StoryEditorOCM

Spašena mlada morska kornjača u NP Mljet: Alena je vraćena u more, neka joj je sa srećom

Piše G. B.
7. srpnja 2024. - 15:01

Vraćena je u more mlada jedinka glavate želve pronađena je 2. svibnja 2024. godine u Malom jezeru podno Male pome na otoku Mljetu, vidno pothlađena i slaba.

Nakon što su je zaposlenici Nacionalnog parka Mljet spasili i žurno zbrinuli, pronalazak je prijavljen u Sustav za dojavu i praćenje uhvaćenih, usmrćenih, ozlijeđenih i bolesnih strogo zaštićenih životinja sukladno Zakonu o zaštiti prirode i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama.

Želva je 3. svibnja 2024. godine transportirana za Split u ovlaštenu veterinarsku ambulantu Vet vision iz Splita, dr. vet. Mariju Gavranoviću i njegovom timu. Po dolasku u Split kornjači je napravljena kompletna obrada, RTG i endoskopija te joj je dijagnosticirano strano tijelo u probavnom traktu - udica od parangala. Kako je bila vidno iscrpljena, nikakav zahvat nije bio moguć do stabilizacije stanja, udica je uspješno odstranjena iz probavila te je uslijedio oporavak od zahvata u ambulanti Vet visiona.

Spretnim i usklađenim djelovanjem svih službi nakon oporavka mlada kornjača, kojoj su najmlađi stanovnici Parka nadjenuli ime Alena, vraćena je u svoje prirodno stanište.

06. listopad 2024 04:51