StoryEditorOCM
Zadar plusZADRANKA SE VRAĆA KUĆI S AMERIČKOM NAGRADOM

"Aleksi" proglašena najboljim filmom na festivalu u Jerseyju

Piše Marko Njegić/SD
15. lipnja 2019. - 00:00
Aleksi-

New Jersey voli Aleksi. Debitantski uradak Barbare Vekarić "Aleksi" s Tihanom Lazović u ulozi titularne protagonistkinje proglašen je najboljim igranim filmom na netom završenom Međunarodnom filmskom festivalu u New Jerseyju, koji je i otvorio.

- Jako nam je drago da film dobro prihvaćaju u Americi, nakon prepunih dvorana i sjajnih reakcija na South By Southwestu u Austinu.

Sretni smo da je "Aleksi" proglašena najboljim filmom na festivalu u Jerseyju, nakon kojeg su uslijedila još dva poziva za prikazivanje filma u malim američkim gradićima (Newbourg i Woods Hole) u Tri State regiji.

Film će u idućih mjesec dana biti prikazan na festivalu u Edinburghu i na Ohridu. Veselimo se – izjavila nam je Vekarić puna dojmova nakon povratka iz Amerike.
- Jako je zanimljivo bilo promatrati Amerikance kada postavljaju pitanja iza filma. U Jerseyju su me propitivali sat vremena o filmu.

Baš su znatiželjni, imali su puno socioloških pitanja o kulturi mladih ljudi u Hrvatskoj, o tome je li u tim godinama "prihvatljivo" živjeti s roditeljima.

Toj publici je baš super ovaj tip filma. Imali su puno pitanja o lokaciji, većina nikad nije ni čula za Pelješac, Orebić i Korčulu, ali ih je ta regija zaintrigirala ljepotom na filmu.

Htjeli su čuti sve o procesu stvaranja filma, pogotovo glumačkom procesu Tihane Lazović, a potom i ostalih glumaca. Meni zanimljivo jest da američka publika, koliko sam ubrala po komentarima, ne navija snažno za romansu Aleksi-Goran, kao na domaćem terenu.

Njima je skroz prihvatljivo da je Aleksi neovisna cura koja fura paralelku s raznim frajerima, to im nije ništa neobično, niti skandalozno – dodala je redateljica koja je s "Aleksi" bila na američkoj mini-turneji.

- Imali smo nedavno projekciju i u New Yorku na bijenalnom feminističkom eventu, i tamo je također bilo zanimljivih pitanja, a jedna cura iz Irana, koja je vodila “Q&A”, počela je plakati koliko ju je dirnuo film.

Iako su mi takve reakcije neobične jer mi doma ne reagiramo tako emotivno i ne uživljavamo se u umjetnost do te mjere, zanimljivo mi je bilo to doživjeti.

Amerikanci su generalno publika naklonjenija filmu i umjetnosti, možda jer su individualistički nastrojeni i suzdržani u privatnoj komunikaciji, nije kao kod nas, što na umu, to na drumu...

Jako su politički korektni, uplašeni da nekoga ne uvrijede, da ne dođu do nekog zaključka naprečac. Razgovori su im rijetko previše osobni, tako da im film odlično dođe kao tema za razgovor.

Analizirajući neki film izražavaju svoje stavove. Vrlo su entuzijastični, dolaze sat vremena prije vremena na projekciju, čekaju u redovima... Ne mogu zamisliti kod nas da bi netko čekao toliko u redu, ako ne čeka doktora da mu spasi glavu – sumirala je Vekarić.

Nagrađivana hrvatsko-srpska koprodukcija

Dugometražni prvijenac Barbare Vekarić, nastao u hrvatsko-srpskoj koprodukciji, prošle je godine premijerno otvorio i festival u Puli. Prije nego se uspješno otisnuo u svijet, film je obišao i regionalne festivale. "Aleksi" je trijumfirala na beogradskom FEST-u osvojivši nagradu žirija za najbolji debitantski film.

25. travanj 2024 00:11