StoryEditor
TribinaODGOVORNO DRUŠTVO

Iz MUP-a zahvalili svim građanima koji su ukazali na mučni video iz Kaštela no upozoravaju: Javne objave snimki mogu dodatno viktimizirati žrtvu

Piše hina
1. rujna 2020. - 13:16
Snježana Šarić

Nakon što je proteklog vikenda društvenim mrežama počela kružiti snimka iz Kaštela na kojoj dvojica mladića zlostavljaju trećega, nakon čega su nasilnici ubrzo privedeni na policiju, Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je priopćenje za javnost kojim zahvaljuju svima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja kako bi zajedno kao društvo, adekvatno reagirali i zaštitili žrtve.

Također upozoravaju kako u ovakvim situacijama, iako u najboljoj namjeri, javne objave snimki mogu dodatno viktimizirati žrtvu.

Priopćenje MUP-a prenosimo u cijelosti:

'Zahvaljujemo svim građanima na prijavama, zahvaljujemo medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja, a sve ih pozivamo da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe 

Zbog poštivanja zakonskih odredbi o tajnosti postupka (sukladno čl. 60. Zakona o sudovima za mladež postupak u kojem sudjeluju maloljetnici je tajan) te zaštite privatnosti djeteta  (Povreda privatnosti djeteta - članak 178. Kaznenog zakona), a prije svega zbog najboljeg interesa djece žrtava, ali i mladih počinitelja kažnjivih radnji te zaštite digniteta žrtve i izbjegavanja daljnjeg nasilja, pozivamo sve medije te fizičke osobe da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe te da ih ne dijele na društvenim mrežama i drugim sredstvima javne komunikacije.

Naime, svjedoci smo iznimnog interesa javnosti za slučajeve nasilja među mladima pa tako i recentnog događaja na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske. 

Javno mnijenje doista može i utječe na kreiranje politika i strategija društva u odnosu na određene pojave u zajednici i stvaranje društvenog okruženja koje ne tolerira nasilje. Međutim, način na koji se to postiže u javnosti i u medijima treba biti profesionalan, sustavan, argumentiran i lišen svakog senzacionalizma.  

U želji da otkriju i objave što više detalja pojedinog događaja, mediji i korisnici društvenih mreža zanemaruju posljedice koje javne objave identiteta žrtve i mladih počinitelja mogu prouzročiti sudionicima tih događaja, a često u najboljoj namjeri osude nasilja poluče upravo suprotan efekt – a to je - sekundarna viktimizacija same žrtve koju svi želimo zaštititi.

Skrećemo pozornost na Preporuke Pravobraniteljice za djecu  o medijskom izvještavanju o djeci te o zaštiti privatnosti djece u medijima kao i Etičke smjernice načela za etičko izvješćivanje o djeci UNICEF-a.

Zahvaljujemo se svim građanima koji svoja saznanja o zlostavljanju djece i vršnjačkom nasilju prijavljuju policiji, između ostaloga i putem on-line aplikacije Red Button. Upravo pravovremena prijava policiji najbolji je primjer građanske odgovornosti i primjerene reakcije na nasilje. 

Još jednom se zahvaljujemo svim građanima na prijavama i medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja kako bismo zajedno kao društvo adekvatno reagirali i zaštitili žrtve'

item - id = 1041677
related id = 0 -> 1127935
related id = 1 -> 1127934
19. rujan 2021 05:32