StoryEditorOCM
DubrovnikODGOVOR RAVNATELJU UMJETNIČKE ŠKOLE

Nemam običaj iz redakcije zvati nepoznate ljude i s njima neobavezno razgovarati

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
18. listopada 2023. - 19:50

U nastavku polemike o povećanju školarine Umjetničke škole Luke Sorkočevića, objavljujemo odgovor naše novinarke Dubravke Marijanović Ladašić na ispravak koji nam je poslao ravnatelj Dario Čagalj. Odgovor objavljujemo u cijelosti:

"Poštovani gospodine ravnatelju Čagalj,

da i ja uputim Vama ispravak Vaših navoda i odmah prijeđem na stvar - Vijeće roditelja nije bilo upoznato s poskupljenjem školarine prije početka nastave. Upoznati s tom odlukom nisu bili ni roditelji. Prebacili ste cijelu odgovornost za poskupljenje na Školski odbor i rekli mi u svojoj izjavi ‘odluka je donesena takva kakva je donesena, i mislim da je iznos smiješan s obzirom na to što djeca dobijaju‘. Tu Vašu rečenicu nisam ni uvrstila u tekst. Prema mojim informacijama, donijeli ste odluku o poskupljenju školarine bez znanja Županije, od koje još čekam odgovor na moj upit od 28. rujna na ovu temu.  

Rečenica iz Vašeg reagiranja ‘odluku nismo donijeli preko noći već nakon niza obavljenih razgovora sa svim relevantnim subjektima (roditelji, škole, profesori)‘ - apsolutna je neistina. Majka sam djeteta koje ide u Vašu školu i nisam imala pojma o poskupljenju do prvog roditeljskog sastanka koji je održan nakon početka školske godine.

Kažete u svom reagiranju da ste ‘okarakterizirali naš razgovor kao razgovor roditelja vašeg učenika i Vas osobno‘. Nemam običaj iz redakcije zvati nepoznate ljude i neobavezno razgovarati. Imam svjedoke koji će rado potvrditi da ne govorite istinu kad tvrdite da niste znali da razgovarate s novinarkom jer sam Vam se prilikom poziva tako predstavila. Usput sam u razgovoru napomenula ‘da sam i roditelj djeteta koje ide u Muzičku školu‘, ali Vi ste to ionako već znali.

Čak i  da sam Vas nazvala kao roditelj, ove informacije imam pravo iznijeti javno. Mene osobno nije uznemirilo poskupljenje s 22 na 30 eura školarine jer smatram da mi dijete puno dobiva od sjajnih profesora u Vašoj školi, što sam Vam u razgovoru i napomenula. Nazvala sam Vas zbog roditelja koji su nezadovoljni tom odlukom i imaju na to pravo.  

Možda ste se nadali, kad ste me u uvodu pitali možemo li prijeći na ‘ti‘, da neću objaviti ono što ste mi službeno izjavili. Ja Vam tako ne funkcioniram.

Tvrdite u svom reagiranju da ‘nije točno da vas županija ne podržava kako financijski tako i u svakom drugom obliku‘. Ni ta Vaša izjava nije istinita. Rekli ste - citiram - ‘naša škola ima 600 đaka i imamo ogromne potrebe za održavanjem škole, nas tu ne prati ni Ministarstvo ni Županija, svi davaju na kapaljku‘. Ni tu rečenicu nisam uvrstila u tekst. Dodali ste još neka nagađanja o privatizaciji ovakvih škola u budućnosti, ali to je neka druga tema. Meni je, i kao roditelju i kao novinaru, uistinu smiješno Vaše nabrajanje svih troškova ‘kojih roditelji moraju biti svjesni‘, kao da je financiranje škole obveza roditelja i kao da je već privatizirana, a Vi ste njezin vlasnik. To si možete dozvoliti jednog dana kad budete imali privatnu školu.  

Voljela bih i da izreknete javno tko se to sve ‘mora opravdavati zbog mog članka‘ i zašto, jer jedini koji mi pada na pamet da to mora ste Vi. Ugledu i napretku Vaše škole svojim sam tekstovima pridonijela više puta, a jeste li Vi, ostavljam nekom upućenijem na procjenu.  

I na kraju još nešto - reći ću u Vašem stilu i konačno prijeći na ‘ti‘ - ‘đes bio dosad?‘ Tekst ‘zbog kojeg se morate opravdavati‘ objavljen je 29. rujna, a Vi se na njega očitujete 12 dana kasnije. ‘Kasno paljenje‘ nije se dogodilo slučajno. Uskoro će biti jasno i zašto."

S poštovanjem,

Dubravka Marjanović Ladašić

Dubrovački vjesnik

26. lipanj 2024 08:16