StoryEditorOCM
DubrovnikKAD SE MALE RUKE SLOŽE

Grad iz javne blagajne daje 3,5 milijuna kuna Vrtlaru za zemljište u Solitudu

Piše Silvia Rudinović
12. ožujka 2020. - 14:11
Grad Dubrovnik namjerava kupiti još jedno zemljište svog vlastitog poduzeća Vrtlar u naselju Solitudo, i to za 3.566.238,48 kuna. Sve je krenulo još 2018. godine kad je gradski odjel za projekte pokrenuo pregovore o kupoprodaju zemljišta u Solitudu s namjerom da se tamo gradi dječji vrtić.

Radi se o dvije čestice zemljišta (1056 i 1057/1, k.o. Gruž) ukupne površine 2.317 četvornih metara. Prva čestica od 1.370 kvadrata procijenjena je na 155 tisuća kuna, ili 15,33 eura po četvornom metru, dok je drugu od 947 kvadrata stalni sudski vještak procijenio na 3,4 milijuna kuna ili čak 486,80 eura po četvornom metru.

O kupovini zemljišta raspravljat će i odlučiti Gradsko vijeće idućeg tjedna, na sjednici koja je sazvana za 18. ožujka. Novac je već rezerviran u ovogodišnjem gradskom proračunu. U materijalima koje su dobili gradski vijećnici priložen je jedan od dokumenata iz prepiske dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića (HDZ) i direktorice Vrtlara Alme Majstorović (DUSTRA) u kojem se spominje kako gradsko poduzeće, vlasnik ovog zemljišta, nije pristalo na prvotno ponuđeno cijenu u pismu namjere Grada Dubrovnika iz srpnja 2019., smatrajući da je prenizak „budući da je u međuvremenu došlo do donošenja izmjena i dopuna DPU-a Solitudo te samim time i do promjene namjene predmetnih nekretnina“.

image
Naselje Solitudo sve se više širi, a ovom kupoprodajom trebalo bi dobiti i dječji vrtić 
Božo Radić/HANZA MEDIA


Nakon toga, gradska je uprava zatražila izradu novih procjembenih elaborata stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i procjenu nekretnina. Njegovu procjenu prihvatilo je povjerenstvo u  kojem su bili Ivo Cvjetković, Zvonimir Franić, Frano Bezić, Kristina Raguž i Nebojša Stojčić. Na tu cijenu, od 3,5 milijuna kuna Vrtlar je pristao.

- Suzdržala bih se od komentara dok se čitava stvar ne finalizira, jer je kupoprodaja trebala biti riješena još prošle godine, a vidi i što se sad događa oko nas – oprezna je direktorica Vrtlara Alma Majstorović.

image
Alma Majstorović, direktorica Vrtlara /Foto: Arhiv DV
Željko Tutnjević


Tada će, kaže, moći odgovoriti i na pitanje koliko je još Vrtlarovog zemljišta u Solitudu ostalo neprodano. Svojedobno je dio zemlje kupio VK Jug radi izgradnje stanova. Imovina u ovom dubrovačkom naselju, u kriznim financijskim trenucima, a takvih je bilo dosta, održala je Vrtlar iznad površine. Zemljište se godinama cjepkalo i prodavalo kako bi se zadržala radna mjesta i isplaćivale plaće.

Posljednje izviješće o poslovanju društva dostupno javnosti odnosi se na 2018. godinu kad su bilježili pad prihoda. U izviješću o radu, kojeg je direktorica potpisala na današnji dan 2019., navodi se kako očekivana prodaja zemljišta nije ostvarena, a tim bi novcem Vrtlar „podmirio sve dospjele kratkoročne i dugoročne kreditne obveze i konačno riješio problem nelikvidnosti društva, te se stvorili uvjeti za povećanje plaća zaposlenih“. Majstorović kaže kako bi prodajom zemljišta Gradu Dubrovniku sasvim sigurno pokrili neke obveze i osigurali likvidnost.
11. lipanj 2024 07:43