StoryEditorOCM
TribinaZAŠTO JE JOSIPA ŽILIĆ "U MILOSTI" ZADARSKOG OPĆINSKOG SUDA? (2)

Ispravak: Sutkinja Danijela Zubčić Poljak nije izbacila novinarku iz sudnice nego je zamolila da napusti sudnicu!

Piše Općinski sud Zadar
2. ožujka 2018. - 15:12
jurinic_presuda10-040914 skraceno

Ispravak Općinskog suda na naš tekst prenosimo u cijelosti:

U novinskom članku tiskanog izdanja Slobodne Dalmacije od 2. ožujka 2018. g. na stranici 18. pod naslovom "Isključena javnost na suđenju Josipi Žilić" i na portalu Slobodne Dalmacije www.slobodnadalmacija.hr od dana 1. ožujka 2018.g., u cijelosti je neprofesionalno objavljen članak tendecioznog naslova, autorice novinarke Lade Burčul "Zašto je Josipa Žilić "u milosti" zadarskog Općinskog suda? Podmetnula požar iz mržnje prema Srbima, izgorjelo 2500 hektara, počinjena višemilijunska šteta, a sutkinja isključila javnost" te isto tako naslova "Počelo suđenje za podmetanje požara "jer tu žive Srbi" optužena zagrintala: Neću ja da svak zna moje stvari! Sutkinja izbacila novinare iz sudnice" kao i na portalu www.jutarnji.hr pod naslovom "Neću da svak zna moje stvari. Počelo suđenje Ireni (25) koja je podmetnula veliki požar i prouzročila štetu jer se htjela osvetiti Srbima".

Ističe se da je netočna tvrdnja novinarke "da je novinare sutkinja izbacila iz sudnice" kako se to prikazuje u člancima objavljenim u tiskanom izdanju i na portalu Slobodne Dalmacije. Na taj način je suprotno istini i objektivnim činjenicama, isključivo senzacionalistički, novinarski neetično i neistinito prikazano ponašanje sutkinje Danijele Zubčić Poljak na navedenoj raspravi čime se nanosi šteta njezinom sudačkom ugledu te njezinoj profesionalnosti. Suprotno navodima navedenog članka, točno je da je sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Danijele Zubčić Poljak, a nakon što je okrivljena istakla da želi da se zaštiti njezin privatni život, sa čime su se složili njezin branitelj i zastupnik optužbe (stranke u postupku su se suglasile), a s obzirom da se radi o suđenju osobi koja je u inkriminirano vrijeme prema nalazu i mišljenju vještaka psihijatra bila u neubrojivom stanju, isključilo javnost radi zaštite osobnog života okrivljene, slijedom čega je predsjednica vijeća jedinu nazočnu novinarku Ladu Burčul, u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku, a s obzirom na činjenicu isključenja javnosti, zamolila da napusti sudnicu.

Nadalje je netočan navod "prethodno su se svi suglasili da javnost u sudnici može pratiti suđenje" kao i netočna informacija da je vještakinja psihijatar dr. Vera Klarić navela da je okrivljena "ubrojiva", a što je vidljivo iz sadržaja sudskog zapisnika.

Slijedom navedenog predsjednica raspravnog vijeća, sutkinja Danijela Zubčić Poljak zahtijeva od glavnog urednika Slobodne Dalmacije da sukladno čl. 40. st. 1. Zakona o medijima objavi ispravak navedene informacije na istom ili istovrijednom mjestu na portalu i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena informacija na koju se ispravak odnosi ( čl. 41. st. 1. Zakona o medijima).

Ovim putem, a zbog njihove važne društvene uloge u informiranju javnosti, apeliram na novinare da zadrže potrebnu razinu stručnosti i profesionalnosti u izvještavanju, kako novinari u članku ne bi, kao što je to istaknuto (za okrivljenu u konkretnom sudskom postupku) u naslovu članka s portala www.slobodnadalmacija.hr " Podmetnula požar iz mržnje prema Srbima....", kao i naslovu članka portala www.jutarnji. hr "Neću da svak zna moje stvari. Počelo suđenje Ireni (25) koja je podmetnula veliki požar i prouzročila štetu jer se htjela osvetiti Srbima" unaprijed donosio presude umjesto suda.

Glasnogovornik Općinskog suda

Denis Klarendić

05. listopad 2024 12:00