StoryEditorOCM
SportPOVUCI - POTEGNI

Vijećnici zaustavili 400.000 eura za KK Zadar! Božić bi izgleda ostao uz cijenu koju mu je lani nudio beogradski Partizan?

Piše Dražen Žura
26. lipnja 2024. - 13:58

Unatoč tomu što koševi miruju, Košarkaški klub Zadar morao se suočiti s novom blokadom, jer nije bilo sluha gradskih vijećnika koji su tu temu skinuli s Dnevnog reda. Odmah u startu kažimo kako su i ostali zadarski sportovi u istoj situaciji, ali su njihovi troškovi dijametralno suprotni u odnosu na košarku.

U zadnjih nekoliko dana, pa gotovo odmah po završetku sezone, iz kluba na sav glas viču, u stilu: "Radimo punom parom!” I onda je nemoguće ne postaviti pitanje kako i čime će se taj rad, koji se temelji isključivo na slaganju momčadi, financijski pokriti. Onima koji su dobro upućeni u stanje u blagajni, nedvojbeno, nakon produžetka proračunske blokade, zastave su sigurno na pola koplja. Ili ih se pak ne dotiče ta činjenica o promaji u klupskoj kasi koju su dodatno, tvrde dobro upućeni, željeli osvježiti s 400 tisuća eura, međutim, taj dio nije prošao. U nekoj od verzija spomenuti iznos bi se možebitno potrošio na zatvaranje dijela stavki oko predstečajne nagodbe ili bi se nekim kanalima riješilo tekuće poslovanje, ma što god to značilo.

Ali lakoćom prolaze ugovori s igračima, koji će baš kao i lanjske sezone biti u velikoj mjeri povećani, kako igračima, tako i stručnom stožeru. Jer nagrada za osvojeni Kup Krešimira Ćosića i prvenstvo Hrvatske, računaju, prije svih sportski direktor Denis Pleslić i trener Danijel Jusup – moraju biti honorirani!

I opet valja ponoviti kako se spomenuti trofeji nisu nimalo odrazili na europski iskorak... Kao što 99,99 posto nisu prošli ni ‘amandmani‘ na promjenu sustava natjecanja u FAVBET ligi iz razloga kojeg smo odavno naveli, odnosno, Zadar nije pronašao ruke koje bi se dignule za njihov prijedlog da se tek u završnici uključe u Prvenstvo Hrvatske. Iskreno, to nije ideja koju treba maknuti iz košarkaškog etera. Međutim, takve prijedloge treba unaprijed učvrstiti kroz razgovore s drugim klubovima. Očito je kako ih Zadar nema.

Vratimo li se na slaganje momčadi ponovno se moramo dotaknuti financija, ili će igrači pristati na onu kartašku "dođem ti”, pa će kao pretprošle sezone biti "stani – pani”, najdalje u veljači 2025. Ili će oni koji sastavljaju novi - stari mozaik, jamčiti nekim sponzorima koje drže daleko od očiju javnosti? Ili će im igrači baš toliko biti odani i vjerovati kako će proračun proraditi danas ili sutra?

Ili pak novi direktor Edi Nadarević, za kojeg se tvrdi kako užurbano radi baš na povratku starih klupskih saveznika, odnosno, sponzora, dodatno ubaciti u brzinu više. Posebice iz razloga što sportski direktor Pleslić stalno ističe kako je uz igrače koji imaju valjane ugovore, Karlo Žganec, Krševan Klarica i Lovro Mazalin, glavni cilj zadržati Luku Božića i Darija Drežnjaka. 

I nije Pleslić daleko od te zamisli barem što se tiče Božića koji bi, navodno, ostao uz cijenu koju mu je prema predanjima lani nudio beogradski Partizan!?

Ima li netko u mlađim uzrastima koji bi bar mogao "nositi vodu”, napose zato što se Pleslić hvali pa hvali odličnim rezultatima, jer ima unutra, zlata, srebra i bronce. Ali posve je očito kako ne postoji, čak ni volja da se barem kroz sustav "otvorenih vrata” vidi, je li netko od "zadarske dice” vrijedan, ako ništa drugo onda barem krajičkom oka, posvetilo malo pozornosti stručnog stožera seniorske momčadi.

26. lipanj 2024 14:30