StoryEditorOCM
ViralOKRUGLA BROJKA

Doris Dragović slavi 60. rođendan: karijera joj je bila puna uspona i padova, a posljednjih godina posvetila se vjeri i još uvijek je najveća diva

Piše V. Paić/PSD
16. travnja 2021. - 08:41

- Imam svoj svijet, svoj moral i svoj način života. Svaki čovjek bira što će čitati, a što gledati. Tako sam ja izabrala čitati knjige i dnevno se informirati, primjerice, iz Dnevnika. Ako ne možemo mijenjati sivu stvarnost, možemo mijenjati sebe i stvarati svoje svjetove u kojima želimo živjeti, baš kao i svoje prijatelje i drage ljude koji nas čine boljima, rekla je prije desetak godina Doris Dragović u jednom od svojih rijetkih intervjua u vrijeme kad se na neko vrijeme bila povukla iz javnosti.

Ovog petka, 16. travnja, splitska pjevačica čije je pravo ime Dorotea, napunit će 60. godina. Uz pjevačku karijeru, Doris se posljednjih godina uvelike posvetila vjeri i često je se može vidjeti na misama u splitskoj crkvi Gospe od Zdravlja gdje zna čitati ulomke iz Biblije.

S obzirom na to da je bila jedinica, dobijala je mnogo ljubavi i pažnje, ne samo od roditelja, nego i od ostalih članova obitelji. Bila je učenica splitske klasične gimnazije Natko Nodilo, a sve razrede srednje škole završila je s odličnim uspjehom. Mnogi tvrde da je gracioznost naslijedila od bakine sestre, čuvene balerine Ane Roje. Otac Jakov Braco Dragović bio je poštanski službenik, a majka Alica knjigovotkinja u Dalmi.

Karijeru je započela osamdesetih godina kao pjevačica grupe More s kojom je snimila dva albuma "Hajde da se mazimo" i "Tigrica". U to se vrijeme pojavila i kao model u dva spota Zdravka Čolića, za pjesme "Ti možeš sve" i "Ruška".

Zrinko Tutić 1986. za Doris piše pjesmu "Željo moja" s kojom na Eurosongu iste godine osvaja jedanaesto mesto. Nakon izlaska istoimenog albuma na kojem joj je nekoliko pjesama napisala i srpska hitmejkerica Marina Tucaković Doris u kratkom razdoblju postaje jedna od najvećih jugoslavenskih zvijezda.

Od 1990. u braku je s Mariom Budimirom, čuvenim bivšim vaterpolistom, s kojim je ubrzo nakon vjenčanja dobila sina Bornu. Najvažniji muškarci u njezinu životu pojavili su joj se u spotu za hit "Dajem ti srce" snimljen 1992.

Godinu dana kasnije započinje suradnju s bračnim parom Huljić, Tončijem i Vjekoslavom te još više učvršćuje svoju poziciju pjevačke dive. S njihovom pjesmom "Marija Magdalena" predstavljala je 1999. godine Hrvatsku na Eurosongu. Iako je slovila za favoritkinju, naposljetku osvaja visoko četvrto mjesto, te je uz Maju Blagdan, naša najuspješnica predstavnica na natjecanju za Pjesmu Eurovizije.

Ubrzo nakon velikog trijumfa u Jeruzalemu Doris je pjevala u Crnoj Gori zbog čega je izgubila dotadašnju titulu kraljice Torcide. Nakon što se nekoliko mjeseci nije pojavljivala u javnosti, njezin prvi izlazak, na Hajdukovu utakmicu, neslavno je završio, jer su je ogorčeni navijači Torcide, javno izvrijeđali. Ipak, u godinama koje slijede, pjevačica i navijači zakopali su ratnu sjekiru. 

Doris je početkom 2000-ih odlučila dozirati svoja pojavljivanja u medijima, neko se vrijeme uopće nije znalo što je s njom i hoće li izdavati nove pjesme. Svojevrsni comeback dogodio se 2008. kad na Splitskom festivalu pjeva pjesmu Ivana Huljića "Svit ne more znat". 

Godinu kasnije snima uspješan album "Ja vjerujem", a prije pandemije koronavirusa održava uspješan niz koncerata u velikim dvoranama poput zagrebačkog Lisinskog, splitske i zagrebačke Arene.

U jednom je intervjuu 2016. godine objasnila kako svoj privatni život nastoji držati podalje od očiju javnosti i kako se ne pojavljuje često u medijima jer joj se ne sviđa drskost kojom su novinari počeli zadirati u živote poznatih osoba.

24. travanj 2024 22:01