StoryEditorOCM
KulturaDRUGA PREMIJERA |

KOPRODUKCIJA DUBROVAČKOG I ŠIBENSKOG TEATRA "Amfitrion" se obračunava s identitetima, a nosi jedinstven scenski rukopis

Piše Bruno Lucić
23. ožujka 2021. - 16:05

Na konferenciji za medije u Kazalištu Marina Držića najavljena je  premijera predstave „Amfitrion“ u režiji Helene Petković a u koprodukciji Kazališta Marina Držića i Hrvatskog narodnog kazališta Šibenik. Dramaturginja ovog komada J. B. P. Molièrea je Ivana Vuković. Na početku je glasnogovornik KMD-a Žarko Dragojević naveo kako je dubrovačka premijera djela 26. ožujka, a šibenska 9. travnja - obje izvedbe s  početkom u 20 sati.

image
Bozo Radic/Cropix

Petković je kazala kako joj je ovo četvrta suradnja s dubrovačkim teatrom. Naglasila je kako nije riječ o 'pukoj adaptaciji' Molièreovog djela, već je napisan novi dramski tekst smješten u suvremeni kontekst te da je riječ o 'obračunu s identitetima'. Redateljica je kazala kako su humoristični elementi ispotencirani čak 'možda do besmisla'. Uvjerena je kako je nastala predstava jedinstvenog scenskog rukopisa. Dramaturginja je otkrila kako je odlučila 'pojačati' ženske likove kako ne bi bili 'pasivni promatrači', ako što je u izvorniku slučaj. Koreografkinja Matea Bilosnić komentirala je kako se scenski pokret sastoji od pretjerano raskošnih gesti, a sama koreografija sadrži suvremene elemente i elemente baroka i rokokoa.

Šibenska glumica Franka Klarić kazala je kako je predstava drugačija od svega onoga što je radila u zadnje vrijeme, pohvalila je suradnju s ansamblom KMD-a, a isto je istaknuo njezin kolega iz Zagreba, Pavle Vrkljan. Ana Perković je izjavila kako su glumci imali potpunu slobodu u ostvarivanju svojih ideja i vizija.

Autorski tim čine: Helena Petković (režija), Ivana Vuković (dramaturgija), Irena Kraljić (scenografija), Sara Lovrić Caparin (kostimografija), Matea Bilosnić (koreografija i scenski pokret), Vesna Kolarec (oblikovanje svjetla) te Damir Šimunović (skladatelj).

image
Bozo Radic/Cropix

U predstavi igraju: Hrvoje Sebastijan (Amfitrion), Bojan Beribaka (Sosija), Pavle Vrkljan (Jupiter), Branimir Vidić (Merkur), Franka Klarić (Alkmena), Ana Perković (Kleantida)  i Srđana Šimunović (Noć).   

Nakon premijere 26. ožujka u Kazalištu Marina Držića, reprize u Dubrovniku su na rasporedu 27. ožujka te 16. i 17. travnja s početkom u 20 sati.  

 

 

26. travanj 2024 23:21