StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA |

MOGU TE UNIŠTITI Atipična pripovijest o nasilju nad ženama i odgovoru žrtve

Piše Gabrijela Bijelić
25. kolovoza 2020. - 15:01
Seksualno napastovanje glavne junakinje, Londončanke ganskih korijena, ključni je motiv serijala 'Mogu te uništiti' (I May Destroy You), provokativnog uratka Michaele Coel u 12 nastavaka na HBO-u. Tamnoputa Coel ovdje se pojavljuje u višestrukoj ulozi - režira, producira, piše scenarij i utjelovljuje žrtvu seksualnog delikta koji uslijedi nakon droge podmetnute u piću.

Tko je očekivao klasičnu dramu o Arabelli, mladoj ženi čiji je život trajno uništen nakon zlodjela, na krivoj je adresi. Michaelina junakinja, uvelike modelirana prema iskustvima autorice, samosvjesna je i hrabra predstavnica britanskih milenijalaca koja osobnu tragediju doživljava kao dio sazrijevanja. Serija bez dociranja progovara o položaju žene koji je, bez obzira na boju kože, klimav, ma koliko napredno društvo bilo.

Coel u priču unosi i dosad nezabilježen pristup spolnom zlostavljanju. U vremenu #MeToo pokreta koje ženske patnje postavlja na pijedestal, 'Mogu te uništiti' načinje bogohulnu temu podijeljene krivnje. Napadač može ali i ne mora biti isključivo odgovoran za gnusni čin.

Žrtva po defaultu nije nevinašce i nekim postupcima može potaknuti agresora na odnos bez pristanka. Po toj je neugodnoj temi začeprkala Michaela Coel i seksualnom napadu dodala ulomke iz života u etnički mješovitoj ekipi, diskriminacije po rasi i spolu, ovisnosti o opijatima...

U ovoj drami akterima ništa ljudsko nije strano, a samokritičnost je samo dodana vrijednost. I ne vrti se cijela radnja oko igre detekcije u potrazi za počiniteljem napada. Detektivski odvojak važan je, ali nikako ne i presudan dio fabule gdje delikt postaje sredstvo preispitivanja naslovne junakinje koja mijenja prioritete i zainteresira se za svoju žensku, dotad zapostavljenu stranu osobnosti. 'Mogu te uništiti' priča je o nekonvencionalnom liječenju preživljene traume na putu do kakve-takve normalizacije života.

Uz sugestivnu rozokosu Arabellu, samosvjesnu spisateljicu iz istočnog Londona, radnju vuku i njezini najbolji prijatelji Terry (Weruche Opia) i Kwame (Paapa Essiedu), osebujne pojave koje također imaju što za reći o spolnom nasilju.

Coel je pažnju gledateljstva već privukla 'Žvakaćom gumom', serijalom o seksualno osviještenoj dvadeset-i-nešto godišnjakinji iz religiozne obitelji koji je trasirao njezin autorski rukopis. Uz dobro pogođen balans između drame i humora, kod Coel nijedna ugoda ne dolazi bez rizika. A to nikako ne znači da je ne treba iskusiti i – naučiti preživjeti.
26. travanj 2024 22:20