StoryEditorOCM
Dubrovnikbesplatne lekcije

Mario Aletić, profesor u osnovnim školama Marina Držića i Marina Getaldića: Moja predavanja iz fizike gledaju čak i učenici iz BiH i Srbije!

Piše Kristina Filičić
14. siječnja 2024. - 08:12

Da učenici, čak i nižih razreda, već idu na lekcije iz pojedinih predmeta opće je poznata stvar. A poslati dijete na lekcije, bilo da sat traje 45 ili 60 minuta, znači ostati ‘tanji‘ za 10 do čak 18 eura, ovisno o predmetu i onome tko drži lekcije. Hvalevrijedno je stoga, kada postoje profesori koji odvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi učenicima dodatno približili predmet koji predaju. I još se k tome koriste alatima koje nove generacije preferiraju.

Mario Aletić, profesor fizike u osnovnim školama Marina Držića i Marina Getaldića, u počecima korone pokrenuo je svoj Youtube kanal. Tu objavljuje videa koja prate lekcije u kurikulumu fizike u osnovnoj školi.

- Ideja je prvenstveno bila pomoći mojim učenicima u tom teškom razdoblju njihovog školovanja na daljinu jer fizika je teška i zahtjevna, htio sam im je na neki način približiti i probati bolje objasniti. Kako nismo imali nastavu uživo, ideja je bila da me barem na neki način vide, da im objasnim lekciju kao što bi otprilike u razredu, naravno koliko je to bilo moguće unutar formata na Youtubeu – kaže Aletić i nastavlja:

- Poslije se to nastavilo razvijati jer svidjelo mi se da učenici imaju na neki način mogućnost ponavljanja. Uvijek mogu ‘upaliti‘ tu lekciju, primjerice ako zbog nekog razloga nisu bili na satu kad se to obrađivalo, pogledaju kod kuće video s tom lekcijom što će im pomoći, a kasnije mene na satu i na dopunskoj nastavi uvijek mogu pitati i ostala pitanja.

U suštini, video isječci koji obrađuju lekcije iz fizike, svojevrstan su alat koji učenicima može poslužiti da lakše nauče gradivo, shvate ga i bolje se pripreme za ispite.

- Djeca su međusobno dijelila videa i baš mi je drago da je to došlo do tako velikog broja djece. Što se više dijeli, to bolje. Prema komentarima, a znaju ih ostaviti naprimjer iz BiH, Srbije, dakle gdje nema jezične barijere, čini se da i oni čak to koriste, što mi je iznimno drago. Naknadno sam napravio i određeni broj videa za još jednu cjelinu. Želio sam to proširiti jer baš taj dio fizike koji je na Youtubeu je zahtjevan pogotovo za sedmi razred osnovne. Te cjeline su bitne i video uraci su zapravo dobar dio gradiva koji će ući u nacionalne ispite, tako da će učenicima to biti velika pomoć kad se uvedu ispiti – kaže dubrovački profesor fizike.

Aletić planira postavljati nove objave, trenutno ih je više od trideset, obrađivati dodatne lekcije jer fizika je kompleksan predmet. Zbog obveza trenutno nije u mogućnosti, no plan je tu, a i volja.

image

S Youtube kanala profesora Maria Aletića

Screenshot/youtube/

Na pitanje obrate li mu se učenici koji su nakon gledanja videa lakše savladali sadržaj, profesor odgovara:

- Nakon ispita ili neke vježbe u pravilu čujem dosta pozitivnu reakciju, kažu mi kako su pogledali video i da im je to poprilično pomoglo u pripremi.

Sedmašima koji se prvi put susreću s predmetom fizike profesor odmah na početku kaže kako se mogu pripomoći video isječcima na Youtubeu, ali dobar dio njih, ističe, već zna za tu mogućnost.

- Srednjoškolcima videa mogu pomoći kao blagi uvod i ponavljanje sadržaja koji su možda od osnovne škole ‘isparili‘ iz glave pa da ih se prisjete prije srednje škole. Ipak, srednja to radi na višoj razini, ali nije loše za ponavljanje osnovnih temelja – ističe sugovornik.

Na njegovom Youtube kanalu je 611 pretplatnika, u svakom se videu obrađuje pojedina lekcija: snaga, energija, sila teža, trenje, težište... do vježbi i ponavljanja gradiva. Najviše puta je neki video pregledan 8990, a najmanje 1875 puta. U nastajanju videa velika mu je podrška supruga Zuzanna koja je ‘s tehničke strane ogromna pomoć, u izradi videa, obrađivanju videa....‘

Budući da roditelji plaćaju velike novce za lekcije svojoj djeci, videa s obrađenim temama iz fizike, može se reći, svojevrsna su besplatna lekcija učenicima.

- U njima obradim svaku temu maksimalno. Naravno, u razredu imamo uvodni problem, pokus i slično, a to je na videu, nažalost, jako teško jer mi treba povratna informacija osoba koje me slušaju. Ali sam maksimalno koliko sam mogao to razradio, od teorije s primjerima preko kojih im objašnjavam teoriju, do primjene kroz zadatke. Tako da se može reći kako je to svojevrsna besplatna lekcija – zaključuje profesor fizike Mario Aletić.

27. travanj 2024 13:21