StoryEditorOCM
Obalapodignuta letvica

U Solinu ovog ljeta nastupaju top izvođači, a pokreće se i novi festival. Donosimo detaljan program, svega će bit...

Piše Mia Sesartić
1. srpnja 2024. - 21:30

- I ove godine nas očekuje iznimno bogato "Solinsko kulturno ljeto" koje i brojem izvedbi, brojem manifestacija, sadržajem i ambijentom u kojem će se odvijati različite predstave, je dosta specifično, rekao bih i posebno.

Ove godine nas kroz 59 festivalskih dana očekuje čak 54 programa koji započinju u petak, 5. srpnja i traju sve do blagdana Male Gospe i Dana Grada u kojima će naši sugrađani, a siguran sam i brojni gosti iz okolnih gradova moći uživati - kazao je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević predstavljajući na konferenciji za medije program ovogodišnjeg, 29. "Solinskog kulturnog ljeta" u organizaciji Javne ustanove u kulturi "Zvonimir".

- Program otvaramo u petak koncertom "Moj galebe...", posvećenom Tomislavu Zuppi, hrvatskom pjesniku čije su pjesme uglazbljene od strane najvećih skladateljskih imena te su postali vječni hitovi u izvedbama Olivera Dragojevića, Josipe Lisac, Tereze Kesovije, Kiće Slabinca, Vice Vukova i Miše Kovača, niz pjesma koje apsolutno svi znaju.

Uz Gradsku glazbu "Zvonimir" kao solisti će nastupiti Đani Stipaničev, Neda Parmać, Marsel Benzon i Kristijan Ordulj - upoznao nas je Tonći Ćićerić ravnatelj "Solinskog kulturnog ljeta" i JUK-a "Zvonimir".

image

Solinska ljetna pozornica Gradina bit će mjesto brojnih ljetnih priredbi i koncerata

Jakov Prkić/Cropix

Brojni koncerti

- Nakon toga nas očekuje još 28 koncerata u glazbenom programu, od zabavne glazbe, klasične glazbe, jazza i bluesa, etno i tradicijske glazbe. Istaknut ću neka od imena pjevača ili bendova poput "Novih fosila", "Prljavog kazališta", Željka Bebeka, Nene Belana i Fiumensa, Darka Rundeka, Klape Šufit, Ibrice Jusića..., a koncert u prekrasnom ambijentu u Gradini održat će i Metaklapa uz orkestarsku pratnju s izvedbama najpopularnijih pjesama Iron Maidena – naveo je maestro Ćićerić istaknuvši kako je veoma bogat program i klasične glazbe i jazza, a kao novitet je naveo pokretanje blues festivala. Riječ je o jednodnevnom Solin Blues Festivalu na kojem u ambijentu vrta Tusculum nastupaju eminentni hrvatski blues duo "Charlie & Bell" te "Srdela Blues Band".

image

Neno Belan

Duje Klarić/Cropix

U dramskom programu, nadalje veli, publiku očekuje devet dramskih predstava renomiranih hrvatskih kazališta, likovni programi, književni, plesni, kao i treći Međunarodni festival folklora u Gradini.

Ambijentalne pozornice

Program će se, kao i do sada, odvijati na ljetnoj pozornici Gradina, ali to neće biti jedino mjesto održavanja.

image

Manastirine u Saloni

Joško Šupić/Cropix

- Solin ima puno ambijentalnih pozornica od vrta Tusculum i Manastirina do tradicijske kuće Parać kod amfiteatra u Saloni, a, evo sada smo u situaciji da određeni broj događanja možemo organizirati i u novouređenom Domu kulture Zvonimir, kao i na izletištu Jadro gdje nas očekuje drugi po redu Kawa Fest – najavio je gradonačelnik.
Ovogodišnji Kawa Fest u tri festivalske večeri donosi koncerte sastava "Kries", "Veja", "Ogenj", "Zoster", "Rolo", "Dioniz", "S.A.R.S., "Foster" i "The Splitters".

Podignuta ljestvica

- JUK "Zvonimir" je kao glavni organizator podigao ljestvicu više i mislim da to brojni gosti koji prate "Solinsko kulturno ljeto" i prepoznaju. Dio događanja će se odvijati i u organizaciji Turističke zajednice Grada poput "Romantike u Saloni" u amfiteatru, a posebno me raduje što će se, pored ovih ambijentalnih pozornica, određeni broj događanja prirediti i u našem Vranjicu, Kučinama i Mravincima.

Uz realizaciju ovih programa koje izvodi "Zvonimir" i solinski TZ, Grad im je svakako podrška - dodao je Ninčević, dok je Ćićerić najavio i nastavak suradnje sa "Splickom scenom" tako da se ove godine 2. Međunarodni festival stand-upa, pod nazivom "Festivar komedije", proteže na tri dana.

image

Članovi ‘Splicke scene‘ i njihovi gosti nasmijat će publiku na ‘Festivaru komedije‘ u Gradini

Ante Čizmić/Cropix

- Uz sve ovo priređujemo i mnogo dječjih sadržaja, tako da vjerujemo da će u programu prilagođenom svim generacijama i glazbenim afinitetima, svatko pronaći nešto za sebe, da će uz Solinjane isto tako manifestacija privući goste iz okolice, kako strance, tako i naše Splićane, Kaštelane, Klišane..., sve one koji godinama posjećuju ovu ljetnu kulturnu manifestaciju - poručili su na kraju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 10:28