StoryEditorOCM
Zadar plusLUKOVO VILLAS

Arhitektura lišena svega suvišnog: Kako je obitelj iz Zagreba odlučila graditi betonske kuće podno Velebita

Piše Iva Nova
28. lipnja 2020. - 19:39

U naselju Lukovo Šugarje, podno Velebita, prošle godine su izgrađene tri stambene kuće, vrlo upečatljivo izvedene, u natur betonu. Projekt je osmislio i proveo u djelo poznati hrvatski arhitekt Davor Mateković iz arhitektonskog ureda Proarh - piše Jutarnji.hr.

Iako je arhitekt o svom projektu već puno puta pričao za medije, mi smo se ovaj put odlučili na drugačiju perspektivu, onu vlasnika betonskih kuća. Obitelj iz Zagreba odmah na početku razgovora napominje nam da je sve ovo zapravo lijepa obiteljska priča, san koji su svi dugo sanjali i u jednom trenutku konačno uspjeli realizirati. Kompleks od tri betonske vile prigodno su nazvali Lukovo Villas, po mjestu u kojem su kuće smještene.

LUKSUZ U PRIRODI

- Ovaj projekt nastao je iz istinske ljubavi prema ovom dijelu naše prelijepe zemlje. Kako nam je na ovom djelu Jadrana djedovina, i ovdje smo provodili ljeta od malih nogu, kada se ukazala prilika, entuzijastično smo odlučili započeti ovaj poslovni pothvat. Plan je bio izgraditi tri luksuzne vile koje bi bile moderne, funkcionalne i lijepe i koje bi pružale savršeno utočište ljudima koji, poput nas, vole uživati u prirodi, ali i kada su na odmoru žele sve blagodati vlastitog doma i više od toga - ispričali su vlasnici koji priznaju kako su jako zadovoljni konačnim rezultatom tj. kako su vile ispale. Minimalizam u arhitekturi je ono što su na početku i zamišljali. Inače, kuće su smještene na samoj obali i izložene su teškim vremenskim uvjetima po kojima je to područje zemlje poznato. Zamišljene su kao mikro stambena cjelina, sastavljena od tri individualne kuće koje su oblikovanjem povezane u istu priču distordiranih betonskih kubusa.

- Kuće se nastavljaju na ideju tradicionalne primorske kuće, zbijenog tlocrta, striktne diferencijacije prostora po vertikali. Nalaze se na kaskadnom terenu, orijentirane su prema moru, a svaka ima i vlastiti dvor/terasu s bazenom. Svaki pojedinačni kubus konzolno se nadvija nad privatnim vanjskim prostorom. Jasan minimalistički karakter prostora diktira i karakter oblikovanja, gdje se forma kuća materijalizira u natur betonu, grube teksture dobivene uporabom sitno-daščane oplate, jednako tretirajući zid i krov. Estetika objekata počiva na potpunom lišavanju suvišnog - konstrukcija je ujedno i pročelje, a u strukturi bazičnog materijala ‘otisnut’ je proces izgradnje. Sivi natur beton ostaje vidljiv kao suvremena asocijacija na sivilo paških goleti, koje se naziru u daljini - opisao je arhitekt Davor Mateković.

Kućama je pojedinačno dan poseban “touch”, pa iako su izvana gotovo identične, iznutra je svaka  jedinstvena i prepoznatljiva na svoj način. Tako je vila Rock dobila planinski izgled, vila Salt moderni, a vila Sea morski ambijent

Na interijeru su, pak, vlasnici surađivali s Helenom Valović iz Vision Art studija.

- Budući da su kuće planirane za najam, interijer je morao prvenstveno biti funkcionalan i jednostavan. Vizualno smo željeli kreirati prostor koji je moderan, u skladu s arhitekturom, ali ujedno i ugodan i topao. Mislim da smo to i uspjeli koristeći prirodne materijale i tople boje. Svakoj smo kući dali i poseban ‘touch’ pa je, iako su izvana gotovo identične, iznutra svaka jedinstvena na svoj način. Tako je vila Rock dobila, možemo reći, planinski look, vila Salt je moderna s dekoracijama koje asociraju na more i ljeto, kao što su metalni galebovi ili ogledalo od ratana, dok su u vili Sea tirkizne fotelje i plavi jastučići te razne morske dekoracije koje odaju dojam prave ljetne rezidencije. Osim raznim dekoracijama, zidove smo ukrasili i slikama mladih hrvatskih umjetnika iz naše privatne kolekcije - otkrili su vlasnici i dodali da svaka vila ima četiri spavaće sobe s ensuite kupaonicama, dnevni boravak te potpuno opremljenu kuhinju s velikim stolom i unutrašnjim kaminom/roštiljem, koja se otvara prema dvorištu s bazenom, ležaljkama i vrtnom garniturom. Ono što najviše krasi sve tri vile je prekrasan pogled na netaknutu prirodu sa svih strana - ne skrivajući ponos pričaju vlasnici.

INOKS PLETIVO 

Dodaju da svaka kuća ima i moderne tehnologije kako bi se njihovi gosti osjećali dobro i kako ne bi bili odvojeni od svijeta. Tako je u svakoj kući LCD televizor, a za najmlađe goste tu je i PlayStation.
- Kuhinje, kupaonice i ugradbeni ormari dizajnirani su i rađeni po mjeri, dok je ostatak namještaja nov - ističu vlasnici i dodaju da su kuće, osim same arhitekture, posebne i po ogradama na francuskim prozorima od inoks pletiva, koje su osmišljene kako bi bile jednostavne za održavanje, a ujedno su gotovo nevidljive te daju prozračnost i ne zaklanjaju prekrasan pogled. Također, kažu, za oblogu najdonjih etaža prema terasama te za zidove oko kuća i bazena korišten je kamen iz iskopa slagan na tradicionalni način suhozida. 

(Više na: lukovo-villas.com)

22. travanj 2024 10:55