StoryEditorOCM
SportPLIVAČKI MARATON U NOVIGRADU

Adžić: “Želimo da postane tradicionalan“

Piše Ivica GJERGJA
1. kolovoza 2019. - 16:18
NOVIGRAD

Ovih dana diljem obale plivaju se maratoni pa će tako samo u području Zadra biti otplivana dva. Stari dobri maraton Preko –Zadar je tradicija, no ove godine Klub daljinskog plivanja „Donat“ iz Zadra organizira onaj u Novigradu u duljini od 7500 metara. Jedan od sudionika kako u plivanju tako i organizaciji kroz KDP Donat, Draženom Adžićem smo nakratko porazgovarali.

- Da, ove godine po prvi put organiziramo maraton u Novigradu u duljini 7.500 metara. Znano je da je KDP „Donat“ osnovan još 2004. godine s ciljem promicanja daljinskog plivanja. Naime, naš klub je do sada uspješno organizirao brojna plivačka natjecanja i državna prvenstva Hrvatske u daljinskom plivanju 3.000 i 5.000 metara. Organizatori smo Zadarske Open Water lige (ZOWL- 1.500 metara , 8 kola) na kojoj nastupi preko 100 plivača iz Hrvatske i stranih zemalja. Organizatori smo zimske lige Donat kup (8 kola, pliva se 1000 metara). Organizatori smo i ove godine novo osnovane Dalmatinske lige, od 9 kola. (Split-Zadar-Silba-Tkon-Solin-Ist-Biograd-Rogoznica-Sukošan), kazuje nam Adžić.

Pored vas u klubu su i drugi plivači?

-Brojimo više od 50 članova od kojih su neki u samom vrhu daljinskog plivanja u Hrvatskoj. Tako je 2017. godine naš član Božo Puhalović nastupio na Europskom kadetskom natjecanju u Marseilleu u Francuskoj. Prošle godine na Europskon natjecanju u Glasgow na 10. km nastupila naša članica Lucija Aralica kao jedina Hrvatica. Naši članovi redovito nastupaju i na veteranskim svjetskim i europskim natjecanjima. I danas nakon utrke u Novigradu pet naših članova putuje na Svjetsko prvenstvo u Koreju - Gwangju.

E sad se vratimo na maraton u Novigradu?

-Ove godine se po prvi puta u Hrvatskoj organizira Državno seniorsko prvenstvo u daljinskom plivanju na 7.500 metara koje će se održati 03.08.2019. u Novigradu. Plivat će se Novigrad-Maslenica-Novigrad u dužini od 7.500 metara, a sve u cilju promicanja sporta, zdravog života i turizma. Okretna bova bi se nalazila na 5 metara od rive u Maslenici i na tom mjestu bi bila okrijepna stanica za plivače. Maraton se boduje za CRO-CUP. A za one malo uvjetno lošije plivače paralelno ćemo organizirati utrku na 1.000 metara. Želja nam je da ovaj maraton postane tradicionalan i da na njemu nastupe najbolji hrvatski plivački maratonci. Zato nam je potrebna suradnja lokalne zajednice. Naslonjeni na zajedničku suradnju Općina Novigrada i Jasenica, slijedeće godine bi bio start i cilj u Maslenici. Cijela utrka je posvećena godišnjici VRA Oluje, Dražen će.

 

05. lipanj 2024 11:48