. A pripovjedač iduće priče je Nenad koji ne može prestati hvaliti svoju suprugu...

- Ona super kuha! Stvarno ne može bolje. Najviše volim kad ona kuha toćeve... A najbolje radi gulaš od veprovine ili srndaća, jelena ili pašticadu, paštafažol, tripice... Takva jela su njezini specijaliteti - ponosno će Nenad.

- Što se duže kuha, meni je jelo draže - kaže supruga.

A da je vrhunska kuharica, zna to i njihova ekipa...

- Onda nam dođu prijatelji i donesu što ulove jer svi znaju da to Goge najbolje radi. Ona to uvik radi navečer... Bolje je takva jela napravit dan prije i pustit da se ohlade na sobnoj temperaturi pa ih sutra dokuhati. Svi ti toćevi koji odleže sutradan su bomba - objašnjava Nenad.

- Kod naših prijatelja nema bontona kašnjenja. Svi oni dođu ranije pa je uvik strka i fali ti 10 minuta. Onda ja nudim piće, a ona već u kuhinji skače. Tako da je bolje pripremit ranije, da sutradan ima manje posla - zaključuje suprug.

image
Vojko Basic/Cropix

HRVATSKI TOM JONES

Nenad je splitski pjevač poznat i kao hrvatski Tom Jones, kako ga mediji vole zvati. Uz puno zlatnih ploča i veliko iskustvo u pjevanju, priznaje nam, dobio je još jedan nadimak -  Multipraktik Vetma.

- Bavio sam se tenisom pa sam počeo pjevat u profesionalnoj karijeri, onda slikanjem, a sad sam čak pomagač svojoj ženi u kuhinji - kroz šalu će Nenad.

Tajna u njihovoj kuhinji je, otkriva nam, ljubav prema tome što radiš. Bez toga, vjeruje, ništa ne može ispasti dobro.

- Mi volimo kuhati, pogotovo kad smo skupa i u ovako dobrom društvu. Nadam se da smo vam napravili lijepo jelo - kaže Vetma.

image

Tea Sumić Miletić, urednica rubrike SPIZA u Slobodnoj Dalmaciji, chef Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a, kao članovi žirija isprobavaju jelo i Ana Sedak Keglević, direktorica za marketing i komunikacije u tvrtki Perutnina Ptuj Pipo

Vojko Basic/Cropix

ŠANSE ZA POBJEDU

Šala i smijeh nastavili su se dok se cijela kuhinja punila finim mirisima. Sat je otkucao i stiglo je zadnjih 10 minuta da dovrše svoje jela, ali bez treme i straha za pobjedu...

- Ne razmišljam o pobjedi... Došla sam ovdje malo se zabaviti uz kuhanje i druženje. Svaki dan je nova pobjeda kad skuhate dobar ručak i kad vam obitelj zadovoljno kaže: „Majko, suprugo, ovo ti je odlično!” - iskreno će Gordana.

- Nama je bilo lipo s vama. Dobro smo se zabavili i zovite nas opet - potvrdio je Nenad.

Jela su servirali na vrijeme. Marinada od meda i češnjaka učinila je svoje pa smo jedva dočekali probati krilca koja su izgledala više nego sočno.

Ako ste u potrazi za zanimljivim, ukusnim i brzim jelima od piletine, onda definitivno probajte recept naših „srebrnjaka”. Uslast!

image
Vojko Basic/Cropix
image
Vojko Basic/Cropix

Pileće polpete sa začinskim biljem

Sastojci:

500 g pilećih prsa Međimursko pile (samljeti ili natrgati na komadiće)
1 šalica krušnih mrvica
1 velika kapula, nasjeckana na sitno
2 žlice vlasca
2 žlice peršina
1 žlica timijana
2 čajne žličice Worcester umaka
1 jaje, lagano umućeno
feta ili chedar sir
voćni ajvar/"mango sweet chilli" umak

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte u zdjeli pa smjesu podijelite na osam dijelova i oblikujte u polpete.

U gril tavi zagrijte malo ulja pa polpete popržite sa svake strane po pet minuta. Kad okrenete prvu stranu polpete, pospite je feta ili chedar sirom, a vrh zalijte voćnim ajvarom ili sličnim umakom.

Servirajte uz kruh ili rižu.

Pileća krilca na kineski način

Sastojci:

1 kg pilećih krila Međimursko pile
2 žlice ulja
4 žlice meda
1 žlica crnog vina
1/3 litre soja umaka (tamnog)
1 žlica đumbira
2-3 češnja češnjaka

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte pa u marinadu uvaljajte pileća krilca i pustiti da se mariniraju - najbolje tri do četiri sata ili više.

Posložite krilca u lim za pečenje i pecite na laganoj temperaturi otprilike jedan sat i 15 minuta.

Kad je gotovo, poslužite uz rižu ili drugi prilog po izboru.

Savjet:

Ako je moguće, neka krilca ostanu nekoliko sati u marinadi kako bi bila što sočnija!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 02:53