StoryEditorOCM
Zadar plusKAMENA VILA

Bračka kuća iz snova poznatog zadarskog košarkaša uskladila je ljepotu gradnje i opreme s prekrasnom uvalom. Pogledajte fotografije ove ‘ljepotice‘

Piše Jelena Cvetko/JL
27. kolovoza 2021. - 20:04
Vila nosi naziv Palazzo Grace po najboljem berlinskom restoranu Grace, čiji je vlasnik veliki prijatelj Marka BanićaLidija Lolić

Bila je to ljubav na prvi pogled. Prije toga Marko Banić, poznati hrvatski košarkaš rođen u Zadru, nikad nije bio na Braču. Tijekom duge internacionalne karijere živio je u Španjolskoj, ​Rusiji, Njemačkoj i Turskoj, a slobodno vrijeme koristio je, između ostalog, i za putovanja.

Tako je prije dvije godine bio na grčkom otoku Mikonosu, a potom na turi po jadranskim otocima. Posjetio je Šoltu, Hvar i naposljetku Brač. Uz sva mjesta koja je posjetio i sve impresivno uređene objekte u kojima je boravio, upravo ga je Brač oduševio svojom ljepotom, mirnoćom, otočkom izoliranošću i gostoljubivošću stanovnika.

image
Poznati hrvatski košarkaš Marko Banić na prvi se pogled zaljubio u kuću okruženu zelenilom
Lidija Lolić

Pritom je oduvijek, kaže, želio posjedovati kamenu vilu, a načuo je da se jedna prodaje u uvali Bobovišća. Već na samom pristanku, pri vezivanju broda za privatni, deset metara dugačak mol shvatio je da je pred njim kuća posebnog stila gradnje, okružena predivnim zelenilom na kaskadnom terenu s umirujućom atmosferom prekrasne uvale, piše Jutarnji list.

- Kupio sam je jer je to valjda bilo suđeno - kaže sa smiješkom, dodajući kako nije puno razmišljao jer je odmah vidio njezin potencijal kao vile za luksuzni odmor u punom smislu te riječi. Smatram da Hrvatska u segmentu luksuznih vila znatno kaska za konkurentnim zemljama i da ima puno prostora za napredak. Zatečeno unutarnje uređenje bilo je neprimjereno kući uz more, a vanjski prostor bio je potpuno neiskorišten - prepričava Banić, koji je imao jasnu viziju potpune rekonstrukcije interijera.

Oprezno sa staklenim stijenama

- S obzirom na to da je kuću osmislio proslavljeni arhitekt Vinko Peračić, ideja je bila zadržati tradicionalnu dalmatinsku kamenu gradnju te ju maksimalno osvježiti, spojiti tu tradiciju sa suvremenim dizajnom. Nismo htjeli nagrditi izvornu arhitekturu golemim staklenim stijenama, zadržali smo pozicije i dimenzije originalnih otvora, ali smo bojama i materijalima u samom interijeru htjeli maksimalno otvoriti prostor i opremiti ga kvalitetnim namještajem. I, naravno, sve vanjske prostore pretvoriti u prekrasne lounge zone - kaže Banić uz napomenu da voli dizajn i prati trendove, tako da je preuređenje osobno osmislio u suradnji s arhitektonskim uredom Lotus Architecti te uz konzultacije s arhitektom Peračićem.

image
Lidija Lolić

Budući da je u projekt rekonstrukcije interijera ušao znajući da će kuća biti namijenjena luksuznom odmoru, u suradnji s Josipom Stulićem, vlasnikom agencije Croatian Luxury Rent, dogovorene su sve pretpostavke za željenu kategorizaciju od pet zvjezdica. Tako je preuređenjem povećan i kapacitet. Naime, prema originalnom tlocrtnom rasporedu bile su četiri sobe i jedan apartman, a vila, naziva Palazzo Grace, nudi šest soba s četiri kupaonice.

