StoryEditor
RegionalLJUDI I NAVADE

Znate li što je bulaman? Stari običaj grada Paga povezan s Novom godinom koji polako nestaje...

Piše Zadarski.hr
31. prosinca 2021. - 20:27

Znate li što je bulaman?

To je stari običaj grada Paga povezan s obilježavanjem Nove godine, piše Josip Portada (Radio Pag). 

"Naziv ovog običaja nije etimološki temeljito istražen, ali u Pagu se uglavnom vjeruje kako je riječ bulaman nastala kao dijalektalna izvedenica od dvije talijanske riječi, odnosno fraze buona mano, što u doslovnom prijevodu znači dobra ruka.

Djeca i mladi, uglavnom do navršene 16 godine, su od Nove godine do Sveta Tri Kralja posjećivali članove obitelji, nane, didi, tete, barbe, i čestitali im Novu godinu. Kao zahvalu za posjet i za čestitku, djeca su dobivala poklon. Upravo taj poklon se naziva bulaman."

Za poklon su nekada davno djeca dobivala slatkiše i voće, a od konca tridesetih godina 20. stoljeća, umjesto slatkiša i voća, za poklon se dobivao novac. Tako je ostalo do danas.

"Roditelji su, u načelu, prikupljeni bulaman ostavljali djeci, jer je njima bio i namijenjen. Kako se za bulaman često dobivalo kovanice, upravo u vrijeme oko Nove godine, djeca i mladi su na pjaci, uz siciju na Zbornoj crkvi, igrala staru igru cip-cip za koje su se koristile kovanice. Roditelji su, u načelu, bulaman ostavljali djeci, jer je njima bio i namijenjen. Bulaman je jedan od paških običaja koji polako nestaje i upravo zbog toga je lijepo što u Pagu još ima obitelji koje ga održavaju" navodi Portada.

17. svibanj 2022 15:55