StoryEditorOCM
KorčulaOTVORENO PISMO

Lastovčani muku muče s ultrazvukom koji im je potreban. Dosjetili su se sami riješiti problem, a vi možete pomoći. Evo kako

Piše Dora Lozica
22. svibnja 2024. - 09:21

 

Lastovo je najudaljeniji hrvatski, naseljeni otok s niti 750 stanovnika i jednom općinom čije je središte u istoimenom naselju. Poznato je po mitskoj ljepoti, nedirnutoj prirodi, pripadajućim otočićima, fumarima i pokladama, bogato je stanište riba i mjesto koje najmanje jednom u životu trebate posjetiti kako biste doživjeli izvornu dinamiku jednog mediteranskog otoka.

Međutim, iza te bajkovite priče stoje i brojni problemi života na izoliranom otoku u RH. Osim prometne izoliranosti i loše povezanosti s kopnom, najveći Lastovski problem je zdravstvena skrb. Kako stoji na mrežnim stranicama velolučkog Doma zdravlja „Ante Franulović“ kojem lastovska ordinacija pripada, Lastovčani imaju tek jednog zubara i jednu doktoricu.

U Stomatološkoj ordinaciji radi dr. Goran Karaga, a u Ordinaciji za obiteljsku medicinu dr. Ema Milović i dvije medicinske sestre Matea Lešić i Emili Buković Kendjel. Upravo su doktorica Ema Milović i Ante Tonći Prizmić, upravitelj Župe sv. Kuzme i Damjana, pokrenuli humanitarnu akciju za jedan obični ultrazvuk kojeg im, kako ističu u otvorenom pismu, ne žele kupiti ni matični Dom zdravlja, ni Zavod za hitnu medicinu. Odlučili su problem riješiti sami, a vi im možete „dat ruke“ da napokon i na Lastovo doplovi UZV. Kad promislite da ne može skromnije od toga, pročitat ćete da im za uređaj treba tek 14 tisuća eura.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Zdravstvenu uslugu na Lastovu konstantno pokušavamo unaprijediti i stanovnicima otoka omogućiti ravnopravnost u dobivanju medicinske skrbi. Svi znamo za probleme koje udaljenost nosi, hitne intervencije, nedostupnost helikopterske službe, hitna brodica u Dubrovniku, putovanje na preglede do Splita ili Dubrovnika.

U svrhu prevencije bolesti i lakšeg dijagnosticiranja hitnih stanja, želja mi je, uz Vašu pomoć, dovesti na otok ultrazvučni aparat s dvije sonde koje će omogućiti pregled hitnih stanja abdomena, krvnih žila i srca te (uz puno vjeżbe i edukacije) u konačnici i preventivne preglede. Obzirom na to da kupovanje uređaja preko Doma zdravija ili Zavoda za hitnu medicinu predstavlja gotovo nemoguć zahtjev, ovim putem Vas želim pozvati da skupa uz donacije kupimo otočni ultrazvuk.

Taj uređaj neće biti ni moj, niti Doma zdravlja, a niti Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, već Vaš, odnosno Naš zajednički! Otok bi imao svoj ultrazvuk koji će ostati ovdje bez obzira koliko se liječnika i medicinskog osoblja, vlasti i uprava, domova zdravlja promijenilo. Ultrazvuk je prijeko potreban na ovako udaljenoj lokaciji u svrhu brže dijagnostike. Prije nekoliko tjedana prošla sam i položila tečaj za brzu dijagnostiku ultrazvukom. U kontaktu sam s Hrvatskom firmom STIV MED d.o.o. koji su dali ponudu za prijenosni ultrazvuk s dvije sonde. Ponudu od 14 tisuća eura također prilažem uz ovo pismo.

Uređaj je prijenosan što uvelike olakšava korištenje u slučaju nepokretnosti pacijenta. Sastoji se od tableta na kojem se može zabilježiti snimka ultrazvuka i poslati specijalistima kad se odlazi negdje na pregled. Ima dvije sonde, jednu kojom pregledavamo krvne žile i srce te drugu koja omogućuje pregled abdomena i pluća.

Smatram da je ovo izvrsna prilika da se udružimo u svrhu poboljšanja medicinske usluge otoka. Svjesna sam toga da stiže sezona, svi ste u maksimalnim pripremama i fokusu na ljeto. Kako se Vi pripremate, tako se i mi pripremamo na utrostručenje obujma posla, na puno hitnih kompliciranih intervencija.... Mišljenja sam da je sada idealan trenutak da se uređaj dovede na otok, radi zdravija svih nas i naših gostiju.

Ovim putem upućujem molbu za Vašu financijsku pomoć. U dogovoru s don Tončijem, župa je dala na korištenje župni račun u HPB banci.

Sukladno financijskim mogućnostima, svoje donacije možete uplatiti na IBAN kojeg možete pronaći na službenoj FB stranici Župa sv. Kuzme i Damjana Lastovo te na FB profilu dr. Milović.

U moje ime i u ime svih zdravstvenih djelatnika na Lastovu, unaprijed Vam zahvaljujem na svakoj Vašoj donaciji.

S poštovanjem, Ema Milović, dr.med.

don Tonći Ante Prizmić, upr. Župe

 

15. lipanj 2024 23:23