StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: GDJE SE SVE NA POLUOTOKU MOGU KUPITI AUTOHTONI SUVENIRI

Od svilenih marama s motivom Pozdrava Suncu do 3D maketa Zadra

Piše Iva Ivanac
23. srpnja 2017. - 23:06
suveniri16-140717.JPG

- Ovo je život! - govori svojim turistima poznati zadarski vodič Šime Botica dok u Gligorinu dućanu u ruci pridržava tanjur s paškim sirom preliven domaćim maslinovim uljem. 

Trgovina poznatog proizvodača sira s otoka Paga jedna je od mnogih sličnih trgovina delikatesa koje su se zadnjih godina otvorile u zadarskoj povijesnoj jezgri. Istodobno s njima otvorio se i čitav niz novih suvenirnica u kojima više nema, ili barem ne prevladavaju, jeftine kineske "đinđe" sa sterotipnim prikazima Dalmacije. To su sada pravi mali butici unikatnih rukotvorina kakve bi svaki gost htio sobom ponijeti kući kao uspomenu s ljetovanja.

U Gligore od poda do stropa seže polica na kojoj se nalazi reprezentacija hrvatskih prehrambenih proizvoda kao što su maslinovo ulje, rapski baškotini i torte, istarski tartufi, a tu je naravno i vitrina paških sireva, ovčjeg i kozjeg, te odlična ponuda crnih i bijelih vina zadarske regije.

Trgovine s hranom

Nasuprot apsidi Sv. Krševana oko nam zapinje za prozor trgovine suhomesnatih proizvoda iz Drniša i Čavoglava. Nude se pršuti i slanine s poznatom drniškom tradicijom soljenja i sušenja mesa, a ima i buđole i pečenice koje su, prema riječima prodavačice, najpopularnije među stranim i domaćim gostima. Svoju ponudu su obogatili i vrhunskim domaćim vinima koja se odlično ljube uz ove delicije.

U blizini je "Natura Zara", gdje se uz autentične hrvatske proizvode, poput rakija i ninske soli, prodaju i zadarski tartufi te med iz vlastite proizvodnje.

- Tradicionalno se u obitelji već generacijama bavimo pčelarstvom, a sada smo započeli i s uzgojem maslina. Na otvaranje dućana odlučili smo se jer smo primijetili da ponude tog tipa na Poluotoku skoro pa i nema – rekao nam je Zvonimir Bukvić, vlasnik trgovine u kojoj se može pronaći cjelokupni pčelinji asortiman OPG-a Bukvić poput višecvjetnog meda, meda od kadulje ili pak meda s orasima i bademima.

U trgovini vinarije Bibich pronalazimo jedinstvenu uspomenu za koju vjerujemo da joj ni jedan turist neće ostati ravnodušan. Na staklenim policima među Bibich vinima, maslinovim uljem i raznim rakijama je i okrugla staklena boca maraskina s čijeg se dna izdiže jedna od najpoznatijih zadarskih građevina - crkva sv. Donata.

Osim prehrambenih proizvoda, u gradskim su kalama sve brojnije orginalne suvenirnice.Andrea Kvartuč u svom malom dućanu "Andreart" prodaje isključivo proizvode hrvatskih dizajnera i umjetnika te nudi i vlastite, prave zadarske proizvode kao što su ručno oslikane platnene torbe i razglednice s motivom crkve sv. Donata i sv. Marije te poznatih barkajola.

Poznati zadarski motivi nalaze se i na još jednom originalnom suveniru. Dizajnerica i vlasnica trgovine Dunja Slišković Vrkić poželjela je svojim kupcima ponuditi nešto posebno i drugačije pa je tako došla na ideju proizvodnje svilenih marama s temom Morskih orgulja i Pozdrava Suncu.

Marija Paleka je u sklopu svoje agencije "Holiday booking" otvorila i suvenirnicu čiji su proizvodi isključivo od prirodnih materijala i, što je najbitnije, potpuno hrvatski.

Drvene figure i magneti

- Među zadarskim gostima najpopularnije su drvene figure tovara od maslinova drva ili pak tradicionalni magneti sa zadarskim motivima izrađeni od benkovačkog kamena, a dosta su tražene i 3D makete Zadra – govori nam Marija.

U mnoštvu uspomena i suvenira posebno mjesto ipak ima maraschino koji je, kako nam svi prodavači kažu, vjerojatno najpopularniji suvenir u kompletnoj ponudi koja se nalazi na tržištu. Njega ima u gotovo svakoj boljoj suvenirnici s domaćim proizvodima, prodaje se u različitim pakiranjima, nerijetko kao de luxe proizvod Zadra i regije.

Uz bok našem najpoznatijem likeru je i Maraskin pelinkovac, ali i nekoliko vrhunskih vina zadarske regije (Škaulj, Vrsaljko, Anić, Gegić...) koje turisti, kako nam kažu trgovci, sve više kupuju, što potvrđuje visoku vrijednost zadarskih proizvođača prehrambenih proizvoda, ali i kvalitetu zadarskih "uspomena s ljetovanja".

29. lipanj 2024 07:34