StoryEditorOCM
Zadar plusMORSKI VODIČ

Model Marija Piskač predstavila Zadar: Idealno mjesto za ljetovanje ispunjeno zanimljivim sadržajima, maleni otočići odličan izbor za bijeg od gužvi

Piše Ana Strizić/Gloria
28. lipnja 2024. - 13:22

Marija Piskač, dizajnerica nakita i magistra novinarstva koja već neko vrijeme radi kao model, odrasla je u okolici Zadra, proputovala svijet i prije dvije godine se vratila u zavičaj. No, sada su s njom stigli suprug Thane i njihovo dvoje djece. U Zadru provode deset mjeseci godišnje, a dva zimska mjeseca obično su u sunčanoj Južnoafričkoj Republici, odakle je Marijin suprug Thane. Njeno omiljeno doba godine je svibanj, prije velikih vrućina i prevelikih gužvi, kao i bablje ljeto u listopadu s ugodnim temperaturama mora. Kako za Gloriu kaže Marija, Zadar je savršene veličine za obiteljski život te je privilegija živjeti u tako blagoj klimi, gdje zima polako dolazi i gdje su većinu godine sunčani dani.

Morske orgulje najveća su atrakcija

Zadar je najpoznatiji po ‘poluotoku‘ kako mi domaći zovemo staru jezgru. Opasan visokim bedemima, poluotok je bogat tradicijom i kulturom. Mogla bih do jutra nabrajati sve spomenike - od Kopnenih vrata na Foši i Trga pet Bunara do najprepoznatljivije građevine u Zadru, crkve sv. Donata iz devetog stoljeća. Preporučujem uspon na zvonik sv. Donata ranije ujutro za kompletan pogled na Zadar i otoke zadarskog arhipelaga.

Nakon toga idealna bi bila lagana šetnja preko Foruma do Morskih orgulja i Pozdrava Suncu na zadarskoj rivi. Oboje su djela zadarskog arhitekta Nikole Bašića te u kasno popodne i ranu večer vrve turistima, koji uživaju u ovim jedinstvenim instalacijama i zalasku sunca. Zadnje dvije godine se obnavlja cijela riva i napokon vidimo konture nove, uređenije rive na koju ćemo svi mi Zadrani biti još ponosniji.

Obavezno se prošetajte po Muraju, šetnici na bedemima koja je pretvorena u pješačku zonu i gleda na most i na kojoj se odnedavno održavaju zbivanja poput Fish & Jazz festivala. Na Muraju su dva zanimljiva muzeja – Muzej antičkog stakla i Muzej Iluzija. Svakako posjetite Varoš s uskim uličicama, hrpom barova, restorančića i suvenirnica.

Navečer je jako "živo", kad se grad napuni turistima, pogotovo za vrijeme raznih feštica preko ljeta. Malo olakšanja od ljetnih vrućina pružit će vam Perivoj kraljice Jelene i Perivoj Vladimira Nazora, koja su ujedno i popularna mjesta za jutarnju rekreaciju. Šetnica Karma je odlično mjesto za sport, vožnju biciklima ili za djecu, koja ondje bezbrižno trčkaraju.

Zadar vrvi kafićima i restoranima, ali cijene i nisu tako pristupačne. Kava je najbolja u D-16 Coffee shopu, blizu crkve sv. Donata te u cafe baru Colonna pokraj crkve sv. Šime i Kneževe palače. Colonna je odlično mjesto i za koktele te je vikendom ondje jako dobra atmosfera. Za kavu ili koktele s pogledom otiđite u The Garden Lounge ili Muro bar na Muraju.

Omiljeno mjesto za doručak i brunch u Zadru mi je restoran Corte u sklopu Almayer Art & Heritage hotela s prekrasnom intimnom terasom. Autentični mali restorani su Bistro Pjat i Konoba Tovar u Varoši.

