StoryEditorOCM
ViralOMILJENI JUNACI

Prikazan je ‘Harry Potter 20. obljetnica: Povratak u Hogwarts‘; Saznali smo tko je na snimanju imao hrčka, kome je scena poljupca bila odvratna...

Piše Zrinka Korljan/JL
2. siječnja 2022. - 17:49
Najljepši novogodišnji poklon svim fanovima franšize, PotterheadimaPicturelux/The Hollywood Archive/Alamy/Alamy/Profimedia

HBO je u subotu prikazao dugoočekivanu posebnu emisiju 'Harry Potter 20. obljetnica: Povratak u Hogwarts', vjerojatno najljepši novogodišnji poklon svim fanovima franšize, Potterheadima.

Čovjek se, zaista, osjeća kao da se vraća kući. Emocije su pomiješane. Ne samo naše, nego i naših omiljenih glumaca. Jednako kao što se na neke njihove priče smijemo i mi i oni, tako smo u nekim trenucima na rubu suza. Kao neka velika, neobična obitelj, koja se okupila nakon dugo godina, pa priča razne priče iz svoje nekadašnje povijesti, piše Jutarnji list.

Upravo taj familijarni osjećaj ono je što svi glumci, koji nam otkrivaju nešto više o tom kako je sve izgledalo iza kamera, spominju. Bili su djeca pa su odrastali zajedno, pa su se povezali i postali dobri prijatelji. Atmosfera na setovima, a to svi ističu, nikad nije bila izrazito službena i ozbiljna: redatelji su puštali djecu da budu to što jesu: da se igraju, smiju i druže. Iako je to otežavalo snimanje, bio je to dobar pristup, jer je stvorio atmosferu povezanosti, koja se vidjela na ekranima.

Naši omiljeni junaci - ne svi, ali oni glavni - u ovoj emisiji sjede i razgovaraju na mjestima koja su nam svima dobro poznata. Vidimo ih tako u zajedničkoj prostoriji Gryffindora, u Dumbledoreovu kabinetu, u Gringottsu, Velikoj dvorani... Naravno, svi su se promijenili: djeca su odrasla, a oni koju su tada bili odrasli sada su, jednostavno, stariji. Mnogih više i nema, a njima je odana počast u jednom dijelu emisije, kada su imena svih onih koji su preminuli prikazana na ekranu. O nekima od njih se i priča: spominju se razne anegdote.

Neke od njih smo znali, no ima tu i onih koje smo tek otkrili. Primjerice, da je Richard Harris (prvi Dumbledore) mislio kako je feniks u njegovom kabinetu zaista prava ptica, a ne mehanička, da je Tom Felton (Draco Malfoy) htio ukrasti svoj čarobni štapić, te da je Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange) sačuvala svoje umjetne zube, koje još uvijek ima - zapravo, stavi ih u usta ispred kamera i time odjednom ponovno postaje ona užasna Bellatrix, koju pamtimo i mrzimo.

Znali smo da je Emma Watson bila zaljubljena u Toma Feltona, no ne i da je na snimanju imala hrčka Millie, te da je njen poljubac s Rupertom Grintom (Ron) bio oboma užasno iskustvo, jer jedno za drugo gaje bratske osjećaje. Bilo je dobro vidjeti Jamesa i Olivera Phelpsa, koji su tumačili blizance Weasley, kako sjede jedan pokraj drugoga, obojica živi i s ušima na mjestu. Pomalo je, doduše, neobično vidjeti Helenu Bonham Carter kako Garyju Oldmanu (Sirius Black) ležerno kaže da ga je ubila, sjeća se, i da eto, to je tako moralo biti.

Prilično je zabavno vidjeti Ralpha Fiennesa (Voldemorta) s nosom, a prizor kada on silazi niz stepenice u zadnjem filmu, sniman iz drugog kuta, urnebesno je smiješan. Znali smo da je Ralph ispod plašta nosio suknju, no u filmu to nismo nikad vidjeli, zbog čega je ovo veoma zabavan prizor.

Vidjeti odrasle glumce na svim tim mjestima istovremeno je neobično, ali i blisko. Svi Potterheadi prate svoje omiljene likove - barem Zlatni trio - tako da su nam njihova lica ostala bliska. Oni su za nas, i vjerojatno će uvijek biti, Hermione, Harry i Ron. Upravo o tome su i sami progovorili - kako su tijekom deset godina snimanja zaista postali likovi koje su utjelovljavali i da im se zaista teško bilo odvojiti od cijelog tog svijeta.

No, priznao je naš Harry - dobro, Dan Radcliffe - da ga ponosnim čini činjenica da su svi oni bili dio nečega što je toliko važno ljudima diljem svijeta. Zato je u emisiji bilo i mnogo suza - plakali su gotovo svi, kad su se prisjećali snimanja, zajedničkih dogodovština, kao i onih koji više nisu među njima.

U travnju nas konačno očekuje i premijera trećeg filma u serijalu 'Fantastic Beasts'. Snimanje mu je odgođeno zbog pandemije, pa smo ga zaista dugo čekali, piše Jutarnji list.

29. svibanj 2024 08:29