Okućnica se prostire na 1000 kvadrata, a stambena površina iznosi 300 četvornih metara. Vila ima tri etaže, a pristupa joj se s parkirne strane, puteljkom okruženim zelenilom. Odmah na ulazu s lijeve strane nalazi se toalet za goste, a potom se pristupa dnevnom boravku i blagovaonici s pogledom na cijelu uvalu. To je ujedno i “raskrižje” cijele kuće. Iz tog se dijela pristupa vanjskim lounge zonama, od vanjskog stola za blagovanje, gdje su krušna peć i roštilj, do glavne terase s transparentnom staklenom ogradom kako bi se što više omogućio pogled na uvalu, a tu su i vanjski bazen, vanjska sauna... Cijela okućnica i vanjski prostori obogaćeni su biljkama, od cikas palmi i maslina do ružmarina, orhideja..., piše Jutarnji list.

image
Pogled na uvalu ipak je najupečatljiviji na krovnoj terasi s jacuzzijem oko kojega su postavljena četiri barska stolca
Lidija Lolić

- Kuća je botanički vrt - smije se Banić dok nas vodi natrag u blagovaonicu, na koju se nastavlja kuhinja. Kuća ima i vanjsku kuhinju. Vanjska je bila postojeća, a unutarnja je rađena po mjeri i opremljena je svim modernim uređajima. Zbog ograničene površine predviđene za kuhinju nije bilo previše prostora za eksperimentiranje, tako da je kuhinja klasična, s elementima u dva dijela, s napom i malim ormarićem za skladištenje te policama za posuđe i pribor. Radila ju je po mjeri jedna splitska tvrtka, kao i većinu pokućstva. Ostatak je kupljen u Lesnini i Harveyju Normanu, kao, primjerice, kutna garnitura u boravku - kaže Banić.

 Soba za poslugu ili djecu

Na najnižoj etaži, uz grijani bazen veličine 11x3 metra, tri su spavaće sobe i dvije kupaonice, a na katu su još dvije spavaonice s jednom kupaonicom. Na zadnjoj je etaži, pak, spavaća soba za poslugu ili djecu s dva odvojena kreveta.

- Budući da je krovna terasa bila neiskorištena, odmah sam pomislio na krovni jaccuzzi, koji smo postavili tek nakon konzultacija s nadzornim inženjerom. Oko jaccuzzija smo, uz staklenu ogradu, postavili četiri barska stolca, odakle se pruža najljepši pogled na uvalu - kaže i dodaje da je ideja bila omogućiti opušten boravak za četiri do 12 osoba, koje se po potrebi mogu izdvojiti iz grupe i koristiti pojedine zone, a da se praktički ne sretnu cijeli dan.

image
I gornji rakurs pokazuje ljepotu Vile Grace
Lidija Lolić

U interijeru prevladavaju neutralne boje, koje ne odskaču previše od postojeće boje kamena na kući. Najveći naglasak je na bijeloj keramici sa srebrnim šarama, koja dominira prostorom dnevnog boravka, a zamjetna je kombinacija zlatne i royal blue boje, koje vlasnik obožava, smatrajući da su to mediteranske boje koje su vječne jer asociraju na more. Na zidovima je vidljiva kamena obloga, koja prati eksterijer. - Inspiraciju za uređenje dobio sam ponajviše na Mikonosu, ali i u Španjolskoj, gdje sam dugo živio - kaže Banić, pojašnjavajući kako vila nosi naziv Palazzo Grace po najboljem berlinskom restoranu Grace, čiji je vlasnik njegov veliki prijatelj.

​Također, kuća ima i unutarnju teretanu, igraonicu te vinoteku, a opremljena je suvremenim sustavima, od solarnih panela do podnog grijanja. Ima i kamin kako bi se omogućio boravak i izvan sezone. Bitna su stavka, napominje Banić, i privatni mol te pristup plaži, a za kraj zahvaljuje obiteljima Lekić i Jurač, bez kojih ovaj projekt, zaključuje, ne bi bio moguć, piše piše Jutarnji list.

image
Naglasak je na bijeloj keramici, uz kombinaciju zlatne i 'royal blue', koje vlasnika asociraju na Mediteran
Lidija Lolić

PROFIL
Info: preuređena kamena vila Palazzo Grace, površine 300 četvornih metara, sagrađena prema projektu arhitekta Vinka Peračića
Lokacija: uvala Bobovišća, otok Brač
Vlasnik: Marko Banić
Preuređenje: vlasnik u suradnji s arhitektonskim uredom Lotus Architecti
Kontakt: www. croatialuxuryrent.com

22. travanj 2024 23:21