StoryEditorOCM
SportIGRA SE U 15:30

Situacija je krajnje zamršena: Hrvatska mora pobijediti Island i nadati se čudima, treba vjerovati do kraja

Piše Ivan Renić
22. siječnja 2024. - 10:35

Situacija je krajnje zamršena. Prava džungla! Kao i prije Mađarske, Hrvatska zna što treba činiti. Moraju pobijediti Island i Njemačku. Okršaj s Islanđanima na rasporedu je danas od 15.30. U terminu “iza ručka” hrvatski rukometaši pokazat će koliko su se uspjeli oporaviti nakon šokantnog poraza od Mađarske (26:29).

Izabranici Gorana Perkovca nemaju što kalkulirati. Island moraju pobijediti “pod mus”. A onda isto učiniti i protiv domaćina Njemačke što će biti posebno teška zadaća. No, žilavi Austrijanci za dlaku su dokazali da je i to moguće. Pola minute prije kraja imali su vodstvo i Nijemci su se pogotkom pred sami kraj izvukli s bodom.

Loše je izgledala Hrvatska protiv Mađarske. Blago rečeno. Obrana mlaka, gotovo bez faula, previše rupa... Prelako su Mađari zabijali. Vrtjeli su dvije akcije koje su imale skoro pa stopostotni učinak. Malo što su naši rukometaši uspijevali zaustaviti. Ispriječili bi se tu i tamo Mandić i Kuzmanović s kojim skinutim zicerom. Ali ni to nije uspjelo galvanizirati naše.

Treba nam puno

Neshvatljivo su griješili u napadu. Puno je bilo krivih dodavanja, promašenih šuteva, a u svemu tome su i razbranili mađarskog vratara Bartucza koji je utakmicu završio sa 16 obrana. Čast čovjeku, no naši su ga dobrano izgađali... Povela je Hrvatska u drugom poluvremenu. Na koncu i nije puno nedostajalo da se rezultat preokrene, no onda su se dogodile dvije “prodane” lopte Lučina i Srne. I tu je priči bio kraj.

image
Ante Čizmić/Cropix

Isto se ni izbliza ne smije ponoviti protiv Islanda. Oni su u drugom krugu upisali već dva poraza. Bolji od njih bili su Nijemci (24:26) i Francuzi (32:39). U općoj konfuziji koja je nastala nakon utakmice oko toga ima li Hrvatska i dalje šanse za polufinale, jedno je sigurno – Island nema. Na dnu su skupine bez ijednog boda uoči posljednje dvije utakmice. No, daleko od toga da nemaju za što igrati. Svi žele izbjeći posljednje mjesto...

Vjerovati do kraja

Što nam sve treba? Puno toga.

Našoj reprezentaciji trebaju usluge od Francuske, Njemačke i Islanda. Ukratko, Hrvatska mora pobijediti Island i Njemačku što je nimalo lagan zadatak. Ali to nije sve. Mađarska bi trebala izgubiti od Njemačke i Francuske. Njemačka, pak, mora pobijediti Mađarsku i izgubiti od Hrvatske, dok Austrije smije osvojiti najviše bod do kraja drugog kruga.

Eto, samo to... No, s obzirom na sve što se događa na ovom Euru, nećemo unaprijed otpisati ovu mogućnost. Nećemo, da se ne bismo gorko pokajali. Treba vjerovati do kraja, dok god postoji i najmanja mogućnost. 

29. travanj 2024 13:24