StoryEditorOCM
RegionalDOKTORAT

Vice Mihanović izgubio je tužbu protiv Indexa; tvrdio je da zbog članka Vladimira Matijanića nije postao gradonačelnik

Piše vijesti sd
14. travnja 2024. - 18:15

Vice Mihanović, aktualni ravnatelj Lučke uprave Split, nesuđeni HDZ-ov gradonačelnik grada Splita te docent na Pomorskom fakultetu u Splitu, izgubio je tužbu protiv Index Istraga i Indexa u prvostupanjskom procesu - javlja tuženi Index.

Dakle, radi se o nepravomoćnoj presudi.

Podsjećaju kako je Mihanović zbog članka autora Vladimira Matijanića iz 2021. godine "Otkriće Index Istraga: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat, tužio i Index i Index Istrage. Mihanović je u tužbi tražio 80.000 kuna.

"Indexovu laž da sam plagirao doktorat ću pobiti na sudu tako da se mi vidimo na sudu", najavljivao je Mihanović prije tri godine dodajući da je demantirao taj članak, kao i da će sud utvrditi svoje. Tvrdio je tada da se Index s tim člankom uključio u splitske izbore.

Mihanović je tužbu podnio zbog Indexovog otkrića da je na nekoliko desetaka mjesta u doktorskoj disertaciji Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja, obranjenoj u veljači 2018. godine, prisvajao tuđe definicije i zaključke bez navođenja izvora. Danas pokojni Matijanić popisao je brojne primjere.

Uz to, u člancima je dokazao kako Mihanovićeva disertacija ima i veliki broj pogrešaka te poneku potpuno nesuvislu rečenicu poput već glasovite: "Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera." 

Riječ je, kako je Matijanić utvrdio, o loše prevedenoj rečenici iz stručnog članka talijanskih autora objavljenog na engleskom jeziku.

"Sve neugodnosti koje sam doživio i ja i moja obitelj natjerali su me da istupim iz politike", objašnjavao je na sudu Mihanović, dodajući da je HDZ tada bio njegov istinski odabir te je želio dati sve od sebe za svoju stranku, odnosno pobijediti na izborima u čemu ga je konkretni članak spriječio. 

Mihanovićeva glavna teza tijekom sudskog postupka bila je da se sve objavljeno u tom članku radilo u političke svrhe samo zato što se kandidirao za gradonačelnika Splita. No to mu na sudu u Splitu nije prošlo - piše Index.

29. travanj 2024 14:40