StoryEditorOCM
RegionalVREMENSKA PROGNOZA

Upozorenje DHMZ-a povodom najavljene promjene vremena: Temperature drastično padaju, pratite naše objave!

Piše vijesti sd
15. travnja 2024. - 14:40

Nakon jedne od najtoplijih veljača i ožujka, ponegdje čak i rekordno toplih, u dosadašnjoj povijesti mjerenja temperatura zraka je i u prvoj polovini travnja bila znatno iznad prosjeka za doba godine. No, iznimno toplom vremenu stiže kraj.

Naime sutra, 16. travnja na vrijeme u našim krajevima sve jače će utjecati izražena termobarička dolina sa sjeverozapada (slika 1.) s kojom će u utorak poslijepodne po visini naglo stići osjetno hladniji zrak, npr. na 1,5 km visine temperatura će se u samo pola dana s oko 12 °C spustiti na 0 °C,, priopćio je DHMZ, prenosi N1.

image
Screenshot DHMZ

Pritom će se u prizemnom sloju stvarati ciklona sa središtem na sjeveru Italije (slika 2.) čiji će se frontalni poremećaji preko Hrvatske premještati tijekom utorka i srijede.

Stoga će druga polovina travnja početi uz promjenjivo, nestabilno i osjetno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna. Primjerice, u unutrašnjosti će najviša dnevna temperatura u srijedu, 17. travnja biti oko 11 °C. Dakle, čak dvadesetak stupnjeva niže vrijednosti nego što su bile u nedjelju, 14. travnja, kada su oboreni i neki travanjski rekordi, ali također i ispod prosječnih vrijednosti za navedeno razdoblje.

image

Screenshot DHMZ 3

Screenshot DHMZ

Povremeno će padati kiša, ponegdje vrlo vjerojatno i u obliku izraženijih te obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom (slika 3.), u utorak u drugom dijelu dana ponajprije u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a navečer i tijekom srijede u Dalmaciji. Uz dotok hladnog zraka kiša će u utorak navečer u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. Na području Gorske Hrvatske mjestimice se očekuje i stvaranje snježnog pokrivača, poglavito u Gorskom kotaru, ponegdje i višeg od 10 cm (slika 4.). Vrlo malo susnježice ili snijega prolazno je moguće i u nekim nizinama središnje te istočne Hrvatske u noći na srijedu.

Vjetar će u unutrašnjosti okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni, u utorak prolazno i jak, mjestimice s olujnim udarima. Na Jadranu pak umjereno i jako jugo u utorak navečer najprije na sjevernom dijelu, okreće na buru, jaku i olujnu, osobito podno Velebita lokalno i s orkanskim udarima (slika 5.). U srijedu će se bura proširiti duž obale te će i na cijelom Jadranu osjetno osvježiti, a na otvorenom moru zapuhat će jak sjeverozapadnjak.

image
Screenshot DHMZ

U četvrtak će vjetar oslabjeti, no temperatura primjerenija dobu godine zadržat će se barem do polovine idućeg tjedna (slika 6.). Uz djelomično razvedravanje od petka, ponajprije po kotlinama Gorske Hrvatske najniža jutarnja temperatura zraka bit će oko 0 °C, stoga je moguć i mraz pri tlu.

Zbog najavljene izražene promjene vremena pratite upozorenja na opasne vremenske pojave, osobito ako planirate putovanje jer se na prometnicama kroz Gorsku Hrvatsku mjestimice očekuju zimski uvjeti, a duž obale ograničenja u prometu zbog olujne bure, izvijestio je DHMZ, prenosi N1.

28. travanj 2024 19:47