StoryEditorOCM
Zadar plusZALJUBLJENI FRANCUZ SPREMA FOIE GRAS NA ADVENTU

Remy Goudard: Srce me je vezalo za Zadar

24. prosinca 2017. - 19:10
DSC_3088.JPG

Za ovu priču važna su dva sastojka. Ljubav, koja ne poznaje granice. I nepce, preko kojeg se dolazi do srca.

Mjesto radnje - Zadar. Vrijeme - toplo ljeto 2017. Glavni akteri - Diana Valčić (27) i Remy Goudard (30). Upoznali su se u jednom zadarskom baru, zaljubili i poželjeli ostati zajedno unatoč tome što su ih životi vezali za druge države. Remy je prvo proveo dva mjeseca u Hrvatskoj, a nakon toga je Diana odlučila spakirati kofere i zaputiti se u njegov rodni Marseille, gdje Zadranka za početak uči francuski jezik.

- Sada nakon što sam već dva mjeseca provela gore, mogu reći da se osjećam opušteno. Na početku mi je bio problem to što nitko ne govori engleski, no sada se i ja znam sporazumjeti na francuskom, zbog čega mi je svaki dan sve ispunjeniji. Polako se privikavam na kulturu cjelodnevnog uživanja u hrani. Francuzi su veliki gurmani, u danu se gotovo sve vrti oko toga. Jedu puno i kvalitetno, a bez deserta se ne dižu od stola - uvodi nas Diana u priču.

Tako se ljubav nastavila i u dugoj zimi, a ono što ih zasigurno grije u hladnim danima su specijaliteti koje Remy priprema. U 15 godina, koliko je već u kuhinji, radio je kao chef u poznatim francuskim restoranima poput "La presqu'ile“ i "Miramara“, a u marseilleskim krugovima najviše je poznat po tome što organizira i sprema večere na najneobičnijim lokacijama. Ponekad je to zapušteni hangar, stari gradski stan, garaža, dvorište ili vinograd. Ponekad su to javne večere, otvorene za sve gastroljupce, no često su tajne.

- Secret Dinner party koncept je koji često radim. Obično je riječ o grupi od 40 ljudi koja se međusobno ne poznaje. Dobiju samo pozivnicu na večeru i adresu, a jelovnik, ostali gosti i uređenje prostora su tajna. Tajne večere vrlo su popularne u Parizu i Londonu, no unazad dvije godine postale su i u Marseilleu - objašnjava Remy.

Stvaranje umjetnosti na tanjuru može se odvijati bilo gdje, zato često radi takozvane pop-up restorane, a ono što gosti takvih mjesta mogu probati su njegovi specijaliteti spojene francuske, talijanske i japanske kuhinje.
- Kuham apsolutno svugdje, u concept storeovima, u galerijama kreatora ili u frizerskim salonima. Nedavno me pozvao i BMW da kuham za njihove goste, i to u njihovoj hali - opisuje Remy.

Koncepte pop-up restorana i tajnih večera volio bih raditi i u Hrvatskoj, jer sada je ovom mladom paru u cilju šest ljetnih mjeseci provoditi ovdje uz obalu, a ostatak godine u Francuskoj.

- Volim prošetati vašom gradskom tržnicom i dok se provlačim između štandova i gledam namirnice, na pamet mi padaju razni recepti. Ti su mi trenuci najveća inspiracija - kazao nam je Remy, a nas je zanimalo planira li u Zadru otvoriti i svoj stalni restoran.

- Volio bih to. Ne znam za sada hoće li to biti Zadar, Split, možda neki otok... No sa sigurnošću znam da, ako se to realizira u Hrvatskoj, koristio bih isključivo vaše domaće sezonske namirnice i ribu, provučene kroz tri tanjura startera, tri tanjura glavnog jela i tri tanjura deserta - zaključuje Remy.

Chef Remy Goudard dio je svog kulinarskog umijeća pokazao 22. prosinca u adventskoj kućici Unusual Winter House, gdje je pripremio Foie gras - paštetu od guščje jetre. To jelo dio je francuske tradicije, bez kojeg je nezamisliv njihov božićni i novogodišnji stol. Foie gras pripremio je s 18 godina starim viskijem Glenfiddich, a uz ukusnu zakusku služila su se i vrhunska vina Trs iz Iloka.

02. svibanj 2024 01:10