StoryEditorOCM
DubrovnikENGLEZ U DUBROVNIKU

Sad kad smo postali šampion hrvatskog turizma, idemo misliti šire od kruzera i aviona: Ljudi, bura kamperima ne smeta...

Piše Mark Thomas
20. studenog 2023. - 08:42

I to bi bilo to. Avioni više ne lete i ponovo postajemo grad duhova. Nije da se žalim, daleko od toga. Lijepo je za promjenu malo predahnut, uživati u pogledu na kamene zidine bez Chucka iz Texasa koji sa svojim sladoledom blokira pogled. Ako želite zimi doći u Dubrovnik onda se morate dobro pomučiti. “Ne mogu vjerovat da ovdje svi nose jakne i džempere,” s osmijehom mi je rekao čovjek s jakim kornvolskim akcentom na kojeg sam naletio u Kuparima. Ovdje je stigao s kamperom i evo ga, odjeven u šorc i majicu uživa u savršenom sunčanom danu usred mjeseca studenog.

image

Pun Gruž kruzera

Bozo Radic/Cropix

“Sad sam otplivao, prekrasno je,” rekao je. Muškarci iz Cornwalla kršni su momci. Dolaze iz surovog, stjenovitog i strmog kraja kojeg neprekidno šibaju valovi i vjetar. Taj sjeverozapadni dio Velike Britanije “strši” i gotovo kao da je odsječen od ostatka zemlje. Sve to znam iz prve ruke jer sam čari Cornwalla i njegove klime imao priliku upoznati tijekom lanjskog hodanja tom obalom. Kupanje u Jadranskom moru temperature 20 stupnjeva mora da je bilo poput Havaja za ovog simpatičnog čovjeka. “Kome bih mogao platiti boravak s kamperom,” upitao me. Na to pitanje malo mi se prevrtio film unatrag. Na jugu Hrvatske kamperi su na lošem glasu zbog toga što se ljeti parkiraju gdje god im padne na pamet. Vrlo lako ta bi se situacija mogla preobratiti u vrlo zadovoljavajuće rješenje za mnoge.

Ne spominji nam kampere...

Razmišljajući, došao sam do mogućeg rješenja (znate mene, svašta meni pada na pamet), ali za to moram još malo prevrtit film unatrag. Tijekom našeg zadnjeg, tj. prvog putovanja kamperom supruga i ja brinuli smo da u Sloveniji nećemo naći mjesto za noćenje. Međutim, naša je briga bila kratkog vijeka jer smo otkrili web stranicu koja je nudila mjesta na kojima kamperi mogu prespavati.

Poanta je u tome da su na mapi označena mjesta na kojima se možete zaustaviti i odmoriti, po potrebi prespavati, a koja nude sve ono što vam je u tom trenu potrebno: priključak za struju, voda i mjesto za odlaganje otpada. Riječ je zapravo o malim parkiralištima opremljenima s gore navedenim potrepštinama. Shvatio sam da brigu o tome vodi lokalna zajednica. Kupite kartu za parking i ukucate svoju registraciju.

Cijena karte iznosi između 10 i 15 eura. Kažem vam, rješenje za našu situaciju moglo bi donijeti višestruku korist. Prvo, riješio bi se problem kampiranja na divlje. Lokalna bi zajednica zarađivala i to cijelu godinu. Nakon inicijalnog ulaganja prostori za kampere i njihovo održavanje praktički bi se sami financirali, ne bi trebalo nikoga zapošljavati, a troškovi bi bili minimalni. Čišćenje i odvoz smeća bilo bi u sklopu redovne aktivnosti tvrtke koja taj posao ionako obavlja. Plus na sve to, (i to veliki plus), privukli bismo turiste izvan turističke sezone.

image

Kamperi nose veliki turistički potencijal

Josko Supic/Cropix

Sigurno ne u suludim turističkim brojkama pod kojima stenjemo šest mjeseci godišnje, ali u razumnim, svakako. U kampu u kojem smo prespavali na Bledu, bilo je još šest kampera, svi su bili iz različitih zemalja. Znači, može se i bilo bi dobro.

Iz toplog u toplije

Svaki dan u Kuparima vidim neki novi kamper. Sudeći po turistu iz Cornwalla kamperi bi rado platili svoj boravak. “Čini mi se da sam za kampere vidio više znakova zabrane nego dopuštenja,” rekao je. Po meni bi za ovu formu turizma trebalo na razini županije osigurati 10 do 12 mjesta na kojima bi kamperi mogli prespavati ili se samo odmoriti. Ono što je važno je to da se ovo ne smije miješati s kampovima, riječ je o drugoj formi boravka, ali i usluge. Nijedno od ovih mjesta ne bi trebalo biti u blizini centra Grada, dapače, smjestimo ih na napuštena zemljišta u selima i preko noći ćemo na tim mjestima uspostaviti turističku djelatnost.

Ovo nije nikakvo razmišljanje “izvan okvira” već pitanje zdrave pameti. Dubrovnik je upravo nagrađen turističkom nagradom Šampion hrvatskog turizma za 2023. godinu pa je ovo možda pravo vrijeme da mi ovdje, na jugu Hrvatske, budemo kreativni i proširimo ponudu izvan kruzera i kruzeraša. Ponavljam, minimalna investicija, maksimalan rezultat. I jare i pare, rekli bismo. “Idem se ja ponovo okupat,” uz osmijeh je rekao naš gost iz Cornwalla.

Dodajući kako putuje dalje, na jug Grčke. Ne sumnjam da će se i tamo lijepo iskupat. Meni vam se čini da nam je ispred nosa ideja za cjelogodišnji turizam, ne onaj iscrpljujući i suludi, već puno jednostavniji. Bura može zaustaviti avione, ali ne i kampere.

29. travanj 2024 21:03