StoryEditorOCM
ViralVIDEO: DRAG TIMES

Nevera je najbrže ubrzavajući prozvodni automobil na svijetu: pogledajte reakcije testnih vozača u Americi na temperaturi staze 65 stupnjeva Celzijusa

Piše Zadarski.hr
13. kolovoza 2021. - 20:37

Na putu do prvog javnog predstavljanja u Americi na Monterey Car Weeku u Kaliforniji, Rimac Nevera zaustavila se na stazi u Bakersfieldu, Famoso Raceway. Još je u lipnju neslužbeno postavljen svjetski rekord za najbrže ubrzani serijski automobil, od strane Mata Watsona s CarWow portala, ali sada je, s djelatnicima Famoso Racewaya i stručnjacima iz DragTimesa, došlo vrijeme da se ubrzanje proba na za to pripremljenoj stazi.

Neveru je vozio Brooks Weisblat iz Dragtimes-a na Michelin Pilot Sport 4S gumama, na kojima je baš svaka Nevera, u izazovnim uvjetima s temperaturom zraka 37 stupnjeva Celzijusa i temperaturom staze 65 stupnjeva Celzijusa.

S uključenim “launch controlom” - jednostavnim stavljanjem lijeve noge na kočnicu i spuštanjem papučice akceleratora - Nevera se pripremila osloboditi punu snagu svog pogonskog sklopa od 1914 KS kroz četiri odvojena elektromotora. Nakon puštanja kočnice, Neverini napredni upravljački sustavi, uključujući Rimac All-Wheel Torque Vectoring 2, neprestano su pratili koji kotači imaju najviše prianjanja, dijeleći snagu kako bi se smanjilo okretanje kotača i povećalo ubrzanje pri pokretanju niz traku.

I u samo tren oka, Nevera je postavila rekordno vrijeme serijskog automobila od 8,582 sekunde na ¼ milje (0-402m), pri najvećoj brzini od 270 km/h. Vožnja se u cijelosti se može vidjeti na YouTube kanalu DragTimes.

Prethodni neslužbeni svjetski rekord na četvrt milje za serijski automobil postavljen je na 8,62 sekunde ranije ove godine tijekom testiranja u Hrvatskoj na standardnoj pisti. Rimac je sada oborio vlastiti rekord i proizveo vremena koja treće strane mogu neovisno provjeriti.

Miroslav Zrnčević, testni i razvojni vozač u Rimac Automobilima, rekao je: Ovo je bio naš prvi test na VHT (lijepljenoj) površini, pa nismo znali što možemo očekivati. Isprva smo ostvarivali lošija vremena (8,7 i 8,8 sekundi) nego na normalnoj, nepripremljenoj podlozi u Europi. Temperatura staze bila je 65C i morali smo napraviti neke prilagodbe. Naša kontrola proklizavanja uči površinu pri svakom pokušaju i podešava zakretne momente na kotačima. Nakon nekih prilagodbi i različitih strategija zagrijavanja guma uspjeli smo postići bolje rezultate. Brooks je pomogao svojim iskustvom pozicioniranja automobila na ljepljenoj podlozi, a mi smo uspjeli postaviti svjetski rekord za najbrže ubrzani serijski automobil, te ujedno smo i oborili vlastiti rekord od 1/4 milje. Ipak, uvjereni smo da možemo ići još brže s više iskustva i testiranja na ovakvoj podlozi. Vratit cemo se.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor rekao je: „Počeo sam s BMW-om serije 3 kojeg sam konvertirao na elektropogon, te koji je postavio pet Guinness svjetskih rekorda za ubrzanje. No, ono što smo danas proizveli je na potpuno drugoj razini. Concept_One, još 2011. godine, bio je najbrže ubrzavajući EV na svijetu, koji je četvrt milje prešao za 9,9 sekundi. Sada smo oborili taj rekord serijskim automobilom za gotovo 1,4 sekunde. S četiri različita motora, svakim pojedinačno kontroliranim, imamo toliko fleksibilnosti u pogledu načina na koji automobil ubrzava i skreće, što nam daje veliku prednost u odnosu na bilo koja vozila s motorom sa unutarnjim izgaranjem.

“Ali Nevera je puno više od automobila koji ide brzo na ¼ milje. S najvećom baterijom koja je ikada ugrađena u serijski automobil, može prijeći 550 km s jednim punjenjem. Uz Rimac All-Wheel-Torque Vectoring 2 Nevera je agilna i brza, a s električno podesivim amortizerima i aktivnom aerodinamikom ugodna je u svakodnevnoj vožnji, a istovremeno zvijer na stazi.”

29. travanj 2024 17:58