StoryEditorOCM
SportNAKON PREKIDA

Zadrani su snimili susret, to je radio i NK Šibenik, tako da bi se do vinovnika rasističkog incidenta moglo doći brzo! Uključena je i policija...

Piše Ivica GJERGJA
18. kolovoza 2022. - 14:57
Sibenik, 171021. Stadion Subicevac. Utakmica 12. kola HT Prve lige, HNK Sibenik - HNK Hajduk. Na fotografiji: Marcos David Mina Lucumi, Gergo Lovrencsics.Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Da se mora biti uvijek obazriv, da se „puše i na hladno“ te da se mora sve dobro posložiti pred nogometni ogled, vidljivo je bilo i jučer na trening susretu odigranom na Stanovima između Zadra i Šibenika, što ne znači da Zadrani nisu sve poduzeli da do tog ne dođe, ali ipak, dogodio se prekid u 65. minuti.

Svaki incident treba u korijenu spriječiti, a rasizmu nema mjesta na nogometnom terenu. Svi u gradu Zadru osuđuju ovaj nemio događaj. Podsjetimo da su Zadrani snimili susret, a to su radili i NK Šibenik tako da se vjeruje kako će se do vinovnika ovog nemilog incidenta doći brzo, a u što se odmah uključeni organi PU Zadar.

Do 65. minute kvalitetna utakmica obaju takmaca, dosta golova, da bi u toj minuti bez ikakvog povoda grupa od 10-tak navijača, prešla na južnu stranu igrališta te izazvala incident (bacila koru od banane i bocu na tamnoputog igrača Šibenika), a radi čega je prekinut susret.

Tada je bio manje bitan rezultat (Šibenik je vodio 4:2) već detalj radi čega je prekinut. Očevidci su rekli da se sve skupa dogodilo brzo, a kada su vinovnici nemilog događaja vidjeli što se dogodilo, dali su si nogama vjetra, pobjegli su sa stadiona. HNK Zadar u tom trenutku kada se to dogodilo reagirao je odmah, sve su poduzeli da se igrači zaštite i da ne dođe do većih problema. Bili su u Zadru svi na usluzi igračima i vodstvu Šibenika, dakako osuđujući grupicu koja remeti odnose i izaziva nered koji je doveo do prekida.

Vrlo brzo je stigla reakcija na prekid iz HNK Zadra:

- HNK Zadar i HNK Šibenik 17.08.2022. u 18 sati odigrali su prijateljski susret koji je prekinut u 65. minuti kod rezultata 4:2 za Šibenik, nakon incidenta kojeg je izazvao dio gledatelja koji su ušli na zatvorenu južnu tribinu preskočivši ogradu. U 65. minuti spomenuta skupina bacila je bananu upućenu prema igraču Šibenika Marcosu Mini, nakon čega je susret prekinut i igrači su poslani u svlačionice. HNK Zadar se ovim putem ispričava Marcosu Mini i svim igračima, stručnom stožeru, upravi i svim navijačima HNK Šibenik zbog navedenog incidenta.

Odmah nakon prekida onako „vruća“ i preneražena predsjednica Zadra, Iva Bokanović je kazala:

- U ime svih Zadrana ovim putem se ispričavam Šibeniku i Marcosu Mini za ovaj sramotni ispad dijela gledatelja. Moram naglasiti kako to nisu naši navijači i da ovakvom ponašanju nema mjesta na sportskim terenima. Oštro osuđujem i zgrožena sam ovim činom i napravit ćemo sve potrebno kako bi se otkrili počinitelji ovog incidenta. Šibeniku zahvaljujem što su se odazvali našem pozivu za gostovanjem i želim im puno sreće u nastavku prvenstva.

Drugog dana nesretnog događaja nije se moglo do novih informacija nego smo saznali da PU Zadar svoje radi, dakako sa HNK Zadrom, da se u klubu poduzimaju mjere da se ovakvi i slični slučajevi nikad više ne dogode ne u Zadru nego nigdje na nogometnim terenima i inače.

Vjeruju u klubu da je ovo izdvojen slučaj, a ne pojava, da će se vinovnici ubrzo naći, procesuirati i primjereno kazniti, a to sve žele vjerni navijači HNK Zadra. Oni kažu da oni koji su napravili to da se čovjeka vrijeđa radi boje kože i prekine susret nisu njihovi članovi, takvi se trebaju liječiti. Kazat će navijači da su i dres Zadra nosili igrači tamne puti pa je sve bilo u najboljem redu, a da će tako biti i ubuduće.

Nakon što je vodstvo HNK Zadar u jutarnjim satima obavilo razgovor s policijskim službenicima u zadarskoj Policijskoj upravi, sa strane Kluba su jasno artikulirane okolnosti pod kojima se dogodio nemili događaj, te su policiji na dispoziciju stavljene snimke i fotografije koje će pomoći oko rasvjetljavanja situacije koja je uznemirila lokalnu i široku javnost.

Važno je istaknuti da je nogometna utakmica HNK Zadar – HNK Šibenik organizirana kao trening utakmica i kao takva nije trebala biti prijavljena iako su joj prisustvovali klupski redari. Utakmica je dogovorena između trenera dviju momčadi, nije se vodio zapisnik, pravo nastupa su imali i igrači koji nisu registrirani te se zamjene igrača nisu obavljale temeljem propisa. Samoj utakmici je prisustvovao očekivani broj gledatelja koji tijekom cijelog susreta nisu uputili nijednu ružnu riječ prema igračima Šibenika, već je to u datom trenutku napravila isključivo izolirana skupina pojedinaca koja je preskočila ogradu južne tribine i očito došla na utakmicu s jasnom namjerom izazivanja nereda.

Nakon prekida utakmice u 65. minuti, pri rezultatu 2:4, predsjednica HNK Zadar Iva Bokanović se ispred Kluba još u klupskim prostorijama ispričala i direktno Marcosu Mini, treneru Damiru Canadiju, pomoćnom treneru Mirku Hrgoviću i ostatku šibenske delegacije te su se delegacije klubova i igrači rastali u pozitivnom ozračju. Predsjednica je pokušala stupiti u kontakt i s predsjednicom HNK Šibenik Marinom Jurić, ali do željenog razgovora do ovog trenutka nije došlo.

HNK Zadar će u suradnji s Nogometnim savezom ZŽ i Hrvatskom udrugom Nogometni sindikat u dogledno vrijeme organizirati edukativnu radionicu s temom prevencije nasilja i rasizma u sportskom okruženju, u cilju jačanja pozicije međusobnog uvažavanja i tolerancije.

Još jednom se iz Zadra ispričavaju HNK Šibenik na doživljenim neugodnostima i osuđuje nepromišljeni čin pojedinaca te se nadaju da će u kratkom vremenu biti pronađeni i propisno kažnjeni.

 

27. travanj 2024 06:12