StoryEditorOCM
RukometEURO (Ž) 2020.|

HRVATSKA STIGLA U DANSKU Drugi put na EP-u Tea Pijević iz Stabline i Kristina Prkačin iz Mokošice: ‘Zadatak nimalo lagan‘

Piše Tonči Vlašić
2. prosinca 2020. - 21:20
Tea Pijević iz Stabline i Kristina Prkačin iz Mokošice dvije su rukometašice iz naše županije, koje je izbornik Nenad Šoštarić uvrstio u sastav hrvatske reprezentacije, koja će igrati na Europskom prvenstvu u Danskoj. Prvenstvo počinje u četvrtak, 3. prosinca, i traje do nedjelje, 20. prosinca. Hrvatska reprezentacija, koja je u skupini 'C', prvenstvo otvara u Sydbank Areni u Koldingu utakmicom protiv Mađarske u petak, 4. prosinca. Dva dana poslije čeka je ogled s Nizozemskom, te u utorak, 8. prosinca, igra protiv Srbije.

Tri najbolje reprezentacije svake skupine idu u drugi krug prvenstva, koje se trebalo igrati i u Norveškoj, međutim, ta država je prošli mjesec odustala od domaćinstva zbog loše epidemiološke situacije, a epidemiološka situacija je razlog što Hrvatska reprezentacija nije u najjačem sastavu otputovala na EP.

image
Hrvatska na Europskom prvenstvu rukometašica u Danskoj 2020. godine


Šoštarić nikad do sada nije imao toliko poteškoća s okupljanjem i izborom igračica kao uoči ovog natjecanja, jer mu gotovo cijela jedna postava nije na raspolaganju zbog ozljeda i korona virusa. Praktički do ulaska u zrakoplov, Hrvatska je danas otputovala u Dansku, nije znala u kojem će sastavu igrati. Zbog ozljeda otpale su Ivana Kapitanović i Ivana Dežić, a zbog korone na kraju nije putovalo svih šest reprezentativki, koje igraju za najbolju hrvatsku ekipu, Podravka Vegetu, te jedna igračica Koke Varaždin.

Bez nekih od njih, idealna postava reprezentacije je nezamisliva. S obzirom na sve poteškoće, iluzorno je očekivati velike stvari. Tim prije, jer je skupina u kojoj igra Hrvatska izuzetno jaka. Tu su svjetske prvakinje Nizozemke, Srbija koja je bila šesta u Japanu prošle godine, te Mađarska koja ima najjaču ligu svijeta ovoga trenutka – istaknuto je u najavi prvenstva.

image
Tea Pijević, vratarka Hrvatske foto: Ronald Goršić / CROPIX


Pijević, 29-godišnja vratarka, dijete Dalmatinke, do 2012. je nastupala za pločanski klub, potom igrala za banjalučki Borac, Sesvete, Lokomotivu, prošle sezone drugi dio počela u dresu francuskog Metza, ali zbog korone se sezona nije odigrala do kraja, a sad je članica mađarske Albe Fehervar KC, dok je 22-godišnja Prkačin, lijevi vanjski, ponikla u Dubrovniku, potom sezonu igrala za Trešnjevku, a sad je već petu sezonu igračica zagrebačke Lokomotive.

Prkačin je već bila sudionik Europskog prvenstva, prethodnog, koje se 2018. održalo u Francuskoj. Inače, prvi nastup u dresu reprezentacije imala je prije pet godina, i to na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Rusiji. 

- Cilj je sad na EP-u prolaz u drugi krug. Skupina je teška, zadatak nimalo lagan pogotovo kad se zna kako naše suparnice u skupini računaju na visok plasman, jedna na finale, preostala dvije na polufinale – istaknula je Pijević.

image
Kristina Prkačin je 2016. nastupila na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Rusiji (Hrvatska osma u konkurenciji 24 reprezentacije), te 2018. na Europskom seniorskom prvenstvu u Francuskoj (Hrvatska na diobi trinaestog mjesta)


- Znamo ciljeve Nizozemske, Mađarske i Srbije, ali ne znamo što nas očekuje u tim utakmicama, tko nas očekuje. I druge reprezentacije, kao i mi, imaju problema. Danas smo doputovale. Nema izlaska iz hotela. Testiranja su svako malo. Tko zna što nas čeka. Sad čekamo rezultate testiranja. Zbog toga nismo mogle danas trenirati. Sutra bi trebale imati prvi trening, a dan poslije je prva utakmica – rekla je Prkačin.

Prvenstvo se igra bez gledatelja. Hrvatske je prvo trebala igrati u Norveškoj.

- Po mjerama u Norveškoj bilo je, ako je jedna igračica pozitivna na testu, reprezentacija napušta prvenstvo, kao i ona reprezentacija protiv koje je igrala. Zbog toga je bilo upitno prvenstvo. U Danskoj je drugačije. Ako je koja igračica pozitivna, ona napušta prvenstvo. Nakon svega je Norveška odustala od domaćinstva, te se prvenstvo igra samo u Danskoj – pojasnila je Prkačin.

Pijević i Prkačin su skupa u dresu Lokomotive osvojile 2017. godine europski trofej – Challenge Cup, a 2018. Kup Hrvatske uvjerljivom pobjedom u finalu protiv Podravke.

- Nisam nastupala za kadetsku, ni za juniorsku reprezentaciju. Debi sam imala u seniorskoj reprezentaciji. Prvo u kvalifikacijama, bilo je to u sezoni kad smo osvojile europski trofej s Lokomotivom. I meni je, kao i Kristini, prvo veliko natjecanje s reprezentacijom bilo Europsko prvenstvo 2018. u Francuskoj – podsjetila je Pijević.  

Hrvatska na EP-u u Danskoj sve tri utakmice u skupini 'C' igra u istom terminu – 18.15 sati (televizija Planet sport izravno prenosi nastupe naših rukometašica). 

U skupini 'A' su Francuska, Danska, Crna Gora i Slovenija, u skupini 'B' Rusija, Švedska, Španjolska i Češka, a u skupini 'D' Rumunjska, Norveška, Poljska i Njemačka. Francuskinje brane naslov koje su osvojile prije dvije godine kod kuće, Ruskinje su tad bile doprvakinje, a broncu su u Francuskoj 2018. osvojile Nizozemke.

Norveška je sedam naslova prvaka Europe najuspješniji sudionik europskih prvenstava, Danska je druga s tri zlata, dok su po jednom najbolje bile Francuska, Mađarska i Crna Gora. Hrvatska će po jedanaesti put igrati na EP-u. Najbolji plasman je ostvarila 1994. godine kad je bila peta. 
26. travanj 2024 09:03