Dalmacija u vrijeme božićnih blagdana miriše po fritulama, dok preko puta, u Italiji, sve vonja na Zeppole di Natale. Obje se slastice pripremaju po stoljećima starim receptima koji mogu i ne moraju uključivati suho voće i korice citrusa, ali obavezno uključuju prženje u dubokoj masnoći.
A koje su bolje i ukusnije? Najbolje da sami otkrijete i stoga vam za usporedbu nudimo dva recepta, jedan stari napolitanski za zeppole, drugi za fritule koji nam je otkrila šefica kuhinje splitskog hotela Park, Marija Lulić.
Fritule
Sastojci:
3 jaja
2 žlice šećera
360 grama brašna
360 grama čvrstog jogurta
2 žličice praška za pecivo
pola žličice soli korica naranče, limuna
žličica ruma ekstrakt vanilije
malo soli
šećer u prahu
Priprema:
Pomiješajte jaja, šećer, koricu i ekstrakt vanilije. Prosijte brašno s praškom za pecivo i soli. Dodajte tu mješavinu jajima pa ulijte i jogurt. Izmiješajte u jednoličnu smjesu.
Uz pomoć žlice radite fritule i pecite ih u vrelom ulju. Vadite ih na upijajući papir pa ih, kad se malo ocijede, pospite šećerom u prahu. U smjesu se po želji mogu dodati grožđice namočene u prošeku.
Zeppole
Sastojci:
500 grama brašna
100 grama suhog kvasca
3 jaja
1 žlica šećera + još za posipanje
100 grama grožđica
korica limuna
pola čaše ruma
mlijeka prema potrebi
Priprema:
Pomiješajte brašno s kvascem, mlijekom, jajima i šećerom. Dodajte nasjeckanu limunovu koru i grožđice prethodno namočene u rumu te pustite da smjesa odmori, najbolje pet ili šest sati. Nakon što se tijesto diglo, žlicom vadite dio po dio i pecite u kipućem ulju. Kad su zeppole gotove, pospite ih šećerom.