StoryEditorOCM
SportSPORT & ZDRAVLJE

Dr. Perinić: Bavljenje sportom je zdravo i treba ga poticati, ali i redovno kontrolirati

Piše I. Gjergja
1. ožujka 2021. - 12:30

– Bavljenje sportom je zdravo, pozitivno i treba ga poticati, ali isto tako i kontrolirati od strane stručnih osoba, od samih trenera u klubovima pa do liječnika koji obavljaju preglede. Također, vrlo je važna i zdrava prehrana

U mladom nogometnom klubu Zadarnova ništa ne prepuštaju slučaju, od organizacije i treninga, do rada s djecom i liječnički pregleda. Upravo liječničke preglede su tijekom prošlog tjedna obavili u klubu za sve kategorije, od papalina do kadeta. U suradnji s poliklinikom Pupillam pregledi su odrađeni u prostorijama ŠC Višnjik, kako bi svi članovi bili zdravstveno spremni za nove nogometne izazove.

– Situacija u NK Zadarnovoj je jako dobra, baš su me ugodno iznenadili. I ona djeca koja su imala određene zdravstvene probleme, uredno su liječena i sve je pod kontrolom. Želim im da tako i ostane i da nastavite s dobrim radom, kaže dr. Hari Perinić, specijalist medicine rada i sporta.

Koliko su važni liječnički pregledi sportaša već od najranije dobi?

– Mi smo zapravo tek jedni u nizu koji pregledavamo djecu, nakon pedijatara te liječnika školske i obiteljske medicine. Naša uloga kao liječnika sportske medicine je, ne toliko da otkrivamo, koliko da pratimo dijagnoze koje su već otkrivene te da procijenimo za koju su vrstu opterećenja mladi sportaši sposobni. Svima je u interesu da se djeca bave sportom, jer je to dobro za njihov razvoj i zdravlje, a na nama je da ih na neki način usmjerimo ovisno o tome mogu li podnijeti lagane, srednje ili teške treninge – pojašnjava dr. Perinić te dodaje:

– Mi pratimo rast i razvoj djece te kako sport utječe na njihovo srce i pluća, odnosno kako se oni s vremenom razvijaju i odgovaraju li pozitivno na trenažni proces ili se eventualno zbog nekih preopterećenja ili nedovoljne treniranosti događa kontraefekt. U nekim sportovima s većim opterećenjima uveli smo i kontrolu krvne slike jednom godišnje, kako bismo pratili i taj dio. Sve su to razlozi zbog kojih su ovakvi pregledi potrebni i važni.

Što biste preporučili roditeljima i mladim nogometašima?

– Bavljenje sportom je zdravo, pozitivno i treba ga poticati, ali isto tako i kontrolirati od strane stručnih osoba, od samih trenera u klubovima pa do liječnika koji obavljaju preglede. Također, vrlo je važna i zdrava prehrana, što u današnje vrijeme mnogi često zanemaruju. To je, naravno, važno kod svih populacija, a posebno bih naglasio kod djece, jer ona rastu i razvijaju se i zato je i važno da imaju kvalitetnu prehranu koliko god je to moguće.

24. travanj 2024 23:58