StoryEditorOCM
SportHIGHLANDER VELEBIT - HRVATSKE LJEPOTE NA 104 KILOMETRA

Dođite i uživajte u pješačenju!

Piše Ivica GJERGJA
4. srpnja 2017. - 12:30
plakat-

Brdsku stazu dugačku 104 kilometra, a koja prolazi i spaja dva nacionalna parka - Sjeverni Velebit i Paklenicu kao i Park prirode Velebit proći će sudionici od 09. do 14. rujna. Planinari će sa starta u Zavižanu u etapama krenuti unaprijed određenom rutom prema cilju u Starigradu, a cjelokupni put noseći vlastitu opremu i osnovne namirnice trebaju proći u pet dana.

Događanje u organizaciji PK Gorštak nije namijenjeno isključivo dugogodišnjim planinarima i iskusnim rekreativcima, već je poticajno i početnicima koji će na siguran način doživjeti sve čari planinarenja. Makar je staza na određenim mjestima zahtjevnija, uz prave pripreme mogu je bez problema savladati čak i oni kojima je planinarenje nepoznanica. O sigurnosti sudionika, osim medicinskog osoblja, brine i Hrvatska gorska služba spašavanja. Nakana planinarske avanture promoviranje je zdravog načina života kroz kretanje i boravak u prirodi, a uz to što Velebit osvaja netaknutom divljinom i brojnim stazama, organizatori smatraju kako će pridonijeti i razvoju turizma.

- Highlander Velebit namijenjen je zaljubljenicima u prirodu koji se, nakon što završe s planinarenjem, nerijetko upute u otkrivanje lokalnih znamenitosti, a blizina poznatih turističkih središta poput Zadra i otoka, zasigurno će privući mnoge da se poslije šetnje po planinskim stazama odluče opustiti i odmoriti u drugačijoj okolini, nizina i plaža. Uvjereni smo kako bi se RH zahvaljujući Highlanderu trebala pozicionirati na karti europskih pješačkih putova i uvrstiti na listu svjetski priznatih godišnjih događanja tog tipa, kazuje Igor Mlinarević, organizator ovog projekta.

Domaćini su odlučili 50 kuna svake startnine donirati za obnovu skloništa Vlaški Grad u NP Paklenica. Na taj način svaki će sudionik ostaviti pozitivan trag na Velebitu u obliku obnovljenog skloništa planinarima i izletnicima. Oni koji krenu na ovo putovanje kući će se vratiti sa sjećanjima na prekrasnu Hrvatsku i novim poznanstvima s osobama koje dijele iskonsku ljubav prema planinarenju i netaknutim prirodnim ljepotama. 

20. rujan 2024 01:50