StoryEditorOCM
DubrovnikMirni prosvjed otočana

Iz Jadrolinije odgovorili nezadovoljnicima sa Šipana: ‘Novalja je osjetljiva na bočne udare vjetra u Suđurđu, no uskoro joj stiže zamjena...‘

Piše Gabrijela Bijelić
15. svibnja 2023. - 10:23

Nakon najave mirnog prosvjeda mještana Šipana koji su nezadovoljni plovidbenim redom Jadrolinijina broda Novalja, oglasili su se iz nacionalnog brodara i potvrdili da ovaj katamaran uskoro napušta liniju za Elafite:

image
Čitatelj

- Jadrolinija svakodnevno održava koordinacije s lokalnim zajednicama, a za sve nedavne promjene na liniji za Elafite održan je sastanak s predstavnicima Grada Dubrovnika, lokalnih otočnih zajednica i Agencijom za obalni linijski pomorski promet. Tako je na zahtjev lokalne zajednice dogovoreno uvođenje brzog plovila umjesto klasičnog broda. Dodatno, dogovoreno je da se radi uvođenja brzog plovila na brodsku liniju Dubrovnik – Koločep – Lopud - Suđurađ, trajektna linija  Dubrovnik – Koločep – Lopud - Suđurađ mijenja na način da trajekt svakodnevno održava dvije polazno povratne linije, nedjeljom jednu, s pristajanjima na sve elafitske otoke. Ovime je svakodnevno osigurana veza otoka i kopna ali i opskrba otoka, u slučaju da katamaran nije u mogućnosti održati liniju. Krajem mjeseca svibnja na liniju za vraća brod Dora, kao i prošlu sezonu  s još većim kapacitetom putnika. Može ih povesti 350 u odnosu na Novalju sa 316 putnika – izvijestili su iz Jadrolinije.

image
Čitatelj

Tragom negodovanja otočana koji su primijetili da Novalja, iako je svibanj, ‘više ne vozi, nego što vozi‘, pa su se zapitali kako bi plovila tek za zimskih nevremena, Jadrolinija je otkrila i tehničke karakteristike plovila:

- Katamaran Novalja je aluminijski  katamaran i konstrukcijski se razlikuje od klasičnog broda. Brza plovila su zbog lagane konstrukcije osjetljivija na bočne udare vjetra, a luka Suđurađ je izložena takvim vjetrovima koji su dosta neuobičajeni za ovo doba godine ali ipak prisutni posljednjih tjedan dana. Katamaran ne može sigurno noćiti na Šipanu pa se vraća u Dubrovnik na siguran noćni vez. Na otoku se također nalazi i Šipanska Luka koja je u boljem položaju u odnosu na vjetrove iz južnih smjerova međutim riva je prekratka – istaknuli su iz nacionalnog brodara.

Dodali su kako se Šipancima omiljena Postira nalazi u remontu i u planu je njen povratak nakon ljetne sezone jer se radi o brodu s većim gazom koji bez problema može ploviti tijekom zimskih mjeseci.

 

 

27. travanj 2024 03:18