StoryEditorOCM
RegionalODLIČNA ATMOSFERA

Završilo šesto izdanje Highlander Velebita, sudionici uživali u lijepom vremenu i doživljajima na Velebit

Piše Zadarski.hr
28. kolovoza 2022. - 14:52
Završilo šesto izdanje Highlander Velebita, sudionici uživali u lijepom vremenu i doživljajima na Velebit

Šesto izdanje planinarske avanture HIGHLANDER Velebit započelo je u subotu, kada se ukupno 650 sudionika iz 13 država svijeta - Hrvatska, Slovenia, Češka, Poljska, Srbija, Njemačka, Francuska, Kolumbija, Velika Britanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Irska, Mađarska otisnulo u svoje avanture života. Najstariji sudionik ovogodišnjeg izdanja HIGHLANDERa je Risteau, Serge (76 godina) koji je prošao HL55, dok su najmlađi sudionici: 10 god Sven Kolar - HL55 i Mihael Marečić – HLEXP te Ida Knez (8 godina) prošla novu rutu HL55 – od Baških Oštarija do Starigrada – Paklenice.

Start događaja obilježile su odlična atmosfera, uzbuđenje sudionika i posljednje pripreme prije zvuka zvona kapelice sv. Antuna Padovanskog koje je ispraćalo svaku turu sudionika sa Zavižana.

Svi oni, ovisno o formatu, imali su nekoliko dana za prelazak ruta i istraživanje mitskog Velebita. Tijekom HIGHLANDER Velebita, sudionici su imali priliku vidjeti neke od najljepših dijelova Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Nacionalnog parka Paklenica, a rute su ih vodile od Zavižana do Baških Oštarija našom prekrasnom Premužićevom stazom te preko jedne od najočuvanijih bukovih prašuma na Velebitu – Raminog korita do Panosa i Velikog Rujna, a naposljetku i do same obale Jadranskog mora u Starigradu Paklenici.

Na svom planinarskom pohodu od srca divlje planine do umirujućeg mora, sudionici su imali priliku zaboraviti na svakidašnje probleme, odmoriti se od užurbanih gradskih života i prepustiti se prirodi, vlastitim osjetilima te se odmoriti od, u današnje vrijeme, sveprisutne suvremene tehnologije.

Uz to, na kontrolnim točkama uz obavezno evidentiranje dolaska, mogli su uživati i u raznovrsnom programu koji se sastojao od glazbe, satova yoge te edukativnih predavanja, među kojima se isticalo predavanje Dena Erora, HIGHLANDER ambasadora i najmlađeg Hrvata na ‘‘vrhu svijeta‘‘, o tijeku i doživljajima prilikom osvajanja 5 od 7 najviših vrhova svijeta.

16. rujan 2024 10:45