StoryEditorOCM
Dubrovnik'PREPOROD' U ŠTRAJKU

SINDIKALNI POVJERENIK ANTUN VIDAK Plaće su nam 10 godina zamrznute, ne prihvaćamo mrvice

Piše Dube Marjanović Ladašić
28. studenog 2018. - 18:10
Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ustrajao je u jednosatnom štrajku u srijedu, 28. studenoga. Od 11:55 do 12.55 sati štrajk se održao u 27 osnovnih i srednjih škola na području Dubrovačko-neretvanske županije u kojima djeluje ovaj sindikat, informacija je njihovog županijskog povjerenika Antuna Vidaka.

- Ovo je zapravo bio izraz revolta kojim smo željeli pokazati svoju dosljednost u rješavanju problema potplaćenosti radnika u javnim službama, a time i u sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja. Naše plaće zaostaju za plaćama u realnom sektoru za 18,9 posto i mi i dalje inzistiramo na tom povećanju. Ponudu Vlade od 3 posto smatramo sramotnom jer ona naše plaće vraća na razinu iz 2008. godine. Naše su plaće zamrznute već deset godina, ne računajući inflaciju u međuvremenu – istaknuo je Vidak.

Na pitanje kolika je prosječna plaća u prosvjeti, rekao je da je to teško reći, ali da je početnička oko 4.500 kuna, dok nekome s godinama radnog staža ne prelazi 6.000 kuna.

- Potplaćenost izaziva poremećaj na tržištu rada jer se ljudi iseljavaju. Već je sad u našem sustavu jako teško naći stručne osobe. Gotovo je nemoguće postalo naći profesora matematike, jer nitko s tom strukom ne želi ići raditi u školu s tom plaćom – naglašava Antun Vidak. - Iseljavanje ima još jednu posljedicu - broj razrednih odjela po našim školama u stalnom je padu, a samim tim je i pojava tehnoloških viškova sve izraženija i veća – rekao je.

No, usprkos tome što bi tih 18,9 posto u konačnici značilo povećanje od oko 700 kuna na plaću, osam sindikata ih je 'izdalo' i u procesu mirenja pristalo na potpisivanje dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru kojim će dobiti 3 posto više od 1. siječnja 2019, te 2 posto od 1. rujna iduće godine. To je povećanje od oko 130 kuna na plaću, što Vidak naziva 'podcjenjivačkim i uvredljivim'.

- To nije ni 5 posto, odnosno tih 130 kuna, jer između 3 posto u siječnju i 2 posto u rujnu mora se uračunati očekivana inflacija od 2 posto, pa je to u konačnici povećanje od 3,52 posto! - pojašnjava Vidak, što nije ni 100 kuna na plaću.

- Koju poruku time šalju sindikati - djeco, bježite glavom bez obzira iz ove zemlje? Deset godina od zamrzavanja naših plaća, krajnje je vrijeme da se rješavanju ovog problema pristupi na ozbiljan način, a ne prihvaćanjem nekakvih mrvica kojima se kupuje socijalni mir – rekao je čelnik županijskog sindikata Preporod.

Na pitanje što dalje, nakon ovog izraza revolta protiv Vladine ponude koja ih niti malo ne zadovoljava i smatraju je sramotnom, Vidak je istaknuo da postoje i peticije, referendumi i prosvjedi, odnosno drugi načini za borbu za svoja prava. Koji će se primjenjivati dalje, o tome će javnost biti pravovremeno obaviještena, rekao je.



 
29. travanj 2024 23:05