StoryEditor
GlazbaVRIJEDNO 7 MILIJUNA KUNA

Gradina se večeras otvara publici u punom sjaju: dvostruko veća pozornica i 720 mjesta s pogledom na Mosor spremni su za pjevačke zvijezde: svi će htjeti u Solin, program je sjajan!

15. srpnja 2021. - 14:25

Solinjani, a vjerujemo i svi drugi naši posjetitelji, sigurno jedva čekaju vidjeti kako izgleda novouređena Gradina, srednjovjekovna utvrda i omiljena solinska ljetna pozornica uz Jadro.

Svi oni koji su s uživanjem godinama pratili kulturna događanja ili su u njima sudjelovali, vjerujemo da iščekuju ulazak među obnovljene zidine, ali i postojeće tri kule koje predstavljaju i male vidikovce koji će također pridonijeti i scenskom aspektu čitavog kompleksa.

Natkrivena, dvostruko veća pozornica nego što je do sada bila, koja se zbog prezentacije starohrvatske crkvice unutar lokaliteta smješta uz istočni zid najbliži Ribnjaku, gledalište s oko 720 mjesta u punom kapacitetu, s novim pogledom sa zapada na istok, u pravcu Mosora... Prostor će pratiti najmodernije ozvučenje, ambijentalna rasvjeta, videonadzor... Mi smo zavirili malo prije publike...

image
Božidar Vukičević/Cropix


U tijeku su bile zadnje pripreme unutar i okolo objekta, priprema se sve za dolazak pozornice koja će se montirati izvan Gradine, dopremit će se "složena" i postaviti unutra uz pomoć velike dizalice.

Nema nikakvih prepreka da se Gradina u četvrtak ne otvori, veli nam solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

Europski financiran projekt

- Gradina će u četvrtak zasjati u punom sjaju! Tempirali smo da to bude upravo za svečano otvaranje, a svojim će ga programom otvoriti upravo svi oni koji su, dok ovo mjesto nije bilo ovako uređeno, uvijek bili na dispoziciji svome gradu i najviše su za ovaj prostor vezani, a to su brojne solinske kulturne udruge i društva – kazao nam je Ninčević, dodajući da je bilo teško predvidjeti proces odvijanja zahtjevnih arheoloških radova, kako to u Solinu često biva.

image
Božidar Vukičević/Cropix


- To nam je uzelo puno vremena, a dijelom malo i poskupilo projekt, tako da će na kraju iznos s PDV-om biti nešto viši od 7 milijuna kuna.

Ipak izražavam zadovoljstvo što je Gradina jedan od projekata koje smo uspjeli isfinancirati europskim sredstvima. Ovo je projekt iznimno važan jer je to centar kulturnih događanja našega grada.

Uređenje Gradine se financiralo u sklopu projekta "Otvorene ljetne pozornice Urbane aglomeracije Split", gdje je Grad Solin nositelj projekta za cijelu aglomeraciju. Ukupna vrijednost projekta je 32,75 milijuna kuna, od čega EU sufinanciranje iznosi 27,83 milijuna kuna - navodi gradonačelnik.

- Ovogodišnje, 26. Solinsko kulturno ljeto po mnogočemu je posebno, a ponajviše po činjenici da se nakon godinu dana vraćamo svojoj staroj-novoj središnjoj festivalskoj pozornici u Gradini.

image
Radovi na obnavljanju Gradine, srednjovjekovne utvrde i omiljene solinske ljetne pozornice
Božidar Vukičević/Cropix

Najznačajnije solinske udruge u kulturi su zajedničkim snagama pripremile program svečanog otvaranja, koji je koncipiran na način da će predstaviti sve važne elemente solinske kulture koje možemo svrstati u nacionalnu, ali i europsku kulturnu baštinu – ističe i ravnatelj Javne ustanove u kulturi "Zvonimir" Tonći Ćićerić, ujedno i ravnatelj "Solinskog kulturnog ljeta", te navodi da će se uz program svečanog otvaranja, koji će se održati 15. srpnja, kroz ovu solinsku kulturnu manifestaciju izvesti ukupno 59 kulturnih programa, i to 31 glazbeni program raznih žanrova (klasična glazba, jazz, rock, pop i zabavna glazba), osam dramskih predstava, tri književna programa, četiri likovna, dva filmska i devet dječjih programa.

Standard za svjetske programe

- Gradina će zajedno s obnovljenim gledalištem, velikom modularnom pozornicom, dvostruko većom nego do sada, suvremenom razglasnom i rasvjetnom tehnikom, te projekcijskim platnom, u produkcijskom smislu imati puno bolje uvjete i standard, pa u tom pravcu najavljujemo brojna koncertna događanja, međutim ni druge lokalitete nismo zapostavili, oni će također ovoga ljeta biti otvorene pozornice.

Mislim da će svečano otvaranje, kao i svi ostali programi koje ćemo prikazati na ovogodišnjem festivalu, privući brojnu publiku koja će uživati u novom ambijentu ljetne pozornice u Gradini sa svim njezinim tehničkim mogućnostima, veli ravnatelj Solinskog kulturnog ljeta.

- Nažalost, zbog zahtjevnih arheoloških radova, usklađivanja s konzervatorima i arheolozima, jedan dio radova, što se tiče prezentacije same starohrvatske crkvice unutar lokaliteta će se odvijati naknadno.

image
Radovi na obnavljanju Gradine, srednjovjekovne utvrde i omiljene solinske ljetne pozornice
Božidar Vukičević/Cropix


Vjerujem da će se nakon završetka ljetne sezone radovi nastaviti, a potom i vrlo brzo biti dovršeni, pa će zaživjeti i ophodne drvene staze uokolo lokaliteta - pridodao je Ninčević te istaknuo da uređenjem Gradine ne žele dobiti mjesto samo za koncertna i druga kulturna događanja, već žele da pozornica zaživi i izvan glavne sezone, da je mogu posjetiti i svi ostali koji se žele upoznati s njezinim značenjem kroz povijest.

Smatra se uglavnom da su je u 16. stoljeću sagradili Turci za vrijeme opsade Klisa, kako bi spriječili da se doprema pomoć Klisu preko Solina, a znamenita je i po svojoj starohrvatskoj crkvici koja je, najvjerojatnije, sagrađena na temeljima neke građevine iz antičkih vremena.

Frega se svaki kamen...

Pričat će tako Gradina, među ostalim, i o kapetanu kliških uskoka i knezu Petru Kružiću, legende o turskoj princezi Mihrimah, kćeri sultana Sulejmana Veličanstvenog ili Valeriji, kćeri cara Dioklecijana...

A, sigurno znamo i jednu friškiju priču, iz sredine sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kada su Gradinu, zaraslu u draču, očistili sami Solinjani...

image
Božidar Vukičević/Cropix

Prvi su u nju ušli vatrogasci iz svetokajske tvornice cementa, koji su zapalili raslinje unutar nje i čuvali šmrkovima kako se ne bi zacrnile zidine, a onda je stotinjak solinskih žena krenulo u akciju čišćenja.

U uređenju Gradine sudjelovala je i mlađarija, posebno članovi ondašnjeg KUD-a, a uvelike je sve te akcije, koje su se tada održavale na tjednoj bazi, pripomagala i solinska cementara... Pričaju stari Solinjani da su se čak i zidine prale vodom i čistile bruškinima, fregao se svaki kamen kako bi Gradina zasjala.

item - id = 1112956
related id = 0 -> 1124222
related id = 1 -> 1119310
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 04:27