StoryEditorOCM
Zadar plusZADARSKI HUMANITARCI

Šest mobilnih kućica stiglo u Banovinu: Dobili smo sliku djeteta koje se odmah uvuklo u krevet donirane kućice. To nam je dovoljna nagrada i zahvala!

Piše Mario Vuksan
5. siječnja 2021. - 22:20

U ponedjeljak tijekom dana je šest mobilnih kućica koje je nabavila poveća skupina zadarskih anonimnih donatora odvezeno na područje Sisačko-moslovačke županije koje je uništeno u dva velika potresa protekloga tjedna. Kućice su isporučene korisnicima te su uz pomoć volontera postavljene na odgovarajuća mjesta i spojene na struju.

Kao što je poznato zadarski su donatori koji ne žele javnosti otkrivati svoje identitete prošlog tjedna u samo 24 sata prikupili 230.000 kuna, dovoljno za kupnju sedam dvosobnih mobilnih kućica koje su već ranije bile korištene u jednom kampu van Zadarske županije, ali su u odličnom stanju i potpuno opremljene potrebnim namještajem i grijanjem. U ponedjeljak je isporučeno šest kućica jer je prijašnji vlasnik pri utovaru otkrio da je jedna oštećena te je nije želio isporučiti. Međutim, organizatori su na drugom mjestu pronašli drugu mobilnu kućicu, jer za nju imaju dovoljno sredstava te će ona biti transportirana na ugroženo područje u petak i to od ranije poznatoj obitelji kojoj je kuća u potpunosti srušena.

Novi privremeni smještaj su dobile višečlane obitelji, uglavnom s malom djecom, kojima su kuće u potpunosti srušene ili neupotrebljive te im prijeti opasnost od urušavanja. Dobile su ih obitelji u selima Cerovski vrh, Donji Kukuruzaši, Gora, Strašnik, Lušćani te u gradu Petrinji.

image
Zadarske kućice za sela Banije
Privatni Album

- Iskreno, bilo je lakše i brže prikupiti donacije nego organizirati cijeli posao prijevoza i raspodjele kućica – rekao nam je jedan od organizatora akcije.

– Doduše, brzo smo pronašli odgovarajuće kućice na tržištu, lako se dogovorili s vlasnikom koji je organizirao prijevoz i, zapravo, aktivno sudjelovao u akciji. Teži dio je bio odabrati obitelji kojima smještaj treba jer ih je puno i previše. Problem je bio i razvesti kućice do pojedinih dvorišta jer su putovi uski i blatni i to se obavilo traktorima koji su ih odvukli. Srećom, našli smo tamo i naše Zadrane koji već danima volontiraju, na različite načine pomažu u selima oko Petrinje i Siska i oni su jako puno pomogli u cijeloj akciji. Evo, upravo smo dobili fotografiju jednog djeteta od pet-šest godina koje se odmah uvuklo u krevet u kućici nakon što je tjedan dana spavalo – ne znam ni ja gdje, valjda u autu s roditeljima. Ta slika nam je dovoljna nagrada i zahvala. Više ne treba… - zaključio je naš sugovornik. 

20. travanj 2024 03:07