StoryEditorOCM
DubrovnikREAGIRANJE

Ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića, Dario Čagalj: Razgovor nisam okarakterizirao kao službeni s novinarom. Nitko od roditelja nije imao primjedbu na visinu participacije niti se žalio

Piše dv
17. listopada 2023. - 19:19

Ravnatelj Umjetničke škole Luke Sorkočevića, Dario Čagalj, regirao na naš tekst pod naslovom: "Roditelji bijesni: Nije zbog inflacije, nego nas hoće ‘oderati‘! Ravnatelj Čagalj: Nema drugoga načina, prošle godine od Županije nismo dobili ništa".

Ispravak objavljujemo u cijelosti:

"Nisam očekivao da ćete članak iznesen na portalu dubrovačkog vjesnika od 29.09. usmjeriti protiv Škole, Županije ili mene osobno kao što sam stekao dojam. Obavljeni telefonski razgovor sam okarakterizirao kao razgovor roditelja našeg učenika i mene osobno a ne kao službeni razgovor s novinarom.

Točno je da je participacija povećana ali odluku nismo donijeli preko noći već nakon niza obavljenih razgovora sa svim relevantnim subjektima (roditelji, škole, profesori) ali nije točno da nas županija ne podržava kako financijski tako i u svakom drugom obliku već sam samo naglasio da prošlu godinu nismo dobili sredstva za investicijsko održavanje zbog preusmjeravanja istih u tri kapitalna projekta dok nam sredstva za materijalne i financijske rashode Dubrovačko -neretvanska redovito uplaćuje. Da su nam ista nedostatna i da se moramo snalaziti je neupitno što ne znači da nam je cilj povećavati budžet isključivo preko leđa roditelja ali i roditelji moraju doprinositi kvaliteti realizacije nastave a jedan od načina je i participacija. Osim toga nitko od roditelja nije imao primjedbu na visinu participacije niti se žalio u a imali smo i Vijeće roditelja preko koje smo i upoznali s razlozima navedene odluke te smo ih upoznali sa svim potrebama škole kao i razlozima za povećanje participacije. Moramo imati na umu da i pojedini roditelji očekuju previše od škole koja nije obavezna već izborna te da su instrumenti skupi kao i redovito održavanje istih pa stoga moraju biti svjesni da moraju u tome i participirati. Osim toga škola sudjeluje i u troškovima natjecanja, koncerata, izložbi, seminara za učenike, stručnih skupova za nastavnike, najma za dvije dodatne dvorane za potrebe baleta i tjelesne kulture... Sama lokacija škole zahtjeva i uslugu dostave koja također dodatno opterećuje naš buđet a da ne spominjem da smo zaštićeni spomenik kulture te za sve radove moramo tražiti dodatne suglasnosti.

Mislim da naslov kao što je „ Roditelji bijesni“ te izrazi poput „Oderati“, „Harač“ nisu primjereni pa Vas molimo da ubuduće ne radite na osobnoj promidžbi preko roditelja i svih koji prate rad i rezultate naše škole već da iste roditelje uputite na školu koja je uvijek izlazila u susret učenicima koji nisu imali mogućnost plaćanja participacije za što i postoji pravilnik po kojem mogu biti oslobođeni u potpunosti ili djelomično uz odgovarajuću dokumentaciju kao prilog molbi.

Na kraju se ispričavam svima koji se moraju opravdavati zbog navedenog članka i napominjem, više neću odgovarati na slične članke jer smatramo da nema potrebe komunicirati na način koji ne doprinosi ugledu i napretku naše škole iza koje su veliki uspjesi i rezultati a za sve slične upite postoji Vijeće roditelja Nastavničko vijeće i Školski odbor", stoji u reagiranju ravnatelja Daria Čaglja.

26. lipanj 2024 08:09