StoryEditorOCM
SportNOVI UGOVOR I KREDIT

Hoće li se kredit od 840 tisuća eura KK Zadru brzo rasplinuti na dugovanja i prvih nekoliko plaća, pa će u siječnju nanovo krenuti ‘kuknjava‘?

Piše Dražen Žura
5. srpnja 2023. - 19:01
Zadar, 040623. Poluotok. Slavlje Zadrana i KK Zadar koji je osvojio cetvrti naslov prvaka Hrvatske savladavsi KK Split u trecoj utakmici finala doigravanja za prvaka Hrvatske. Na fotografiji: kosarkasi Zadra slave na Nardonom trgu sa navijacima.  Zvonko Pavić/Cropix

Upravo onako kako smo najavili na svojoj Izvanrednoj sjednici Gradsko vijeće Grada Zadra, izglasalo je novi ugovor s KK Zadar na dvije i pol godine, ali i dalo jamstvo za novi kredit Klubu. Prema ranije zacrtanom planu prva financijska injekcija je kredit u iznosu od 840 tisuća eura koji bi se mogao realizirati kroz idući tjedan. Slijedom toga, svi igrači, stručni stožer kojeg predvodi trener Danijel Jusup, kao i ostali zaposlenici koji imaju potraživanja slobodno mogu u red pred ‘gradski bankomat!‘ 

‘Lakše se diše‘, glasi slogan čuvene reklame za bombone djetinjstva...

- Istina, ovo je placet za krenuti u još ozbiljnije razgovore s igračima koje planiramo angažirati, ujedno i  realiziranje lanjskih ugovornih obveza. Sve skupa, jasna je poruka onima koji će doći ili pak ostati kako je KK Zadar sposoban poštivati dogovoreno – kratko je komentirao sportski direktor Denis Pleslić, upravo započeti  financijski korak naprijed.

Nadalje, Gradsko vijeće je potvrđivanjem novoga ugovora zajamčilo kako će u prve dvije godine KK Zadar iz gradske blagajne moći posegnuti za iznosom od milijun eura po godini, dok je u trećoj riječ o 664 tisuće eura!

Naoko, sve se čini idealnim, međutim, kredit od 840 tisuća eura brzo će se rasplinuti na dugovanja i prvih nekoliko plaća, ali nije teško zaključiti kako će se u siječnju iduće godine nanovo krenuti u ‘kuknjavu‘. 

Zašto? Jer se spomenutih milijun eura neće moći ‘konzumirati‘ jer će se morati zatvoriti kredit plus onih 130 tisuća eura koliko je iznosila pozajmica Grada Zadra da bi se brzinski riješili tekući problemi i blokada kod FIBA-e! 

I tako se opet dolazi na početak, istina, u igri se od ranije uglavljeni sponzorski ugovori, ali oni teško mogu biti dostatni za pokrivanje klupskih potreba. Ako i povjerujemo u navode da je proračun za novu sezonu 500 tisuća eura, svi zaboravljaju da se ovisno od ugovora do ugovora mora platiti i razlika do brutto iznosa, ali i obveze prema menadžerskim agencijama.

Dakle, što krpa i konaca, te plaća zaposlenicima KK Zadar, plus ostali troškovi koji se vezuju uz potpise ugovora s igračima i prvim trenerom kao i njegovim pomoćnicima, lako se dođe do iznosa cca 730 tisuća eura. 

Ono što se između redaka moglo pročitati uskoro slijedi i natječaj za direktora kluba koji sigurno neće doći ‘za papar‘. Još ukoliko se u nekom vremenu ne bude zadovoljno njegovim radom, valja računati i na uglavljenu odštetu.

Gledano iz kuta trenera Jusupa, koji je zakoračio u drugu godinu mandata, uz opasku kako je Nadzorni odgovor prihvatio prijedlog sportskog direktora Pleslića da se nakon isteka prošlosezonskog  ugovora nastavi suradnja kroz još dvije godine, onda je sveprisutan mir što se tiče struke !

Jusup uvelike može zasukati rukave i krenuti u završne pregovore s igračima koje možemo još jednom spomenuti: Lukom Božićem, Karlom Žganecom, Markom Ramljakom Bornom Kapustom, Lovrom Mazalinom, Krešimirom Ljubičićem, moguće je i Antonijom Jordanom, dok je Patrik Jambrović odavno u ‘kućici‘, kao i trojica iz lanjske postave, Arijan Lakić, Krševan Klarica i Antonio Sikirić! Nedvojbeno, postoje i pričuvne opcije kao i neka imena koja još nisu iskočila iz Jusupove bilježnice!

Tko zna možda osim mladog Ivana Njegovana ipak posegne za ponekim od igrača, kadetskih i juniorskih prvaka, ili  kako se ih rado naziva - ‘zadarska dica‘! 

 

29. travanj 2024 19:12