StoryEditorOCM
RegionalTRAGEDIJA NA MORU

Tko je kriv za smrt trovanjem na brodu? Električar: Upozoravao sam ih na agregat; Kuhar: Nešto je bilo čudno te večeri

Piše Vladimir Urukalo/SD
19. siječnja 2023. - 15:28

- Agregat, taj drugi monofazni, moga je ići u strojarnicu samo pod jednim uvjetom, a to je da su napravili auspuh odnosno da se spojila gumena cijev kroz koju bi se van izbacivali plinovi.

Kad sam vidija da je na brodu "izgorija" glavni brodski generator, a kako im je bilo hitno da imaju struju jer im je ostalo još sedam dana vijađa koje je tribalo izgurati, reka sam Baukovoj materi da nabave generator od pet, šest kW i da ga montiraju na kuvertu (palubu - op.a.). Taj prvi je bija trofazni, ali nije odgovara jer je struja odma izbacila kad je spojen i reka sam joj da nabave drugi. Taj drugi monofazni agregat smo probali na rivi, sve je bilo u redu i ja sam otiša ča, nisam gleda di su ga unili - kazao je, uz ostalo, električar i vatrogasac Tomislav Kadić u svom iskazu pred sudskim vijećem Županijskog suda u Splitu.

Otrovni plinovi

Kao jedan od bitnih svjedoka Kadić se pojavio u nastavku postupka koji se vodi protiv Zorana Bauka, brodara i vlasnika broda "Atlantia" i Jerka Marasovića, kapetana navedenog broda zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti odnosno trovanja ugljikovim monoksidom putnika na brodu u ljeto 2019. godine od čega je smrtno stradao talijanski turist Eugenio Vinci.

image

Zoran Bauk i Jerko Marasović na suđenju u studenom 2022.

Vojko Bašić/Cropix

Optužnica ŽDO-a ih tereti da su znali da benzinski agregat - generator sa zračnim hlađenjem ispušta otrovne plinove među kojima je i ugljikov monoksid koji se u zatvorenom prostoru nekontrolirano širi i uzrokuje smrt u kratkom vremenu, no svejedno su ga stavili u pogon.

Tog 10. kolovoza 2019. godine ukrcali su na brod osam talijanskih turista te su krenuli na krstarenje prema otocima Braču, Visu i Hvaru. Dva dana nakon ukrcaja, dok su se nalazili u uvali Ždrilac na Paklinskim otocima navečer oko 22 sata su stavili u pogon navedeni agregat koji je počeo ispuštati otrovni plin. Monoksid se tijekom noći proširio kroz vrata strojarnice i rupe na podu kuhinje te klimatizacijski sustav po hodniku, salonu i kabinama u kojima su spavali gosti.

Nesretni je Talijan Eugenio smrtno stradao od udisanja otrovnog plina, a dvoje djece teško su ozlijeđeni i jedva spašeni zahvaljujući liječničkoj intervenciji. Ostali gosti su lakše ozlijeđeni, a teže posljedice, po optužnici, nisu nastupile samo slučajno.

image
Maja Jurović/Cropix

- Odmah sam Bauku i Marasoviću reka da taj trofazni agregat mora biti na kuverti i to kad smo bili u strojarnici. Za ovaj drugi monofazni sam isto reka i njima i Baukovom ocu i lučkom kapetanu koji su bili na rivi kad smo ga probavali da ga stave na kuvertu. Nisam im objasnija zašto to mora biti tako, ali zna se zbog čega, zna se šta agregat izbacuje - kategorički je ustvrdio električar.

Njegovu iskazu prigovorili su odvjetnici okrivljenih Hrvoje Krišto i Boris Majić, ustvrdivši da je nevjerodostojan i neistinit. Pozvali su se na iskaz svjedoka Tončija Brahovića, brodskog kuhara koji je kazao da Kadić nikoga na ništa nije upozorio niti je išta savjetovao, bar dok je on bio prisutan.

image
Maja Jurović/Cropix

‘Prevelik kvar‘

- Kadić je pokuša popraviti glavni generator, ali je kvar bija prevelik i samo je savjetovao kakav drugi nabaviti po snazi, ništa drugo. U strojarnici ima veliki ventilator koji se automatski pali i dva velika uvijek otvorena otvora koja su bila odmah kraj mjesta gdje je postavljen zamjenski agregat.

Moram reći i da mi je bilo čudno, tu večer kad se sve dogodilo, Bauk, Marasović i ja smo izašli van na piće i kad smo se vraćali na susjedni brod gdje smo trebali prespavati, vidjeli smo na našem brodu neke ljude, ne znam ni tko su bili niti šta su radili, a brod je već bija zapečaćen. Policajac nas nije tija pustiti na brod, a šta su ovi tamo radili ne znam - kazao je kuhar koji je na "Atlantiji" radio posljednjih šest, sedam godina.

Suđenje se nastavlja.

29. travanj 2024 00:28