StoryEditorOCM
RegionalZVONKO KOTARAC

Najveća riba među uhićenima, vlasnik je hotela od 26 mili. eura, a znao se hvaliti: ‘Nakon Dioklecijana, mi smo sagradili najviše kvadrata u Splitu‘

Piše M. P. /SD
20. srpnja 2021. - 20:11

U akciji policije i USKOK-a uhićen je Zvonko Kotarac, poznati splitski poduzetnik. Donosimo njegov poslovni profil:

Ovo je, izgleda, jako dobra priča, zadovoljno je konstatirao Zvonko Kotarac gledajući podatke o prodaji kapaciteta svog tada još nedovršenog hotela Amfora. Najvećeg hotela u Splitu.

Vrijednog preko 26 milijuna eura. Glavni objekt projektirao je Emil Šverko, rezidencijalni dio Neno Kezić.

Šverko i Kezić su također obuhvaćeni današnjom akcijom. 

Zvonko Kotarac tu svoju najveću investiciju, kao privatni ulagač, realizirao je skoro 20 godina nakon kupnje zemljišta. Bila je to cijena, tvrdio je, njegova tretmana u gradskoj upravi.

image
Policija ispred tvrtke Dal-koning poduzetnika Zvonka Kotarca
Ante Čizmić/Cropix

Za ulagačku klimu u Splitu jetko bi primijetio da se stvari ipak mijenjaju, ali na – gore. Baš nekako u to vrijeme dobio je jedan dugi, metiljavi sudski spor s Gradom vrijedan 49 milijuna kuna. Isplaćen je nakon nagodbe u nešto manjem iznosu.

Kao investitor nije mirovao. Uz gradnju reprezentativnog hotela, za tri objekta s ukupno 70 stanova čekao je uporabnu dozvolu, za još dva objekta je bio u procesu ishođenja građevinske dozvole a četiri investicije je imao u pripremi.

Zvonko Kotarac je jako dugo bio neupitan na tronu građevinskog poduzetništva u Splitu i Dalmaciji. Njegova tvrtke "Dal-koning", koju je 1993. osnovao s Marinom Walner, nakon što je dugo radio u Dalmastroju i godinama kao asistent predavao mehaniku na FESB-u. 'Dal-koning'', bavila se čistim inženjeringom, a to je značilo sljedeće: kupi zemljište, ishoduj građevinske dozvole i angažiraj izvođače. Godinama je bio među tri najsupješije tvrtke u Dalmnaciji.

Njegovi 'Žnjanski blizanci’ izabrani su među tri najbolje stambene građevine u Republici Hrvatskoj za 2006. a godinu kasnije sagradio je kompleks Brodaricu (proglašena za najbolju stambenu izgradnju u RH 2007.). Gradio je i cijela nova splitska naselja, Pazigrad, Radoševac, Trstenik.

image
Policija ispred tvrtke Dal-koning poduzetnika Zvonka Kotarca
Ante Čizmić/Cropix

Može se reći da smo nakon Dioklecijana, mi u Dalkoningu sagradili najviše stambenih i poslovnih kvadrata u Splitu, znao bi se pohvaliti Kotarac.

Dal-Koningova najdraža investicija bila je novo stambeno naselje Pazdigrad, u koje je zajedno s cjelokupnom pratećom infrastrukturom sagrađeno 500 stanova. Gradio je cijle komplekse i u Zagrebu, imao velike projekte na Hvaru a osim u Hrvatskoj, okušao se gradeći u Srbiji, Crnoj Gori i BiH.

Višak kapitala nastao u graditeljstvu prenio je u novu tvrtku Safir. Iskoristio sam svoje znanje, dobar odnos s bankama i poznavanje tržišta nekretnina u Splitu, objašnjavao je. Postao je vlasnikom četiriju robnih kuća u Splitu koje su preuređene i opremljene, te su Prima Grad, Maja, Prima 3 i robna kuća na Morpurgovoj poljani postale izvor dodatne enormne zarade od najmova.

U tvrtku ‘Plavi safir’ izdvojio je hotelijerski dio posla. Uz novosagrađenu Amforu vlasnik je prvog splitskog hotela s pet zvjezdica Atrium.

image
Policija ispred tvrtke Dal-koning poduzetnika Zvonka Kotarca
Ante Čizmić/Cropix

Vlasničke pozicije ponešto je mijenjao nakon razvoda braka koji je bio diskretan i civiliziran. Snježana Kotarac je, kažu, dobila sve što je tražila, a riječ je, navodno, o imovini koja doseže 200 milijuna kuna.

Diskretni bogataš Zvonko Kotarac, 'vlaj' iz Aržana kod Imotskog, poznat je i kao veliki zaljubljenik mora. Jahte ga ne zanimaju, pasionirani je jedriličar i podvodni ribolovac. Dičio se Shipman 50 Carbon Yacht, vrijednom preko 700.000 eura, po mišljenju stručnjaka, najelegantnijom i najljepšom jedrilicom na Jadranu.

Rado igra tenis, skija i roni, sudjelovao je u nekim pravim jedriličarskim podvizima, a san mu je prejedriti Atlantik.

19. travanj 2024 20:46