StoryEditorOCM
SportMISTER ‘COMEBACK‘

Senzacija kakvu Tour dugo nije vidio: Borna Ćorić je trenutno uvjerljivo najveća priča svjetskog tenisa

Piše SN
22. kolovoza 2022. - 20:21

Prije 15 mjeseci ležao je Borna Ćorić u krevetu Specijalne bolnice za ortopedsku kirurgiju u New Yorku i poručio da neće žuriti s oporavkom. Prije devet mjeseci, dok je bol u ramenu još bila tolika da nije mogao ni servirati, bojao se mogućeg prekida karijere.

Prije tri mjeseca bio je 278. igrač svijeta i samo mu je zaštićeni renking, taj spasonosni izum ATP Toura, pomogao da ulazi na najveće turnire. Prije šest tjedana u Rumunjskoj je na Challengeru uzeo šest gemova protiv 311. igrača svijeta, a prije točno mjesec dana otkazao je turnir u Umagu jer je istegnuo preponu.

Prije deset dana došao je u Cincinnati i kad je vidio ždrijeb, mislio je da će ispasti u prvom kolu.

Danas je Borna Ćorić najveća priča svjetskog tenisa, senzacija kakvu Tour nije vidio godinama. U ponedjeljak, sat vremena iza ponoći, sredio je Stefanosa Tsitsipasa sa 7:6 (0), 6:2 i osvojio turnir iz Masters 1000 serije, što je podvig koji su od Hrvata prije njega režirala samo tri velikana: Goran Ivanišević, Ivan Ljubičić i Marin Čilić.

Taman kad pomislite da je hrvatski tenis vidio sve moguće filmske scenarije i čudesa iz rubrike "vjerovali ili ne", iza ugla uvijek čeka nova bajka. Ćorić je terminu "comeback" dodao potpuno novu konotaciju, jer način na koji je osvojio Cincinnati još je fascinantniji od same titule, vrijedne gotovo milijun dolara. Kao 152. igrač svijeta povezao je pet pobjeda nad igračima iz top 20, od toga trojicom iz top 10, izgubivši pritom jedan jedini set.

U Ohiju je skupio više pobjeda nego tijekom čitave sezone, a njegov skok od 123 mjesta (sada je 29.) jedan je od najvećih u povijesti koji je ATP ljestvica zabilježila unutar društva najboljih 30. Ivanišević je, primjerice, nakon Wimbledona 2001. preskočio 109 stepenica te s 125. stigao na 16. mjesto.

"Osjećaj je nevjerojatan. Znao sam da mogu igrati dobro, naporno sam trenirao, ali da mogu igrati baš na ovakvoj razini, toga nisam bio svjestan", rekao je Ćorić na press konferenciji.

Samo bi teški lunatik nakon ekspresnog poraza od Čilića u Torontu stavio novac na to da će Ćorić dogurati do završnice na sljedećem Mastersu, kamoli da će osvojiti naslov. Na pitanje je li i njemu samom ovo iznenađenje, uzvratio je da "uvijek vjeruje u sebe", no bio je svjestan da snovi o tituli graniče sa znanstvenom fantastikom.

"Izgledi da osvojim turnir nakon onakve očajne igre bili su prilično mali. Ne, nisam vjerovao u naslov. Kad sam u prvom kolu pobijedio Musettija, došao sam u svlačionicu i pitao trenera s kime sad igram. Na startu turnira ne bavim se ždrijebom. Samo pokušavam dobiti idući meč."

Nakon Musettija je uslijedio Nadal, pobjeda koja je i Ćoriću i njegovom stožeru otvorila nove horizonte.

"Bio sam presretan, ali nakon takvih pobjeda važno je ostati miran, što sam ja naučio na teži način. Kad sam bio mlađi i pobjeđivao dobre igrače, poslije bih otišao na odmor (smijeh). I već 15 sati poslije Nadala me čekao novi odličan suparnik."

U Cincinnatiju je nekoliko puta istaknuo koliko su mu pomogli trener Mate Delić i fizioterapeut Yianni Louizos, bez kojih bi, kako je rekao, "ležao na plaži i pio vino". U trenucima kad je "paničario" i postajao anksiozan oko nastavka karijere, oni su mu bili najveća podrška.

Ključna stvar je da ga rame sada sluša; u šest mečeva ispalio je 57 asova.

"Cijeli tjedan servirao sam nevjerojatno, najbolje u životu. Postotak ubačaja pao mi je u zadnja dva meča, ali kad su bili najvažniji poeni, pogađao sam odlične servise, što mi je pomoglo da budem opušteniji u igri."

Već za nekoliko dana bit će nositelj u ždrijebu US Opena, na kojem je prije dvije godine ušao u četvrtfinale i ostvario rezultat karijere na Grand Slamovima.

"Sad se moram dobro odmoriti. Nisam navikao na ovako teške tjedne, moje tijelo dugo nije imalo takav stres. A onda ću sav fokus prebaciti na US Open."

Od jučer je, prema zbroju tečaj

02. svibanj 2024 18:58