StoryEditorOCM
DubrovnikPAPA U DUBROVNIKU (2003. - 2023.)

Sestra Katica Dabo iz Družbe sestara franjevki od Bezgrešnog začeća: Ivanu Pavlu II. se i danas svakodnevno molim kao omiljenom svecu

Piše Kristina Filičić
5. lipnja 2023. - 20:35

Sestra Dančarka Katica Dabo bila je u Povjerenstvu za pastoral i animaciju vijernika. Silno je, kaže, obradovala vijest da Ivan Pavao II dolazi ponovno u Hrvatsku i da će posjetiti i Dubrovnik.

- Ondašnji biskup dubrovački mons. Želimir Puljić imenovao je u veljači 2003. Odbor za pripremu Papina dočeka čija sam članica bila i ja. Veselila sam se svakom novom sastanku i napretku priprema. Osobito su me radovale probe zbora koji je pjevao pod misom koju je toga vrućeg dana predvodio naš Papa u gruškoj luci. Zbor je bio sastavljen od članova gradskih crkvenih zborova, a okupila ga je i vodila sada već pokojna prof. Margita Cetinić, voditeljica katedralnih zborova. Sjećajući se sv. mise, vrhunca Papina posjeta našem Gradu, ne mogu opisati ljepotu, radosno ganuće i sve uzvišene osjećaje koji su me preplavljivali dok sam pjevala na toj svečanoj misi u tako velikom zboru. Dodatno uzbuđenje za mene je bilo i pjevanje solo dionica u Slavi. Neponovljivo je to iskustvo na kojem i danas Bogu zahvaljujem. Bilo je kao u nebu pjevati, moliti i gledati voljenog Papu za kojeg još nismo znali da će tako brzo postati svetac, ali duboko sam osjećala da je u njemu Bog živo prisutan i da nas taj Papa neizmjerno voli - kaže s. Katica.

image

Papa Ivan Pavao II na Stradunu 6.6.2003.

Privatni Album/

O dolasku Svetog Oca u Grad još kaže:

- Popodne na Stradunu sam bila blizu, skoro pa sam i rukom mogla dotaknuti našeg Papu kada je prošao u papamobilu. Gledajući ga tada pred crkvom Sv. Vlaha oživjelo je u meni iskustvo od par godina ranije kada sam ga imala prilike izbliza vidjeti u Vatikanu. Gledajući ga onako nemoćnog i blago pognutog srcem sam ispred sebe vidjela Isusa Krista pod križem grijeha i zla svega svijeta, kako onda u Vatikanu tako i tad na Stradunu. Onda sam bila zadivljena tolikom ljubavlju i žrtvom kojom nas je došao pohoditi i ohrabriti da ustrajemo na Kristovom putu, a danas mu se u vjeri svakodnevno molim kao svom omiljenom svecu.

26. lipanj 2024 17:29