StoryEditorOCM
ViralMOMAK IZ LIVNA

Kako je uspio Mate Rimac? Poduzetnik kojem se divi cijeli svijet u manje od deset godina zaradio je više od milijardu kuna

Piše Piše M.P.
1. lipnja 2021. - 22:36

- To je to. Ovo je automobil koji sam sanjao kad sam prije deset godina krenuo na ovo ‘nemoguće’ putovanje. Sav naš naporan rad rezultirao je Neverom, našim hiperautomobilom koji obara rekorde. Ovaj automobil stvoren je da nadmaši sve te podigne ljestvicu i standarde za automobile visokih performansi. Ne samo u performansama nego i kao zaokruženi, izbalansirani automobil za cestu, rekao je Mate Rimac (33), osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila povodom velike vijesti o kojoj bruje svi svjetski mediji, a to je da C_Two postaje Rimac Nevera. Upravo kreće serijska proizvodnja u Hrvatskoj i napravit će se 150 komada po cijeni od 2 milijuna eura.

Nadahnut genijem koji također dolazi iz Hrvatske, inženjerom i futuristom Nikolom Teslom, Rimac rođen 1988. u Livnu, započeo je svoj prvi projekt električnog automobila s 20 godina kad je BMW serije 3 E30, proizveden 1984., u garaži konvertirao na baterijski pogon. Tvrtku Rimac Automobile osniva 2009., a samo 11 godina kasnije zapošljava tisućitog zaposlenika.

Neopterećen tradicijom automobilske industrije svojim je pristupom postigao impresivan napredak u relativno kratkom vremenu pa tako danas razvija njegove usluge koriste neki od najvećih svjetskih proizvođača automobila.

- Prva testna vožnja prije 8 godina. Sagrađen u sićušnoj garaži bez grijanja za vrijeme smrzavajuće zime. Naravno da je bio drift. Toliko o 'iznenadnom' uspjehu - prošlo je gotovo desetljeće. Ali, još uvijek je dug put", napisao je prije tri godine Rimac na društvenim mrežama.

Sve je krenulo kada mu je na trkaćoj stazi zakazao motor.

- Izvadio sam motor iz automobila, pogledao prazan prostor ispod haube i razmišljao što unutra staviti, kazao je i dodao da mu je tada sinula ideja da napravi električni trkaći automobil.

Njegov prvi superautomobil Concept_One imao je svjetsku premijeru 2011. na najvećem svjetskom sajmu automobila u Frankfurtu i ubrzo postaje najbrži električni automobil na svijetu.

Tijekom 2014. godine u Rimac Automobile ušla su tri inozemna investitora, a prema nekim procjenama kompanija je već tada vrijedila oko 500 milijuna kuna. Nakon više godina razvoja 2016. Rimac predstavlja proizvodnu verziju svog električnog bolida, a u lipnju Porsche odlučuje preuzeti 10 posto njegove kompanije sa sjedištem u Svetoj Nedelji. 

image
Priča o uspjehu Mate Rimca obišla je svijet.
Damjan Tadic/Cropix

Mate je tada objavio da Rimac Automobili već sada premašuju ''unicorn'' status u kunskoj vrijednosti, što znači da vrijede više od milijardu kuna.

Valuacija Rimac automobila u ovom je trenutku više od 500 milijuna eura, rekao je Rimac za Jutarnji list u svibnju 2019.

Koliko voli Split pokazao je što je nedavno u Vili Dalmacija, skrivenoj na južnim padinama Marjana, u tajnosti oženio dugogodišnju djevojku Katarinu Lovrić (30).

image
Mate i Katarina vjenčali su se početkom svibnja 2021. u Splitu.
Marko Todorov/Cropix

- Upoznao nas je moj najbolji prijatelj i Matin bratić Ante u Livnu. Točnije, ispred dućana koji smo zvali Ljubina zadruga i ispred kojeg me dida čekao nedjeljom poslije mise da mi nakupuje slatkiša, rekla je Katarina za Gloriu, koja je mnogo godina kasnije na privatnoj poslovnoj školi u Zagrebu diplomirala komunikacije i marketing, a posljednjih sedam radi u Rimac Automobilima.

24. travanj 2024 06:26