Tovar je mali restorančić s jednostavnom dnevnom ponudom, domaćim vinom i dobrim cijenama. Wine Garden Zadar je odlično mjesto na otvorenom pored vibrantne Gradske tržnice. Ova vinska oaza nudi lokalna vina i dalmatinske plate. Puno vremena provodim u restoranu Harbour - Cookhouse & Club, na kavi i ručku s prijateljima ili solo na laptopu pišući o svojim avanturama za magazin Gloria putovanja. Obožavam lokaciju ovog restorana jer je tik uz more, s predivnim pogledom na most i staru jezgru.

Za posebne prilike i dobre riblje specijalitete preporučujem restorane Kornat i Foša na poluotoku te restoran Niko na Puntamiki.

Zadar ima puno plaža, ali malo hlada. Najviše se volim kupati kod Beach & Cocktail Bara Bamboo gdje se nalaze ležaljke, hlad i odličan pogled na stari grad. To je savršeno mjesto, a nikad nije prevelika gužva. Mi lokalci volimo i "domaće" kupalište kod beach bara Marex, odmah nasuprot stare jezgre.

Najbolje je doći ujutro na kavicu i kupanje. Tu su još plaže Uskok i Puntamika, kao i plažice ispod šetnice Karma u Arbanasima. Interesantno je okupati se ili samo sjesti na kavu kod bazena Kolovare i gledali odvažne momke kako skaču s deset metara visoke skakaonice. No, najbolje od svega je uzeti svoj brodić i zaputiti se na kupanje u uvale na otoku Ugljanu ili Ižu s obzirom na to da se Thane osim modelingom bavi i iznajmljivanjem brodova.

Marija često uživa u vožnji brodom

Otoci u zadarskom arhipelagu odlični su za bijeg od gužvi u gradu i na plažama. Najbliži je Ošljak s tek nekoliko kuća i bez prometa. Divna mediteranska šetnica kroz otok, stari spomenici i malene plažice su i više nego dovoljan odmor za dušu. Ošljak je ujedno i najmanji naseljeni otok na Jadranu. Prošlo ljeto je na njemu otvoren restoran Lazaret koji nudi uslugu transfera luksuznim brodom uz rezervaciju stola. Atmosfera je predivna, osoblje ljubazno, a hrana fantastična.

Ono što najviše volim je da nema žurbe, možete malo pojesti pa se otići okupati i vratiti za stol, lagano pijuckati vino i uživati u trenutku. Odmah pored Ošljaka je otok Ugljan s predivnim mediteranskim selima.Trajekti konstantno voze na relaciji Zadar - Preko - Zadar pa Ugljan možete posjetiti i s automobilom. U Preku se, pak, nalazi predivan Andrioli bar na otvorenom.

Ondje bih mogla provesti čitav dan, uz lagani rose i njihove tapase, a i moja djeca obožavaju ogroman prostor na otvorenom za igranje i istraživanje.

U Zadru je sve na deset minuta vožnje (kada nema radova na cestama) ili toliko minuta hoda. Izbjegavajte odlazak u centar grada automobilom, jer ljeti možete tražiti parking u staroj jezgri i više od pola sata. Jedan od interesantnih i autentičnih načina prijevoza je Barkajoli, "barkica" koja za jedan euro prevozi osobe od stare ‘Maraske‘ do poluotoka. Od hotela preporučujem Almayer Art & Heritage Hotel na poluotoku te La Vista Suites na plaži Kolovare.

image

Privatni album/Gloria

Privatni Album/gloria/Slobodna Dalmacija
image

Privatni album/Gloria

Privatni Album/gloria/Slobodna Dalmacija
image

Privatni album/Gloria

Privatni Album/gloria/Slobodna Dalmacija
image

Privatni album/Gloria

Privatni Album/gloria/Slobodna Dalmacija
image

Privatni album/Gloria

Privatni Album/gloria/Slobodna Dalmacija
28. lipanj 2024 14:26