StoryEditorOCM
TribinaRAD S UČENICIMA, ALI I RODITELJIMA

Projekt „Sigurno ponašanje djece na internetu" provodi se u 10 zadarskih škola

Piše Zadarski.hr
4. travnja 2017. - 15:37
DJECA.JPG

Radna skupina za problematiku mladih na internetu Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije osmislila je projekt "Sigurno ponašanje djece na internetu" koji se provodi u 10 škola. Radna skupina nam je poslala priopćenje koje prenosimo u cijelosti:.

 

Od početka 2017. godine u deset osnovnih škola Zadarske županije provodi se projekt pod nazivom „Sigurno ponašanje djece na internetu". Zbog kompleksnosti i potrebe multidisciplinarnog pristupa ovoj problematici u Radnu skupinu imenovani su članovi iz različitih institucija i različitih struka, koji su ujedno i provoditelji cijelog projekta, a čiju je provedbu odobrilo nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Projekt se sastoji od četiri komponente, od kojih su prve tri usmjerene na učenike šestih i sedmih razreda osnovnih škola, a sastoje se od predavanja od strane policijskih službenika i djelatnika Zavoda za javno zdravstvo, te parlaonica koje provode stručni suradnici škola. Učenici također sudjeluju u anketama na početku i na kraju provedenih aktivnosti po komponentama.

Četvrta komponenta se odnosi na roditelje učenika, za koje će biti organizirana predavanja u četiri zadarske osnovne škole (Šime Budinića, Šimuna Kožičića Benje, Krune Krstića i Bartola Kašića) od kojih će dva biti otvorena za predstavnike medija i to: u utorak 04. travnja od 19.00 - 20.00 h u Osnovnoj školi „Šimuna Kožičića Benje" i u srijedu 05. travnja od 19.00 - 20.00 h u Osnovnoj školi „Krune Krstića" Predavač je predstavnik partnera u Projektu Boris Radanović - koordinator za podršku i informiranje Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, te Awareness koordinator SIC projekta.

Tijekom projektnih aktivnosti održao je više od stotinjak predavanja za djecu, roditelje, učitelje, policijske službenike i tvrtke u Hrvatskoj. Od strane Europske komisije, TAIEX instrumenta, dva puta je bio poslan kao ekspertni predavač u Bjelorusiju i Srbiju kako bi prenio svoja znanja i predstavio rad Centra za sigurniji internet predstavnicima Ministarstava unutarnjih poslova, Ustavnog suda te ostalih državnih tijela te kao gost predavač na brojnim europskim konferencijama na temu novih aplikacija i trendova mladih na internetu.

Članovi Radne skupine:
-Predstavnica Županije zadarske i predsjednica Radne skupine: * Renata Vuksan, prof., pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti * Predstavnik Sveučilišta u Zadru: 
-dr.sc.Zvjezdan Penezić, izvanredni profesor na Odjelu psihologije -Predstavnici policije: Sandra Poljak Jurinčić, dipl. psiholog, policijska službenica za nadzor i planiranje-za prevenciju Ureda načelnika; mr.sc.Ivana Marić- policijska službenica za nadzor i planiranje-za prevenciju Ureda načelnika; Franko Lilić, informatičar, - policijski službenik za nadzor i potporu- tehničar-za prevenciju Ureda načelnika

-Predstavnica Zavoda za javno zdravstvo u Zadru: Stela Klepac-Erstić, dr.med., spec.epidemiologije, voditeljica Službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje - Predstavnici osnovnih škola: Nada Meštrović, dipl.socijalni pedagog, koordinatorica za preventivne programe u osnovnim školama Zadarske županije (OŠ Bartola Kašića), Jagoda Gauta, prof.psihologije (O.Š. Šime Budinić), Melita Knežević, dipl. psiholog (O.Š. Šimuna Kožičića Benje)

-Predstavnik Volonterskog centra Zadar Josip Vidov, radni terapeut, predsjednik udruge

08. srpanj 2024 10:47