StoryEditorOCM
RegionalISPAŠA STOKE

U zatvoru se pridružio sinovima, Drago Amić ušao je u istražni zatvor zbog prijetnji načelniku općine: ‘Nije bio u bijegu, evo o čemu je riječ‘

Piše Hina
31. siječnja 2022. - 18:56

U zatvor u Gospiću u ponedjeljak se predao Drago Amić (49), otac Baje (31) i Darka (26), koji su u istoj kaznionici od petka kada su pritvoreni zbog težeg oblika prijetnje upućene načelniku Općine Udbina.

Sudac istrage Ante Ujević potvrdio je Hini da je danas dao dozvolu za posjete odvjetnicima troje osumnjičenika te je podsjetio da je u petak za svu trojicu donio rješenje o istražnom zatvoru, iako je tada "prvoosumnjičenik bio u bijegu".

No, odvjetnik Drage Amića, Neven Antić, kaže da se tu nije radilo o bijegu, već da je njegov branjenik čekao da on izađe iz samoizolacije u kojoj je bio zbog pozitivnog nalaza na koronavirus od subote do subote.

"Imao sam koronu, a moj mi se branjenik javljao, bili smo u kontaktu, on u Lici, ja u Zagrebu pa sam se u petak javio policiji da najavim njegov dolazak. Međutim, na policiji su mi rekli tada da je već i njemu, kao i sinovima, određen istražni zatvor, tako da smo  branjenik i ja dogovorili da ćemo otići izravno u zatvor u Gospiću i tako smo učinili“, rekao je Antić.

Dragi Amiću i njegovim sinovima istražni zatvor određen je zbog opasnosti od bijega, ponavljanja nedjela i ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i sudionika, jer se, kako je rekao sudac Ujević, "protiv njih vodi više kaznenih postupaka i više su puta kažnjavani za prekršaje protiv javnog reda i mira s elementima nasilja" .

Općinsko državno odvjetništvo iz Gospića je, ne otkrivajući identitete, objavilo da se istraga provodi zbog sumnje da su Amići 20. siječnja 2022. u jednom ugostiteljskom objektu u Udbini, uputili riječi prijetnje načelniku Josipu Seučeku vezano uz obavljanje dužnosti, a sve s ciljem da ga ustraše, čime su "izazvali kod oštećenika osjećaj straha i nesigurnosti“.

Kazneni zakon precizira da se za ozbiljnu prijetnju smrću „počinjenu prema službenoj ili odgovornoj osobi u vezi s njezinim radom ili položajem“ predviđa kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Načelnik Udbine Josip Seuček rekao je prošlog tjedna Hini da s osumnjičenicima imaju trajni problem nekontrolirane ispaša nečuvane stoke u vlasništvu više romskih obitelji, direktno na štetu drugim poljoprivrednicima pa i problem ugrožavanja sigurnosti ljudi u prometu zbog nekontroliranog kretanja njihove stoke.

Policija je ranije izvještavala o naletima vozila na konje koje Amići i njihova rodbina ostavljaju bez nadzora, a za što su neki od njih već bili pravomoćno kažnjavani.
 

02. svibanj 2024 12:52