StoryEditorOCM
Gastrotrik

Klijanje krumpira, osim jabuke i luka, mogu spriječiti i ovi začini iz kuhinje

Piše D&D
19. travnja 2023. - 12:01

Od pomfrita i pera pa sve do ploškica i čipsa. Ova i još mnoga jela bila bi nepotpuna bez ovog smeđeg dječaka iz obitelji povrća.

Vjerojatno nema hrvatskog kućanstva koje u kuhinji nema makar manju vreću krumpira. Kupnja krumpira nije problem, ali morate voditi računa o njegovoj svježini. U određenom stanju krumpir razvije mladice (klice) i suprotno nekim uvjerenjima može postati neukusan.

Kako spriječiti klijanje krumpira?

Odgovor na pitanje je temperatura. Ako je toplo, a u domovima je obično temperatura oko 20 stupnjeva, što je zapravo savršena temperatura za uzgoj krumpira i razvoj mladica, piše Dom i dizajn.

Smijete li jesti proklijali krumpir?

Dakle, kada krumpir nikne, škrob u krumpiru se pretvara u šećer. Ako je krumpir čvrst, većina hranjivih tvari je netaknuta i može se konzumirati nakon uklanjanja proklijalog dijela. No, ako je krumpir uvenuo i naboran, izbjegavajte ga jesti.

Da, postoji mnogo načina na koje možete zaštititi krumpir i spriječiti njegovo klijanje. Pogledajmo u nastavku mjere opreza!

1. Smeđe papirnate vrećice za smeđeg dječaka

To je jedna od najboljih mjera za održavanje krumpira hladnim i svježim, za razliku od kutija u kojima se nalazi u supermarketima ili trgovinama.

Ako postanu vlažni, prvo ih ostavite da se osuše na pultu, a zatim krenite s kuhanjem.

image
Tom Dubravec/Cropix

2. Spremite krumpir sa zelenim biljem

Ako želite spriječiti klijanje krumpira, možete dodati sušenu kadulju, lavandu i/ili ružmarin u pamučnu vrećicu (muslin). Također možete koristiti eterična ulja klinčića, zelene metvice, ali i paprena metvica također može spriječiti klijanje.

3. Mrak je prijatelj krumpira

Izbjegavajte stavljati krumpir na ili oko košare s voćem. Krumpir preferira sjenovito, hladno mjesto kao što je prostor ormarića, na primjer.

4. Izbjegavajte vodu

Ako su krumpiri bili izloženi vodi, istrulit će i/ili niknuti brže od suhih, stoga ih dobro osušite nakon što ste ih oprali.

Pranje je uvijek dobra ideja jer sadrže veliku količinu pesticida u usporedbi s drugom hranom.

image
Tom Dubravec/Cropix

5. Držite smeđeg dječaka podalje od lošeg društva

Dakle, pod lošim društvom mislimo na voće ili povrće koje ubrzava klijanje. Na primjer, luk može ubrzati njegovo klijanje, stoga izbjegavajte ovu kombinaciju. Drugo, skladištenje krumpira u blizini banana i drugog voća također može potaknuti brže klijanje.

Naime, voće ispušta plin etilen koji potiče brže sazrijevanje.

Savjet više!

Pokušajte zamrznuti pire krumpir i druge recepte s krumpirom kako biste zaštitili svoju hranu i većinu hranjivih tvari. No, zamrznutu hranu od krumpira trebali iskoristiti unutar 1-2 tjedna.

Imajte na umu da je obojeni krumpir poput slatkog krumpira, ljubičastog krumpira, pa čak i krumpira s crvenom kožom, općenito zdraviji od smeđeg krumpira, piše Dom i dizajn.

Sada kada je vaše omiljeno povrće spremljeno, Bon Appétit, ljubitelji krumpira!

03. listopad 2024 21:11