StoryEditorOCM
Zadar plusOTOČNA PRIČA

Zadarski arhipelag uspješno se ujedinio; "Zgrabili smo priliku, unatoč upozorenjima da je 9 TZ-a previše, osobito kad se radi o otocima"

Piše Lada Burčul
15. studenog 2023. - 20:14

- Udruživanje nam je otvorilo silne mogućnosti: prijavljujemo se na projekte, dobivamo novac, brendiramo destinaciju, postajemo prepoznatljivi, produžujemo sezonu, razvijamo se. Zahvaljujući udruživanju naših devet otočnih turističkih zajednica, možemo puno više postići nego prije. Za sada nam se projekti odnose na aktivni turizam, ili „outdoor“ – kaže Ivana Čarić, direktorica Turističke zajednice Općine Sali, jedne od devet udruženih turističkih zajednica s otoka zadarskog arhipelaga. Oni su dobitnici godišnje nagrade Hrvatske turističke zajednice na nedavno održanim Danima hrvatskog turizma u Rovinju, za projekt aktivnog turizma otoka zadarskog arhipelaga, gdje je, na projektu ArhipelaGO, udruženo devet turističkih zajednica (Pašman, Sali, Kali, Preko, Kukljica, Tkon, Božava, Silba te Grad Zadar za otočna mjesta Brgulje, Ist, Mali Iž, Molat, Olib, Premuda, Rava i Zapuntel). Uz to, na Međunarodnom festivalu turističkog filma ART&TUR u Portugalu osvojili su drugo mjesto za film „Zadar ArchipelaGO - Inviting Adventure“, u kategoriji „Turistički proizvod: prirodni turizam“, gdje su prikazana su 82 filma iz užeg izbora za natjecanje, odabrana između 262 pristigla iz 47 zemalja.

- Taj film odnosi se na „bike“, znači na predstavljanje biciklističkih staza na području koje pokriva projekt ArhipelaGO, no u istoj produkciji izaći će još dva filma, početkom iduće godine. U jednom promoviramo trail, pješačke staze, a u drugom kajakarenje – kaže Ivana Čorić, koordinatorica ovog projekta nastalog u produkciji tvrke Level 52 iz Labina. Autori su prošli više od 2.000 kilometara na otocima zadarskog arhipelaga, te filmom predstavili bike aktivnost, stvorivši tako izvanrednu promociju biciklizma na zadarskim otocima koji su postali dio svjetske karte outdoor turizma.

image

Projekt ArhipelaGO

B.Kačan
image

Projekt ArhipelaGO
 

B.Kačan
image

Projekt ArhipelaGO
 

B.Kačan

– Slažem se s ocjenama da je ovakva nagrada vrhunski uspjeh, no ne trebamo se „uspavati.“ Od kada je HTZ dao mogućnost udruživanja turističkih zajednica, zgrabili smo tu priliku, unatoč upozorenjima da je devet TZ-a previše, osobito kad se radi o otocima. Međutim, ispostavilo se da nije tako, svi mi direktori odlično surađujemo, uključujući i općinske čelnike koji su predsjednici TZ-a. Logično je da se otoci na zadarskom području uključe u zajedničku priču, a ne da se „cjepkamo.“ Činjenica da smo mi iz Općine Sali to pokrenuli nije važna, nama je bitno da se bilo koja destinacija iz naših devet TZ-a istakne, jer to je za svih nas onda korak naprijed, za cijelo područje. Sad radimo na razvoju outdoor turizma, napravili smo karte i staze na Ugljanu, Pašmanu i Dugom otoku, a slijede nam Silba, Olib i Rava. Sve radimo u suradnji sa stručnjacima, tako da stojimo iza svake karte, staze su čiste, prohodne i markirane – kaže Ivana Čorić.

- Uredili smo penjalište na Ugljanu, u Općini Preko, a analizu mogućnosti za penjališta napravit ćemo za sve otoke, Rava nam je zanimljiva. Stijene su odlične za taj vid rekreativnog turizma – istaknula je Čarić.

Osim biciklizma, uskoro ćete filmovima predstaviti trail staze, ali i kajakarenje. Kakve su mogućnosti baš za „kayaking“ na otocima?

image

Projekt ArhipelaGO
 

B.Kačan
image

Projekt ArhipelaGO

Level 52/Ustupila TZ Općine Sali
image

Projekt ArhipelaGO
 

Level 52/Ustupila TZ Općine Sali
image

Projekt ArhipelaGO
 

Level 52/Ustupila TZ Općine Sali

- Iznenadili biste se, ponuda je velika, lokacije su iznimno atraktivne. Za snimanje je bilo teško. Pokrili smo područja svih devet TZ-a, sve otoke, ali smo se, radeći taj posao, opet osvjedočili koliko je prometna povezanost među otocima loša i koliko je to gorući problem.

Ivana Čarić kaže da je cilj napraviti brošuru sa svim ponudama aktivnog turizma na području spomenutih devet turističkih zajednica.

- Želimo da nas se doživljava kao cjelinu. Kad do kraja prezentiramo aktivni turizam, okrenut ćemo se ostalim mogućnostima, a ima ih puno. Primjerice, arheološka nalazišta i uopće kulturni turizam prebogat je mogućnostima. Isto tako i nautički turizam. U svakom slučaju, nastavljamo se javljati na sve pozive HTZ-a kako bismo mogli realizirati projekte – kazala je direktorica TZ Općine Sali Ivana Čarić.  

image

Projekt ArhipelaGO
 

Level 52/Ustupila TZ Općine Sali
image

Projekt ArhipelaGO

Ustupila TZ Općine Sali
image

Projekt ArhipelaGO

Ustupila TZ Općine Sali
image

Projekt ArhipelaGO

J.Čirjak
27. travanj 2024 15:03