StoryEditorOCM
TribinaU ZADRU

Policijski službenici prisjećaju se poginulog kolege Franka Lisice koji je prije 29 godina svoj život položio u temelje stvaranja hrvatske države

Piše PU Zadarska
30. travnja 2020. - 16:50

Pokojni Franko Lisica rođen je 24.09.1968. godine, dok je pripadnik Specijalne jedinice policije postao 5. kolovoza 1990. godine.

Dana 2. svibnja 1991. godine Franko Lisica, zajedno s grupom kolega iz Specijalne jedinice policije Poskoci, upućen je na brdo Štrkovača, koje dominira nad mjestom Polača sa zadatkom zaposjedanja brda. Dolaskom neposredno pod sam vrh, na specijalce je otvorena neprijateljska rafalna paljba iz vatrenog naoružanja. U otvorenom sukobu ne štedeći vlastiti život, da zaštiti ostale kolege i izvrši zadaću, smrtno je stradao Franko Lisica pogođen vatrenim oružjem iz neposredne blizine.

Policijski službenici PU zadarske su se danas s posebnim pijetetom prisjetili poginulog kolege Franka Lisice, koji je prije 29 godina svoj mladi život položio u temelje stvaranja hrvatske države. Načelnik uprave, Anton Dražina, položio je lovorov vijenac i zapalio svijeću ispred spomen obilježja SJP "Poskoci", u policijskom centru koji nosi ime poginulog kolege.

- Hrabri ljudi, poginuli i živi, svojom su borbom posvetili ovo hrvatsko tlo i to daleko nadilazi našu današnju mogućnost da tome nešto dodamo ili oduzmemo. Na nama preživjelima i generacijama koje dolaze je da pamtimo i nikad zaboravimo ono što su oni učinili. Među rijetkim smo narodima u svijetu koji se mogu pohvaliti da su imali Specijalne redarstvene snage koje su neposredno i u najvažnijim trenucima sudjelovali u pobjedi za slobodu svoje Domovine. To nasljeđe, ta čast i ugled moraju biti imperativ mlađim generacijama, koje iza rata dolaze u naše redove, policijske redove, redove službe za Hrvatsku, da svojim pristupom u svakodnevnom radu i rekao bih, privatnom životu, štite i pronose one najbolje vrijednosti hrvatskog čovjeka - istaknuo je načelnik Policijske uprave.

Također će se posjetiti  mjesto pogibije na brdu Štrkovača u Polači, a na dan pogibije - 02. svibnja, položiti će se vijenac i zapaliti svijeće na grobu u mjestu Bibinje, kako bi se s ponosom prisjetili njegove hrabre žrtve za Domovinu.

image
PU zadarska
16. travanj 2024 23:20